• Informacje na temat:

    marmolada z gruszek

Przepisy na temat: marmolada z gruszek
  • SOS na świąteczne przejedzenie

    Z uwagi na kształt owoce pigwy nazywane bywają cierpką gruszką, a ze względów smakowych zyskały miano polskiej cytryny. Są wyjątkowo odporne na zanieczyszczenia środowiska, co stanowi ich niepodważalny atut.

  • Sezon gruszkowy w tym roku otwarty wcześniej. Dostaliśmy sporą dostawę gruszek od rodziny. Trzeba było je jakoś zagospodarować. Zrobiliśmy to na trzy sposoby. To trzeci z nich.

  • Jak kreatywnie wykorzystać resztki jedzenia?

    Jak gotować, aby nie marnować? To pytanie w dobie pandemii zadaje sobie wielu z nas. Całe szczęście resztki jedzenia nie muszą natychmiast trafiać do kosza. Wiele produktów możemy bowiem wykorzystać w kreatywny sposób. Z suchego pieczywa zrobimy np. słodkie trufle, a ze skórek cytrusów – cukier owocowy.

  • Kocham domowe przetwory, które zawsze przenoszą mnie w najmilsze smaki dzieciństwa. Wiśniowa marmolada zawsze gościła w domowej spiżarni i była świetnym dodatkiem do ciast, drożdżówek, kanapek czy herbaty. Uwielbiam dodawać ją do śniadaniowej owsianki oraz naleśników :) Taka smażona i gęsta marmolada idealnie sprawdzi się także do kruchych ciasteczek ze słodkim oczkiem :) Serdecznie polecam :D

  • Warkocz gruszkowy

    Znakomite połączenie mięciutkiego ciasta i chrupiących orzechów. Świetny także z polewą czekoladową.

  • Pora zabrać się za agrest. Nie ma lepszej marmolady i użyteczniejszej.

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ...z nierdzewnej stali. 3. Dżem czy powidła? W kuchni tradycyjnej występuje pięć rodzajów słodkich przetworów: konfitury, marmolada, dżem, powidła oraz galaretka. Każdy z nich różni się smakiem(...) powstaje z owoców z dodatkiem cukru oraz pektyny. Prawidłowo przygotowany powinien posiadać lekko galaretowatą konsystencję. Powidła, podobnie jak marmolada, powinny podczas gotowania uzyskać...

  • trochę z nią zabawy ale warto :) jest przepyszna a zapach pomarańczy roznosi się po wszystkich zakątkach mieszkania

  • Sekrety babci: sposoby na udane racuchy

    Na samo wspomnienie babcinej kuchni zaczyna Ci burczeć w brzuchu? Do dziś pamiętasz wyjątkowy smak przygotowanych przez nią racuchów? Pyszne, aromatyczne, najlepsze, niezastąpione - to słowa, które najlepiej oddają smaki Twojego dzieciństwa! Zafunduj sobie oraz swoim pociechom swoisty powrót do przeszłości. Uchylamy rąbka tajemnicy i zdradzamy receptury na najsmaczniejsze racuchy! Zobaczysz, będzie pysznie, jak… u babci!

  • Słodki i wykwintny dodatek do potraw. Idealnie pasuje do dań z grilla i ziemniaczków.

Artykuły na temat: marmolada z gruszek
  • Owoce jesieni. Kiedy i jak je jeść?

    Oczyszczają organizm, niekiedy zastępując leki. Poznaj zalety jabłek, gruszek i pigwy.

  • Domowe wypieki smakują najlepiej, zwłaszcza przygotowane ze sprawdzonych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Drożdzowe rogalliki to wspaniały pomysł na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Zmysłowe smaki: Rogaliki z marmoladą na INTERIA.TV. Przepis pochodzi z bloga zmyslowesmaki.pl.Polub Zmysłowe smaki na FB!

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    ...można było rozsmarować je na kromce chleba. Marmolada powstaje, gdy gotuje się przecier owocowy z cukrem, im krócej, tym marmolada lepsza. Do jej przygotowywania używa się szerokich, płaskich naczyń. Marmolada jest gotowa, jeśli zastyga, gdy wyleje się ją na zimny talerzyk. Na marmolady można przeznaczyć owoce uszkodzone, ale zdrowe i świeże.

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowie, warto więc zastanowić się jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Kilka słów od dietetykówGruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym...

  • Naturalne recepty na odporność

    ..., z domowych przetworów dzikiej róży godne polecenia są „szybkie” marmolady czy galaretki.  Marmolada: umyj dwa kilogramy owoców, obierz z szypułek, przekrój na połówki i dokładnie wybierz pestki. Do 1,5

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...

  • Syrop z pigwy na zimę - bogate źródło witaminy C

    Na straganach pojawiła się już pigwa - owoc przez wielu używany do produkcji domowych nalewek. Inni cenią sobie sok z pigwy, twierdząc, że dodany do herbaty sprawdza się lepiej od cytryny. Ten aromatyczny dodatek łatwo przyrządzić samodzielnie.

  • Słodkie, aromatyczne, soczyste – po prostu pyszne. Gruszki uwodzą nie tylko smakiem, ale i kształtem. Dodatkowo są bardzo zdrowe, warto więc zastanowić się, jak odkryć ten swojski owoc na nowo. Fot. 123RF/Picsel Gruszki zawierają witaminy A, C, PP oraz B. Dodatkowo są bogate w wapń, fosfor, żelazo, jod oraz bor, który ma pozytywny wpływ na nasz intelekt oraz koncentrację. Gruszki znane są ze swych właściwości przeciwgorączkowych, dlatego w okresie jesienno-zimowym powinniśmy popijać kompoty...

  • Dobre bo domowe

    We Włoszech mało kto robi w domu dżemy. Tylko na Sycylii masowo smaży się pomarańcze, ale raczej po to, żeby nie zmarnował się nadmiar owoców.

  • Wspominał o niej Homer w „Odysei”, zaś sam Juliusz Cezar zajmował się jej uprawą w swoich ogrodach. Mowa oczywiście o gruszce. Kochamy ją za jej piękny, kuszący kształt oraz delikatny słodki smak. Jakie ma właściwości i w jaki sposób możemy wprowadzić ją do naszej diety? Fot. 123RF/Picsel Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce i kaszlu. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do...