• Informacje na temat:

    marynat do piersi z kurczaka

Przepisy na temat: marynat do piersi z kurczaka
  • Grillowane piersi kurczaka

    Sposób przygotowania 1. Przygotuj marynatę z ketchupu, miodu, octu balsamicznego, musztardy, słodkiej papryki, soli i pieprzu. Zanurz w niej piersi, odstaw na godzinę. Smaż z obu stron na oleju, ułóż w naczyniu i piecz 20 minut w temp. 200 st. C.  2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier, rozpuść. Marchewki umyj, jeśli mają grubą skórkę, obierz. Kilka chwil smaż je na maśle i w cukrze. Piersi...

  • Burgery z kurczakiem

    Sposób przygotowania Piersi kroimy na mniejsze kawałki. W moździerzu rozgniatamy wszystkie przyprawy i dodajemy olej, dzięki czemu powstaje marynata. Do większej miski przekładamy wcześniej przygotowane piersi z Kurczaka Zagrodowego i dodajemy marynatę, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub nawet całą noc. Maślankę wlewamy do miski i wkładamy do niej piersi, które...

  • Chrupiący kurczak

    ...dusimy na małym ogniu do uzyskania gładkiej masy. Do schłodzonej marynaty przekładamy umyte piersi z kurczaka, odstawiamy na minimum 30 minut. Następnie w osobnym naczyniu gotujemy ryż (musimy pamiętać, aby go nie rozgotować) i przyprawiamy go curry. 2. Gotowy ryż wykładamy do brytfanny i układamy na nim piersi kurczaka, polewamy je pozostałym sosem. Mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok...

  • Soczysty kurczak na ostro

    Poza popularną kiełbasą, kaszanką czy karkówką warto spróbować także grillowanego kurczaka. Dodając odrobinę pasty harissa do marynaty uzyskamy mięso ostre, apetyczne i o intensywnym zapachu.

  • Kurczak po włosku

    Składniki na 4 porcje: 4 średniej wielkości pojedyncze piersi z kurczaka 1/2 szkl. oleju z pestek winogron 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka ostrej musztardy, np(...) smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso oczyść z błonek, umyj, osusz. Czosnek obierz. Przygotuj marynatę: do oleju z pestek winogron dodaj musztardę i czosnek przeciśnięty przez praskę, wlej sok...

  • Kurczak cytrynowy z farszem serowym

    Kurczaka umyj, osusz. Składniki na marynatę połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj.

  • Filet z kurczaka na warzywnej salsie

    Sposób przygotowania 1. Piersi z kurczaka oczyść z błonek, a następnie umyj i osusz na papierowym ręczniku. W dużym garnku zagotuj bulion. Włóż do niego mięso, doprowadź ponownie  do wrzenia(...), osusz. Tymianek opłucz, osusz, z połowy oderwij listki. Wymieszaj je  z olejem, słodką i ostrą papryką. Marynatą posmaruj mięso i grilluj  je na mocno rozgrzanym ruszcie  po 4-5 min z każdej strony...

  • Przepis na soczystego kurczaka z grilla

    Przepis Piotra Ogińskiego to idealna alternatywa dla klasycznego kurczaka, świetnie wpisująca się w sezon grillowy. Piersi kurczaka w oryginalnej marynacie...

  • Pieczony Kurczak Zagrodowy z dynią, pomidorami i masłem szałwiowym

    Gdy na zewnątrz robi się szaro i ponuro, w kuchni warto sięgnąć po… kolorowe skarby jesieni! Kulinarną królową tej pory roku jest niewątpliwie dynia. Wyjątkowa i pełna witamin - idealnie komponuje się z delikatnym mięsem Kurczaka Zagrodowego. W połączeniu z wyrazistymi pomidorami oraz intrygującym masłem szałwiowym, ta potrawa zachwyci bogactwem smaku i aromatu.

  • Sałatka z kurczaka z dressingiem pomarańczowym

    ..., łyżka listków melisy, łyżka listków bazylii, łyżka łagodnego miodu płynnego. 150 g fileta z piersi kurczaka, 2 plastry melona, miks sałat z ruccolą, 10 pomidorków koktajlowych, 3 łyżki ziaren granatu, 3 łyżki płatków migdałowych uprażonych na patelni. Sposób przygotowania: Filet z piersi kurczaka podziel na mniejsze części i marynuj przez minimum dwie godziny...

Artykuły na temat: marynat do piersi z kurczaka
  • Pieczona pierś z kurczaka z warzywami

    ...i drobno posiekaną szalotkę. Energicznie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.  2. Piersi kurczaka umyj i osusz. Posmaruj marynatą.  3. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż plastrami boczku. Na nich ułóż piersi kurczaka. Wlej sześć łyżek wody i wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piecz przez 20-25 minut.  4. Papryki umyj i usuń gniazda nasienne. Cebule obierz. Pokrój...

  • Grillowany kurczak ze szparagami i ryżem

    ..., wymieszaj.  2. Z piersi kurczaka usuń chrząstki. Włóż mięso do marynaty na ok. pół godziny.  3. Ugotuj ryż.  4. Umyj i podziel na różyczki brokuł.  5. Na maśle podduś szpinak z posiekanym ząbkiem czosnku i ryżem.  6. Na patelni grillowej ułóż pokrojonego w paski kurczaka. Gdy będzie prawie gotowy, dodaj skropione marynatą szparagi i różyczki brokuła. Gotowe danie wyłóż na talerze. Zobacz także:

  • Fajita z kurczakiem, bakłażanem i papryką

    Tajemnicą zdrowej fajity są chude piersi z kurczaka, dostarczające nam dużo białka, które wzmocnią mięśnie i zapewnią im dobre funkcjonowanie.

  • Kurczak z ziemniakami na kiszonej kapuście

    Sposób przygotowania: Wyszoruj i przekrój ziemniaki. Podziel piersi na połowy. Wymieszaj oliwę z miodem, musztardą, solą i kurkumą. Natrzyj marynatą mięso.  Ułóż w naczyniu żaroodpornym kapustę, a na niej piersi i ziemniaki.  Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i piecz tak długo, aż piersi kurczaka będą miękkie, a ziemniaki się zarumienią (ok. 50 min.).  Zobacz także:

  • Przepis Dla 4 osób Czas przygotowania 20-30 min Metoda grillowania: pośrednia i bezpośrednia Czas grillowania 23-35 min Składniki - 4 duże piersi z kurczaka razem ze skrzydełkiem 180-200 g każda(...) - szczypta soli Marynata sucha - 4 łyżeczki ziaren kolendry - 4 łyżeczki kminu - 2 łyżeczki pieprzu cayens - 2 łyżki oliwy extra vergin - 1 łyżeczka grubej soli - 1 łyżeczka kuminu Sos Do miksera wrzuć...

  • Przepis Dla 6 osób Czas przygotowania: 20 min Czas marynowania: 2 h Czas grillowania: 15 min Składniki - 6 piersi z kurczaka - 1 papryka czerwona, umyta i oczyszczona - 1 papryka zielona, umyta i oczyszczona - 1 cebula czerwona - 12 pomidorków koktajlowych Marynata - 2 gałązki świeżego rozmarynu - 2 gałązki świeżego tymianku - 2 liście laurowe - 8 łyżek oliwy - zest z 1 cytryny - sól...

  • Wyborne filety drobiowe

    Dania z piersi kurczaka mają same zalety: są bardzo smaczne, dosyć tanie, zdrowe i niskokaloryczne.

  • O, kurczę!

    Żeby wyobrazić sobie, dlaczego w dawnej kuchni polskiej ceniono pieczone pulardy, trzeba spróbować dobrze przyrządzonego kurczaka. Krok pierwszy? Kupić zagrodowego, bo te są najsmaczniejsze. Mają mięso soczyste, lekko żółte, jeżeli jadły kukurydzę, jasne, gdy karmiono je owsem. Krok drugi? Znaleźć przepis, który zwykłego kurczaka zmieni w danie wyjątkowe.

  • Podaj drób na różne sposoby

    Pałka z kurczaka z warzywami Składniki na 4 porcje: 4-6 pałek kurczaka, 2 kolorowe papryki, 5-6 ziemniaków, cukinia, 2 cebule, 2 marchwie, szklanka bulionu, 3-4 łyżki oliwy, 4 łyżki oleju(...) pokroić w plasterki. Wino zmieszać z oliwą. Dodać czosnek, cebulę, chili, tymianek, listki laurowe i skórkę z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Do marynaty włożyć pałki. Wstawić do lodówki na kilka...

  • Wielka majówka

    ...i smarując resztą marynaty. Sałatka z kurczakiem Składniki na 4-5 porcji: 1 opakowanie rukoli, 20 dag grillowanej lub gotowanej piersi z kurczaka, 1 pomarańcza, 1 mała cebula, 1-2 łyżki oliwy, sól(...) kubeczka wsyp mieloną paprykę, pieprz kajeński, zioła prowansalskie, dodaj miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz olej, wy-mieszaj. Do miski włóż kawałki kurczaka, zalej marynatą...