• Informacje na temat:

    marmolada z gruszek do ciasta

Przepisy na temat: marmolada z gruszek do ciasta
  • Warkocz gruszkowy

    Znakomite połączenie mięciutkiego ciasta i chrupiących orzechów. Świetny także z polewą czekoladową.

  • Sezon gruszkowy w tym roku otwarty wcześniej. Dostaliśmy sporą dostawę gruszek od rodziny. Trzeba było je jakoś zagospodarować. Zrobiliśmy to na trzy sposoby. To trzeci z nich.

  • Jak kreatywnie wykorzystać resztki jedzenia?

    Jak gotować, aby nie marnować? To pytanie w dobie pandemii zadaje sobie wielu z nas. Całe szczęście resztki jedzenia nie muszą natychmiast trafiać do kosza. Wiele produktów możemy bowiem wykorzystać w kreatywny sposób. Z suchego pieczywa zrobimy np. słodkie trufle, a ze skórek cytrusów – cukier owocowy.

  • Kocham domowe przetwory, które zawsze przenoszą mnie w najmilsze smaki dzieciństwa. Wiśniowa marmolada zawsze gościła w domowej spiżarni i była świetnym dodatkiem do ciast, drożdżówek, kanapek czy herbaty. Uwielbiam dodawać ją do śniadaniowej owsianki oraz naleśników :) Taka smażona i gęsta marmolada idealnie sprawdzi się także do kruchych ciasteczek ze słodkim oczkiem :) Serdecznie polecam :D

  • Sekrety babci: sposoby na udane racuchy

    Na samo wspomnienie babcinej kuchni zaczyna Ci burczeć w brzuchu? Do dziś pamiętasz wyjątkowy smak przygotowanych przez nią racuchów? Pyszne, aromatyczne, najlepsze, niezastąpione - to słowa, które najlepiej oddają smaki Twojego dzieciństwa! Zafunduj sobie oraz swoim pociechom swoisty powrót do przeszłości. Uchylamy rąbka tajemnicy i zdradzamy receptury na najsmaczniejsze racuchy! Zobaczysz, będzie pysznie, jak… u babci!

  • trochę z nią zabawy ale warto :) jest przepyszna a zapach pomarańczy roznosi się po wszystkich zakątkach mieszkania

  • 12 najlepszych przepisów na pączki

    ...minut, aż objętość ciasta podwoi się. 3.      Ciasto ponownie wyrobić. Uformować w wałeczek i pokroić na 18 kawałków. Uformować 18 kulek i odstawić je na 20 minut. 4.      Proszek budyniowy wymieszać(...) i gruszkę mieszać do ciasta. Tłuszcz rozgrzać w dużym rondlu. Porcjami nabierać ciasto i smażyć pączki z obu stron na złoty kolor. Czekoladowe pączki z sorbetem wiśniowym i pistacjowym zabajone...

  • Dostałam gruszki od znajomej. Tak sobie myślałam i wymyśliłam, że zrobię z nich konfiturę na zimę do ciasta. Dodałam rodzynki i wyszło pysznie.

  • Smaczne pomysły na podwieczorek

    Popołudniowa przekąska malca powinna być niewielka, ale zdrowa. Poznaj przepisy na lekkie smakołyki, które smyk spałaszuje z apetytem.

  • Pora zabrać się za agrest. Nie ma lepszej marmolady i użyteczniejszej.

Artykuły na temat: marmolada z gruszek do ciasta
  • Ciasta z budyniem

    ...kremu budyniowego. 2. Wystudzony biszkopt posmarować kremem truskawkowym, wstawić do lodówki do stężenia. Śmietanę ubić na sztywno i rozsmarować na kremie truskawkowym. Wierzch ciasta udekorować(...) kakao i resztę mleka. Natłuszczoną i wysypaną formę napełniać na zmianę paskami jasnego i ciemnego ciasta. Do ciemnego powkładać połówki truskawek. Piec 45 minut w 160°C. 2. Z mleka, cukru i budyniu...

  • Domowe wypieki smakują najlepiej, zwłaszcza przygotowane ze sprawdzonych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Drożdzowe rogalliki to wspaniały pomysł na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Zmysłowe smaki: Rogaliki z marmoladą na INTERIA.TV. Przepis pochodzi z bloga zmyslowesmaki.pl.Polub Zmysłowe smaki na FB!

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    ...można było rozsmarować je na kromce chleba. Marmolada powstaje, gdy gotuje się przecier owocowy z cukrem, im krócej, tym marmolada lepsza. Do jej przygotowywania używa się szerokich, płaskich naczyń. Marmolada jest gotowa, jeśli zastyga, gdy wyleje się ją na zimny talerzyk. Na marmolady można przeznaczyć owoce uszkodzone, ale zdrowe i świeże.

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowie, warto więc zastanowić się jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Kilka słów od dietetykówGruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym...

  • Kraina przyjemności

    ..."moszczu owocowego", również tego alkoholowego, którego produkcja stanowi ponad połowę całkowitej produkcji austriackiej. Równie znane są produkowane w tym regionie bezalkoholowe soki z jabłek i gruszek...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...

  • Nie przyzwyczajaj dziecka do cukru

    ...z ususzonych plasterków jabłek, gruszek, banana, a nawet marchewki lub buraków. Pamiętaj, że suszone owoce liczą się jako jedna porcja z zalecanych pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Wybieraj lepsze...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • Smaczne pomysły na podwieczorek

    Popołudniowa przekąska malca powinna być niewielka, ale zdrowa. Poznaj przepisy na lekkie smakołyki, które smyk spałaszuje z apetytem.

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...