• Informacje na temat:

    marynat do karkówki

Przepisy na temat: marynat do karkówki
  • Karkówka z pomarańczami

    Sposób przygotowania: 1. Mięso opłucz starannie, włóż do miski. Przygotuj marynatę z przeciśniętego przez praskę lub obranego i posiekanego czosnku, musztardy, skórki i soku z jednej cytryny. Składniki wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i paprykami. 2. Mięso posmaruj przygotowaną marynatą, obłóż gałązkami rozmarynu. Przykryj, odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie usuń rozmaryn...

  • Marynata z chilli

    Idealna do cięższych mięs, jak np.: karkówka, żeberka.

  • Karkówka w winnej marynacie

    Marynata sprawi, że mięso nabierze niezwykłego aromatu.

  • Steki z karkówki

    Umyj cztery plastry karkówki (po ok. 20 dag każdy; może być też chuda łopatka albo szynka). Mięso wytrzyj do sucha, lekko rozbij. Opłucz 2 gałązki bazylii oraz po 1 gałązce rozmarynu i szałwii. Zioła osusz, grubo posiekaj. Wymieszaj je z 6 łyżkami oleju oraz sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Dodaj 2 ząbki czosnku, wcześniej obrane i przeciśnięte przez praskę. Kotlety posmaruj marynatą z obu stron...

  • Korzenna karkówka

    Sposób przygotowania 1. Karkówkę opłucz, osusz, pokrój w kosteczkę. Włóż do miseczki. Wino zagotuj z ziarenkami pieprzu, goździkami oraz cynamonem. Marynatę wystudź. Potem zalej nią mięso w miseczce(...). W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż mięso z całą marynatą. Smaż na dużym płomieniu przez chwilę. Zmniejsz płomień. Duś pod przykryciem 40 minut. Jabłko obierz, usuń gniazdo...

  • Steki z karkówki

    Sposób przygotowania Karkówkę opłucz, osusz. Śmietanę połącz z musztardą i jasnym octem winnym. Kotlety posmaruj marynatą. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Tymianek opłucz, posiekaj, wymieszaj z cebulą i czerwonym octem winnym. Czosnek obierz, potnij w płatki. Na kotletach rozłóż cebulę z tymiankiem i octem. Włóż do lodówki na 30 minut. Potem zdejmij cebule, mięso obsmaż na patelni grillowej...

  • Karkówka z miodem i rozmarynem

    Karkówkę umyj i osusz. Posyp solą i pieprzem. Natnij na głębokość ok. 1 centymetra, a następnie naszpikuj plasterkami obranego czosnku.  Igiełki z połowy rozmarynu dokładnie posiekaj. Dodaj do nich miód, paprykę słodką i ostrą, olej oraz zielony pieprz. Natrzyj mięso ze wszystkich stron powstałą marynatą. Obłóż karkówkę resztą rozmarynu i przełóż do rękawa do pieczenia. Wstaw do piekarnika...

  • Karkówka z papryką

    ...w kostkę. Przygotuj marynatę do mięsa. Olej wymieszaj z sosem sojowym. Dodaj przyprawę do wieprzowiny oraz mielone chili do smaku. 2. Mięso polej marynatą. Wymieszaj starannie tak, by całe mięso(...). Nadziewaj na nie na zamianę kawałki marynowanej karkówki, kolorowych papryk oraz cebuli. Szaszłyki ułóż na ruszcie w piekarniku. Pod nimi ustaw blachę do pieczenia wyłożoną papierem (będzie na nią...

  • Karkówka w dwóch marynatach

    Składniki dla 4-6 osób: - 6 kotletów z karkówki (po ok. 150 g), - 1 łyżki średnioostrej musztardy, - 125 g śmietany, - 3 łyżki octu winnego (białego), - 2 cebule, - 2 gałązki tymianku(...). 3 kotlety natrzeć tą marynatą. Cebulę obrać, pokroić na krążki. Tymianek umyć, posiekać i zmieszać z cebulą, dodać ocet winny, wymieszać i marynować pozostałe kotlety (przez minimum 30 minut). Umyte...

  • Marynowana karkówka

    Składniki: - 1,5 kg karkówki z kością, - 1 cebula, - 4 gałązki rozmarynu, - ząbek czosnku, - 10 ziarenek pieprzu, - 2 łyżki oliwy, - 4 łyżki soku z cytryny, - 250 ml bulionu, - 1 l białego(...). W dużej misce ułożyć mięso. Dodać czosnek, ziarenka pieprzu, rozmaryn, oliwę, sok z cytryny i wino. Przykryć i odstawić na około 5 godzin do lodówki. 2. Mięso wyjąć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem...

Artykuły na temat: marynat do karkówki
  • Karkówka w ziołach

    Sposób przygotowania: 1. Z miodu, musztardy, 1 łyżki oleju, ziół i przypraw przyrządzić marynatę. Mięso umyć, osuszyć, porobić nacięcia, wcisnąć w nie przekrojone na połówki ząbki czosnku. Mięso owinąć nicią, natrzeć marynatą. Zawinąć ciasno w folię, wstawić do lodówki na całą noc.  2. Dwie cebule posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia...

  • Karkówka na dziko – w brusznicowej glazurze

    ...2 łyżeczkami soli. Mieszanka powinna mieć konsystencję pasty. Karkówkę wyjmij z marynaty (zachowaj ją). Natrzyj ze wszystkich stron grzybową pastą. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100°C. Piecz przez 5 godzin.  3. Odłożoną marynatę przecedź przez sitko. Wymieszaj z sosem z pieczenia karkówki i gotuj, aż płyn odparuje do połowy. Wtedy zdejmij z ognia i wymieszaj...

  • Karkówka z miodem i rozmarynem

    Karkówkę umyj i osusz. Posyp solą i pieprzem. Natnij na głębokość ok. 1 centymetra, a następnie naszpikuj plasterkami obranego czosnku.  Igiełki z połowy rozmarynu dokładnie posiekaj. Dodaj do nich miód, paprykę słodką i ostrą, olej oraz zielony pieprz. Natrzyj mięso ze wszystkich stron powstałą marynatą. Obłóż karkówkę resztą rozmarynu i przełóż do rękawa do pieczenia. Wstaw do piekarnika...

  • Marynowane steki z karkówki

    Sezon grillowy w pełni, polecamy zatem marynowane steki z karkówki.

  • Trzy kroki do soczystej karkówki

    ...marynata oraz przyprawy lepiej w nie wniknęły. 3. Aby mięso było kruche, przełóż je do marynaty i przykryj, np. folią spożywczą. Przed pieczeniem włóż do lodówki na trzy godziny, a najlepiej na całą noc...

  • Karkówka w morelowo-sezamowej glazurze z morelowo-migdałowymi kieszonkami

    ...zimnej wody.   Glazurowanie 1. Wyłóż formę do pieczenia folią i umieść na niej mięso. Porób na mięsie nacięcia w kształcie rombu i natrzyj je musztardą oraz polej połową marynaty. 2. Wsadź mięso do nagrzanego piekarnika i cały czas obserwuj. Kiedy zacznie bąblować, wyjmij z piekarnika i polej marynatą, która spłynęła na dół. Poczekaj aż znowu pojawią się bąble i polej tym co spłynęło...

  • Rodzaje octu. Jaki do czego używać?

    Podpowiadamy, jak go dobrać i czym przyprawić, by pasował do mięs, warzyw, marynat oraz sosów.

  • Marynowane steki z karkówki

    Zioła umyć i posiekać. Wymieszać z olejem i sokiem z cytryny. Cukinię i kolbki kukurydzy pokroić na grube kawałki. Przygotowane składniki skropić marynatą....

  • Nie tylko mięso. Pyszne dodatki do dań z grilla

    Słyszysz „grill”, a w twojej głowie pojawia się wizja soczystej karkówki oraz skwierczących kiełbasek. Są jednak osoby, które na ruszt wrzucą całkiem co innego. Dla osób, które są na diecie roślinnej lub chcą włączyć więcej takich produktów do menu jest wiele alternatyw – także na grilla. I to całkiem smacznych!

  • Marynaty do mięs

    Sekretem smacznego mięsa jest odpowiednio skomponowana marynata, która skruszy jego strukturę i nada aromatyczny smak naszemu stekowi czy szaszłykowi. Mamy tu ogromne pole do popisu. Możemy wykorzystywać różne ulubione rodzaje przypraw, łącząc je z olejem i octem balsamicznym lub wytrawnym winem.