• Informacje na temat:

    marynata

Przepisy na temat: marynata
  • Ananas w marynacie

    Sposób przygotowania Do garnka wlej po 1/4 szkl. sosu worcester oraz miodu (ew. syropu klonowego). Dodaj 1/4 kostki masła i 1/4 szkl. brązowego cukru. Potem dolej 1/4 szkl. rumu. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj ok. 10 minut, aż marynata zacznie lekko gęstnieć. Wtedy zdejmij ją z ognia i odłóż do wystudzenia. Oczyść 1 świeży ananas. Ew. obierz go ze skórki. Potnij na...

  • Smaczny pomysł na "Gruszkowa marynata"

  • Marynata z chilli

    Idealna do cięższych mięs, jak np.: karkówka, żeberka.

  • nudny kurczak ,nudna marynata nie to coś innego

  • Marynata do ryby

    Ryby przyrządzone na grillu to nie tylko smaczna przekąska, ale również bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega- 3. Najlepiej wybrać pstrąga, który należy do chudych i najsmaczniejszych ryb słodkowodnych.

  • teraz jes duży wybór róznych zupek blyskawicznych a makaron wykorzystuje do sałatek lub innej zupy

  • Marynata do warzyw

    Jak się okazuje, marynaty nie są zarezerwowane tylko dla mięs. Warzywa, które spędzą kilka godzin w mieszance przypraw również nabiorą wyjątkowego smaku. Marynować możemy dowolne warzywa: bataty, pietruszkę, marchew, paprykę itp.

  • Przepis na smaczną, wyrazistą i bardzo aromatyczną marynatę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs m.in. polędwicy czy schabu, ale dobrze sprawdzi się także do ryb np. łososia.

  • Marynata do drobiu

    Mięso drobiowe charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Jest więc doskonałe dla osób chcących zadbać o sylwetkę. W porównaniu z innymi mięsami jest delikatne i posiada większą wartość odżywczą.

  • Własnego pomysłu, smaczna i aromatyczna. Starcza na 6-8 porcji mięsa.

Artykuły na temat: marynata
  • Schab w marynacie mlecznej

    Krucha, o wyrazistym smaku. Podawana z aksamitnym sosem. Będzie przebojem niedzielnego obiadu.

  • Marynowanie to doskonały sposób na przygotowanie soczystych i aromatycznych mięs. Jednak czy wiedzieliście, że dodanie do nich jednego składnika może uchronić was przed poważnymi chorobami? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo sezon grillowy rozpocznie się na dobre. Prawdopodobnie większość z was, mimo niesprzyjającej aury, zdążyła już odkurzyć ruszty i zjeść pierwszą w tym sezonie, grillowaną kiełbaskę. Z pewnością też nie raz natknęliście się na informacje dotyczące szkodliwości potraw z rożna....

  • Grillowana pierś z kurczaka w aromatycznej marynacie

    Szukasz pomysłu na lekki obiad? Grillowana pierś z kurczaka to zawsze dobry pomysł!

  • Klasyczne Ceviche to rodzaj sałatki z owocami morza, dla tych którzy za nimi nie przepadają, jest alternatywa w postaci Ceviche ze śledzia norweskiego. Składniki: Filet śledziowy- 100 g 1 łyżka octu 1łyżeczka octu sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku paryka chili 1/3 zielone jabłko 50 g ogórek 50 g 3 pomidory koktajlowe czerwona cebula 20 g ginger 10 g sos sojowy 1/2 łyżeczki olej 1 łyżka kolendra 10 g Marynata: Sok z cytryny wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem,...

  • Pieczona szynka w majonezowej marynacie

    Przepisy na potrawy kuchni staropolskiej w nowym, jeszcze smaczniejszym wydaniu.

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...

  • Pieczony halibut w marynacie cytrynowej

    Czasy, kiedy smażona flądra była głównym przysmakiem lata, dawno minęły. Teraz możemy się cieszyć rybami i frutti di mare w wielu przepysznych wersjach!

  • Sałatka to doskonała propozycja na lekki posiłek lub przekąskę, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Wzbogacając warzywa w mięsne dodatki, grzanki oraz ziarna stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie zawierające wszystkie niezbędne do organizmu składniki – białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały. Fot. materiały prasowe Składniki (2 porcje): 150 g miksu sałat 150-200 g polędwiczki z indyka 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam) 1 łyżka kaparów...

  • Warzywa w marynacie

    To idealne dla osób ceniących lekką kuchnię. Warzywa w słodko-pikantnej marynacie przygotujesz w ciągu godziny.

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...

Zdjęcia na temat: marynata
Wideo na temat: marynata
  • Polędwica wołowa w pomarańczowo-imbirowej marynacie

    Jan Kuroń przedstawił przepis na delikatną polędwicę wołową w pomarańczowo-imbirowej marynacie. Kucharz podał mięso ze świeżą, wiosenną sałatką. (Źrodło: TVP/ x-news)

  • Nieoczywiste zastosowania octu

    W kuchni stosowany jest od tysięcy lat. Choć kojarzy nam się głównie z dodatkiem do sałatek, sosów i marynat, ocet możemy wykorzystać nie tylko podczas gotowania. Sprawdzi się on m.in. jako składnik domowej odżywki do włosów oraz alternatywa dla proszku do prania.

  • Tym razem kuchnia biwakowa. Na żywym ogniu, w żeliwnym kociołku, Ewa Wachowicz ugotuje gęstą grochówkę. W kuchni podpowie, jak przyrządzić domową mielonkę. Zrobi też mleko migdałowe, na którym powstanie deser – płatki orkiszowe z owocami leśnymi. W tym programie przygotuje również zaskakującą zakąskę – czeskie utopence, czyli kiełbaski w marynacie. (Polsat)