• Informacje na temat:

    marmolad z pigwy i jabłek

Przepisy na temat: marmolad z pigwy i jabłek
  • Ciasta drożdżowe z dżemem i kruszonką

    ...nadzienie wymieszaj z dżemem agrestowym (może być także z dżem z mirabelek, pigwy, jabłek). 4. Drożdżowy placek posmaruj przygotowaną masą owocową. Wierzch równomiernie posyp kruszonką. Wstaw do(...). 4. Ciasto przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Piecz z niego np. placki i kołacze. Jabłecznik z marmoladą...

  • Niezwykle aromatyczna o lekko kwaskowym smaku jest świetnym dodatkiem do ciast i deserów.

  • Dżem na odporność organizmu przy walce z grypą.

  • Sprawdzony przepis na "Marmolada z pigwy"

  • W Serbii, gdzie od prawie 3 lat mieszkam, cale lato i jesien uplywaja w wielu domach na robieniu "zimnicy", czyli przetworow na zime. Wsrod ogromnej ilosci slodkich dzemow i marmolad, czyms nowym dla mnie bylo "slatko"- czyli superslodki rodzaj konfitury. Slatko czesto jest dodatkiem do np gorzkiej kawy, ale czesto jemy je np z nalesnikami czy plackami. Ja w tym roku przygotowalam 2 rodzaje tego smakolyku- z jezyn i z pigwy. To drugie wyszlo obledne, szczerze polecam :)

  • Bardzo pyszny i zdrowy dodatek do naleśników.

  • Cudowny zapach i smak:)

  • Owoc pigwy zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia odporność, a więc nalewka z pigwy idealnie nadaje się na jesienno-zimowe wieczory

  • Pigwa, którą prezentuję na zdjęciu jest z tego roku, ale ta nalewka odczekała cały rok. Wprawdzie nie ma jej dużo, jednak warto było czekać. Owoce pigwy zerwane już chyba trzy tygodnie temu leżały sobie w szafce i powstał na nich naturalny nalot.

  • Smaczny pomysł na "Dżem z owoców pigwy"

Artykuły na temat: marmolad z pigwy i jabłek
  • Syrop z pigwy na zimę - bogate źródło witaminy C

    Na straganach pojawiła się już pigwa - owoc przez wielu używany do produkcji domowych nalewek. Inni cenią sobie sok z pigwy, twierdząc, że dodany do herbaty sprawdza się lepiej od cytryny. Ten aromatyczny dodatek łatwo przyrządzić samodzielnie.

  • Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd! Jak przestać marnować skórki i ogryzki? Fot. 123RF.COM/PICSEL Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z...

  • Owoce jesieni. Kiedy i jak je jeść?

    Oczyszczają organizm, niekiedy zastępując leki. Poznaj zalety jabłek, gruszek i pigwy.

  • Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Waszyngton odkryli, że nie wszystkie jabłka odchudzają w równym stopniu. Która odmiana jabłek ma najsilniejsze działanie odchudzające? Fot. 123RF.COM/PICSEL Giuliana Noratto ze swoim zespołem zwróciła uwagę na substancje, które są zawarte w jabłkach i biologicznie aktywne, ale nie trawione. W badaniu uwzględniła odmiany Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh i Red Delicious. Podawała je otyłym myszom. Co takiego w sobie mają "babcine"...

  • Pozornie wydają się być nieszkodliwe. W końcu cóż złego może zrobić nam pestka jabłka? Okazuje się jednak, że czai się w nich potężna trucizna, które może mieć fatalny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF/ Picsel Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego...

  • Gdy stoimy przed półką z jabłkami, nasz wzrok najczęściej przyciągają te krwisto czerwone, o błyszczących skórkach. Jednak to właśnie tych owoców powinniśmy unikać. Przekonajcie się dlaczego. Fot. 123RF Które jabłka są najzdrowsze? Wiele osób odpowie, że te, które mają jednolicie ubarwioną, błyszczącą skórkę, pozbawioną jakichkolwiek obić. Ale czy to aby na pewno dobry wybór? Kupując je w supermarketach, powinniśmy się wystrzegać takich „idealnych" owoców, gdyż razem z nimi, możemy zjeść...

  • Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie! Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części. Dżemowe wariacje Obrane i wypestkowane należy gotować...

  • Owoce zapiekane pod kruszonką, z angielska zwane crumble, to doskonały pomysł na deser o każdej porze roku. Świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami czy wiśniami, jednak zimą warto przygotować go z jabłkami, gruszką, orzechami włoskimi, dodatkiem korzennych przypraw i imbiru, które dodatkowo rozgrzeją w mroźne wieczory. Do ekspresowego przygotowania crumble wystarczą podstawowe składniki, a dodatek mąki orkiszowej i brązowego cukru sprawi, że nawet osoby dbające o linie sięgną po dodatkową...

  • Domowe wypieki smakują najlepiej, zwłaszcza przygotowane ze sprawdzonych przepisów, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Drożdzowe rogalliki to wspaniały pomysł na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Zmysłowe smaki: Rogaliki z marmoladą na INTERIA.TV. Przepis pochodzi z bloga zmyslowesmaki.pl.Polub Zmysłowe smaki na FB!

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...