• Informacje na temat:

    marokański kuskus z warzywami

Przepisy na temat: marokański kuskus z warzywami
  • Kuchnia izraelska: Miks smaków świata

    ...uwielbia głównie młodzież. Jednak jednymi z ciekawszych przysmaków są: jagnięcina obtaczana w cynamonie, marokańskie cygara, czyli siekane, mocno przyprawione pieprzem mięso, które zawija się w rurki(...) tradycja. Typowe warzywne przystawki to tabouleh - surowe posiekane pomidory, czerwona papryka, ogórek z oliwą, czosnkiem i kuskusem oraz madbukha - bakłażan gotowany w śmietanie i oliwie. Bardzo...

  • Ten przepis znalazłam na stronie Kauflandu i od razu stwierdziłam, że muszę zrobić taki gulasz

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    ...z bagietką, mięsem, dodają do zup oraz kuskusu. Gotową pastę zamkniętą w puszce, słoiczku lub tubie można kupić w każdym markecie. Sucha mieszanka (zawsze smakuje nieco inaczej) jest z kolei dostępna na targach i bazarach - wystarczy rozrobić ją z oliwą. Zanim na stole pojawi się kuskus lub smażony ryż, podawana jest jeszcze jedna potrawa, która pełni funkcję przystawki lub pierwszego głównego dania...

  • Bardzo aromatyczne i szybkie danie

  • Smaczne, zdrowe i proste w wykonaniu

  • pyszne i lekkie danie, zestaw warzyw dowolny, można dodać cukinię, ja tym razem dodałam soczewice

  • U nas już wiosna -przynajmniej na talerzu :)

  • Lekkie, letnie danie :) idealne na upały:)

  • Sprawdzony przepis na "Kuskus z warzywami"

  • Sprawdzony przepis na "Kuskus z warzywami"

Artykuły na temat: marokański kuskus z warzywami
  • Kuskus: gwiazda północnej Afryki

    Kasza kuskus nie jest...kaszą. Smakuje wybornie z różnymi dodatkami. I przypomina gorące wakacje.

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Skąd właściwie wziął się kuskus? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat...

  • Kuchnia Maroka

    Przepisy z ojczyzny kuskusu.

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • Kuchnia rozmaitości - baranina

    ...w zalewach z octem lub zsiadłym mlekiem, z przyprawami i warzywami. Powinno to trwać ok. 12 godzin, bo baranina musi skruszeć, by była miękka i odchodziła od kości. Najlepiej wybierać chude mięso(...) nowotworowych. Działa ochronnie i odtruwająco, pomaga też na problemy z wątrobą. Marokańskie danie  W rondlu rozgrzej olej. Baraninę pokrój w kostkę, przypraw i przesmaż, aż zbrązowieje. Zdejmij z ognia...

  • Je się także oczami! Chcesz opanować sztukę oryginalnego dekorowania potraw, które będą zachwycać już samym swym wyglądem? Dekoracje z warzyw, kwiatów i owoców nie są zbyt trudne do wykonania, a oczarują niejednego smakosza i zachęcą każdego niejadka! Naukę rozpoczniesz od poznania narzędzi kuchennych potrzebnych przy pracy. Następnie zaznajomisz się z tajnikami dekorowania marchwią i rzodkiewką, ziemniakami, kalarepką i selerem, pomidorami, papryką i awokado, cukinią, ogórkiem i dynią,...

  • Rozmaitości z pieca

    .... Zapiekanka marokańska Składniki na 4 porcje: 25 dag marchewki, 1 pęczek dymki, 50 dag pomidorów, 40 dag filetów z kurczaka, 1/2 litra bulionu, 25 dag kaszki kuskus, 1 łyżka masła, po 1/2 łyżeczki(...) w plastry, posolić i popieprzyć. Marchewkę zalać bulionem, gotować ok. 5-10 minut. Zdjąć z ognia, wsypać kuskus, dodać masło i cynamon. Odstawić na 10 minut. Mięso przesmażyć. Na olej po smażeniu...

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...

  • Podróż do krainy czarów

    ...glinianym garnku. Baranina, cielęcina lub ryby duszone we własnym sosie uzyskują niepowtarzalny smak dzięki unikalnym przyprawom. W każdy piątek, po modlitwie w meczecie, na marokańskich stołach pojawia się druga obok tadżinu tradycyjna marokańska potrawa - kuskus, czyli pszenna kasza podawana z siedmioma rodzajami warzyw oraz z mięsem. W restauracjach serwowane są również bardziej znane...

  • Rajmund Królik - z zawodu i zamiłowania jest kucharzem w trzygwiazdkowym hotelu. Dzięki podróżom poznał pana Tien Dieu Luong, mistrza carvingu, który przekonał go nie tylko do spróbowania swych sił w przygotowywaniu dekoracyjnych potraw, ale również do ich smakowania. Okazuje się bowiem,że koronkowo ozdobiony owoc lub warzywo podnoszą smak potrawy. Praktyczne wskazówki i zdjęcia zawarte w tej książce umożliwiają szybką naukę tej niecodziennej sztuki. Smaczne rzeźby cieszą oko i rozwijają...