• Informacje na temat:

    marynata do mies

Przepisy na temat: marynata do mies
  • Marynata z chilli

    Sposób przygotowania Koncentrat pomidorowy mieszamy z posiekanymi w drobną kostkę papryczkami chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pieprzem cayenne. Doprawiamy solą do smaku. Mięso marynujemy przez ok. 3 godziny.

  • Przepis na smaczną, wyrazistą i bardzo aromatyczną marynatę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs m.in. polędwicy czy schabu, ale dobrze sprawdzi się także do ryb np. łososia.

  • Marynata do warzyw

    Jak się okazuje, marynaty nie są zarezerwowane tylko dla mięs. Warzywa, które spędzą kilka godzin w mieszance przypraw również nabiorą wyjątkowego smaku. Marynować możemy dowolne warzywa: bataty, pietruszkę, marchew, paprykę itp.

  • Własnego pomysłu, smaczna i aromatyczna. Starcza na 6-8 porcji mięsa.

  • Schabowe w ziołowej marynacie

    Sposób przygotowania 1. Wymieszaj oliwę z rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem. Odstaw ją na 25 minut, by wszystkie składniki "przegryzły się". Taką ziołową marynatę wetrzyj w mięso, przykryj je i odstaw w chłodne miejsce.  2. Pędzelkiem rozsmaruj niewielką ilość oliwy na patelni. Kotlety smaż 10 minut z każdej strony. Po usmażeniu odstaw je na 5 minut, by odpoczęły. Podawaj na sa- łacie...

  • Łatwa, pyszna, polecam

  • Marynata do drobiu

    Mięso drobiowe charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Jest więc doskonałe dla osób chcących zadbać o sylwetkę. W porównaniu z innymi mięsami jest delikatne i posiada większą wartość odżywczą.

  • Bardzo smaczna marynata do pieczonych udek z kurczaka lub do mięs na grilla

  • Pieczeń w winnej marynacie

    Sposób przygotowania 1. Marynata: warzywa obierz i umyj. Pokrój na kawałki. Wino wymieszaj z 100 ml wody. Dodaj pieprz, wlej olej, wrzuć pokrojone warzywa, umyty tymianek, listki laurowe i gorczycę. Powoli zagotuj. Gotuj pod przykryciem, na malutkim ogniu, przez 8-10 minut. Odstaw do całkowitego ostudzenia.  2. Mięso: schab umyj i osusz. Natrzyj go solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw na...

  • Szybka marynata, dzieciaki i dorośli ją uwielbiają. Wystarczy, że mięso leży w marynacie 20 min.

Artykuły na temat: marynata do mies
  • Schab w marynacie mlecznej

    Krucha, o wyrazistym smaku. Podawana z aksamitnym sosem. Będzie przebojem niedzielnego obiadu.

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....

  • Stek po irlandzku w kawowej marynacie

    ...1. Suszone pomidory przełóż na sitko i osącz z zalewy. Potem je posiekaj i wymieszaj ze szczyptą chili, skórką otartą z cytryny i miękkim masłem. Przypraw...

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...

  • Mięso z truskawkami karmelizowanymi

    Sposób przygotowania: 1. Wymieszaj sos sojowy, miód i olej. Dodaj drobno posiekany czosnek, mielony pieprz oraz chili.  2. Mięso obtocz w marynacie, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki(...) truskawki i zasyp brązowym cukrem. Powoli mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj ziarna pieprzu i gotuj na wolnym ogniu, aż woda z truskawek nieco odparuje. Upieczone mięso lekko przestudź, pokrój na...

  • Zgodnie z tradycją, wigilijną wieczerzę spożywamy postną, jednak już drugiego dnia świąt na naszych stołach zaczynają królować różnego rodzaju szynki i pieczenie. Jeśli macie tylko chwilkę czasu, warto przygotować je samodzielnie. Nasi użytkownicy jak zwykle służą przepisami. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość... Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie, za trudne? Nic bardziej...

  • Uda i filety w imbirowej marynacie

    Przygotowanie: Imbir obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Papryczkę chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz, pokrój w kosteczkę. Imbir, czosnek i chili wymieszaj z 150 ml oleju i sokiem z limonki. Mięso umyj, osusz. Każde udko pokrój na 2 części. Pokrojone udka i filety włóż do miseczki. Polej marynatą imbirową, dobrze wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum...

  • Masz piękny kawałek mięsa i planujesz wyjątkowe danie, ale obawiasz się, że będzie twardy albo suchy? Są na to sposoby. Zobacz dziesięć tricków, które pomogą w uzyskaniu idealnego mięsa, które zachwyci wszystkich gości. Fot. 123RF/PICSEL 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej aromatu. Ziarna można wykorzystać do sosu jako zamiennik zielonego pieprzu, a miąższ do zrobienia sycącego smoothie lub sałatki. 2. Kiwi Kolejny...

  • Żeberka w czosnkowej marynacie

    .... Odcedzić i poczekać, aż ostygną. 2. Główkę czosnku pokropić olejem, owinąć folią aluminiową i upiec w piekarniku. W misce wymieszać ketchup z musztardą, sosem Worcester, octem jabłkowym i miodem...

  • Nadchodzi weekend, a wraz z nim przychodzi pora na rodzinne grillowanie. Z pewnością w waszych lodówkach już czekają kiełbaski, a inne mięsa powoli zaczynają się marynować. A co z wegetarianinami? Zadbaliśmy, aby także i oni mogli zjeść coś z rusztu. Fot. 123RF/Picsel Sezon grillowy trwa w najlepsze i większość z nas zdążyła już wrzucić na ruszt nieco przysmaków. Przygotowując tego typu potrawy zwykle sięgamy po mięso - kiełbaski, karkówkę, boczek, burgery lub piersi kurczaka. A co z osobami,...

Zdjęcia na temat: marynata do mies
Wideo na temat: marynata do mies
  • Polędwica wołowa w pomarańczowo-imbirowej marynacie

    Jan Kuroń przedstawił przepis na delikatną polędwicę wołową w pomarańczowo-imbirowej marynacie. Kucharz podał mięso ze świeżą, wiosenną sałatką. (Źrodło: TVP/ x-news)

  • Jak znaleźć składniki do marynaty w naturze?

    Jan Kuroń pokazał w "Dzień Dobry Wakacje", jak urozmaicić potrawy przygotowane na grillu. Kucharz opowiedział, jak zrobić pyszną marynatę z pokrzywy do mięsa. Jaki dressing zaproponował do wieprzowiny? (Dzień Dobry TVN)

  • Robert Makłowicz zdradza tajemnice idealnego grillowania

    Robert Makłowicz zdradził tajemnice idealnego grillowania. - Marynaty są okropne i zmieniają smak tego, co chcemy zjeść, a przecież rzeczy powinny smakować tym, czym są. Jaki jest sens nurzać coś przez wiele godzin albo dni w marynacie? Ryba i mięso są same w sobie dobre - powiedział kucharz. A co myśli o kupowaniu gotowych mięs, przygotowanych na grilla? - Abstrakcja. To jest droga do samobójstwa, bo nie dość, że niedobre, to jeszcze szkodliwe - dodał.