• Informacje na temat:

    marynata do boczku na 2 kg

Przepisy na temat: marynata do boczku na 2 kg
  • Pieczeń w winnej marynacie

    Sposób przygotowania 1. Marynata: warzywa obierz i umyj. Pokrój na kawałki. Wino wymieszaj z 100 ml wody. Dodaj pieprz, wlej olej, wrzuć pokrojone warzywa, umyty tymianek, listki laurowe i gorczycę(...) z marynaty i wytrzyj. Owiń plasterkami boczku i obwiąż bawełnianą nitką, by boczek dobrze przywarł do mięsa. Schab włóż do rękawa do pieczenia (możesz dołożyć warzywa z marynaty lub 1 główkę czosnku...

  • Udka w ziołowej marynacie

    Składniki: 8 podudzi kurczaka 8 dużych ziemniaków 8 plasterków wędzonego boczku 6 łyżek oliwy 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej(...) czasie ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na duże cząstki. Zalej je lekko posoloną wodą. Gotuj ok. 10 minut. Odcedź. Plasterki boczku pokrój na połówki. Zamarynowane mięso, ziemniaki oraz boczek ułóż...

  • Soczyste szpadki z orzechową nutą

    Sposób przygotowania 1. Marynata: orzeszki drobno posiekaj. Gruszkę umyj,obierz, wytnij gniazdo nasienne. Miąższ zmiksuj. Wymieszaj z olejem, gruszkami,...

  • Boczek opata z czosnkiem i wódką kminkową

    Smakowita propozycja dla miłośników boczku. Wypróbuj starą, klasztorną recepturę, a nie zjesz już innego!

  • Składniki : 80 dag filetów z łososia, 1 słoik cebulki marynowanej, 50 dag pomidorków koktajlowych, 10 małych pieczarek pokrojonych w ćwiartki, 20 dag wędzonego boczku w plasterkach. Marynata: 8 łyżek oleju, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki soku z grejpfruta, 3 łyżki przyprawy do grilla, łyżka musztardy miodowej.

  • Składniki na 10-12 szaszłyków: 50dkg karkówki lub łopatki wieprzowej, 2 duże filety drobiowe, 20dkg boczku surowego wędzonego, 6 średnich cebul, 1 duża papryka czerwona, 4 ząbki czosnku, przyprawy.

  • Pyszne szaszłyki - przysłała Kasia

    ...0,7 kg.schabu wieprzowego lub karkówki; słoiczek papryki marynowanej; 3 kiszone ogórki; 30 dkg wędzonego boczku; 6 szt. średnich cebul; na marynatę: woda (tyle, aby przykryła mięso); 2 łyżki oleju; 1 łyżka octu; zioła: oregano, tymianek, bazylia, majeranek...

  • Małopolska strząska

    ...marynatą. Początkowo jadano ją raz w roku, na Wielkanoc. Dziś przyrządza się ją przez cały rok. Sposób przygotowania: 1. W garnku zagotuj wodę (bez przypraw). Włóż do niej ok. 35 dag surowego boczku wędzonego. Gotuj go przez 35-40 minut. Wyjmij, a gdy wystygnie, pokrój go na kawałki średniej wielkości. Podobnie pokrój kiełbasę wiejską (powinno jej być tyle samo co boczku). Ugotuj na twardo 10

  • Szaszłyk z wątróbek - Maciej Kuroń

    Na jedną osobę:; 150 g wątróbek drobiowych; 50 g boczku wędzonego; 50 g suszonych śliwek bez pestek; 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku; 1 łyżka sosu sojowego; 1 łyżka oleju i soku z cytryny;

  • Pyszne sałatki na lepszą odporność

    ...składników. Ubij trzepaczką na jednolitą masę.  3. Na patelni upraż słonecznik, przesyp na talerzyk. Na patelni ułóż plasterki boczku, zrumień, przełóż na ręcznik papierowy. Soczewicę wymieszaj z porem(...) w ruch! Paprykowa pieczonka Sposób przygotowania 1. Marynata: czosnek obierz i drobniutko posiekaj. Wymieszaj z oliwą, ziołami, sokiem wyciśniętym z cytryny, niewielką szczyptą soli i sporą...

Artykuły na temat: marynata do boczku na 2 kg
  • Szaszłyki pełne aromatu

    ...na co najmniej 20 minut. Warzywa i kawałki boczku nabijaj na szpikulce w dowolnej kolejności. Grilluj z każdej strony do momentu, aż pieczarki i cebula będą miękkie.

  • Wszystko, co chcesz wiedziec o kupowaniu, gotowaniu i jedzeniu.Pod wplywem listów czytelników zachwyconych "Gotuj z fantazja", ale majacych jeszcze kilka pytan, autorzy zdecydowali sie na napisanie "Gotuj z fantazja 2". Ta oryginalna ksiazka kucharska zawiera ponad 100 przepisów na "ulubione dania z przeszlosci, terazniejszosci i przyszlosci", od przekasek i salat, poprzez zupy, ryby i owoce morza, po cos slodkiego. Przepisy poprzedza tzw. wiedza podstawowa, która pomoze w nauczeniu sie...

  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywami

    Sposób przygotowania: 1. Przygotuj marynatę: rozgnieć w moździerzu nasiona kolendry i gorczycy. Dodaj oliwę, musztardę i syrop klonowy lub miód. Wsyp dużą szczyptę soli i pieprzu oraz dodaj obraną i drobno posiekaną szalotkę. Energicznie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.  2. Piersi kurczaka umyj i osusz. Posmaruj marynatą.  3. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż plastrami boczku. Na...

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....

  • Pomysł na pasztet

    Domowy pieczony z mięsa wieprzowego, boczku, wątróbki, kurczaka i z dodatkiem cebuli oraz czosnku to pyszna potrawa. Może być podawana zarówno jako danie główne, jak i w plasterkach na kanapki.

  • Głodne kawałki Anthony'ego Bourdaina i legendarni The Ramones... Autor bestsellerowego Kill Grilla, znany w Polsce gospodarz programów podróżniczo-kulinarnych, powraca w brawurowym stylu! Posłuchajmy przez chwilę Bourdaina: "Jedzenie" i "grzech" to dwa słowa, które przynajmniej w świecie anglojęzycznym - są od dawna nierozerwalnie ze sobą związane. Jedzenie jest strawą dla zmysłów, jedną z cielesnych rozkoszy, i kiedy człowiek wie, że za chwilę zje coś dobrego, w jego ciele zachodzą zmiany...

  • Szaszłyki z polędwicy

    ...noc. 3. Morele przekrój na pół. Nabijaj na patyczki kawałki polędwicy, boczku i owoce, całość posól. Na lekko posmarowanej olejem i dobrze nagrzanej patelni grillowej smaż szaszłyki, często je...

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...

  • Boczek marynowany

    Składniki: 1 kg surowego boczku 2 pomidory Kiełki lucerny Musztarda sarepska Marynata: 2 łyżki miodu naturalnego 2 łyżki sosu sojowego Do smaku: Przyprawa do żeberek, kminek(...) lodówki na 1 1/2-2 godziny. Po 45-60 minutach odwracamy plastry boczku na drugą stronę i marynujemy przez resztę czasu. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Zamarynowane plastry boczku...

  • Lidl po raz trzeci wprowadza ofertę promocyjną, w ramach której klienci sieci będą mogli otrzymać książkę kulinarną. Tym razem jej tematem są ryby i owoce morza, a autorami – Karol Okrasa, szef kuchni, i Dorota Wellman, dziennikarka. Fot. Materiały prasowe Jak pokazują dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przeciętny Polak zjada zaledwie ok. 13 kilogramów ryb w ciągu roku . Chętnie sięgamy po nie w okresie świątecznym, jednak na co dzień ryby i owoce morza rzadko...