• Informacje na temat:

    marchewka z porem

Przepisy na temat: marchewka z porem
  • Gryczane kaszotto z marchewką

    Kasze to nasz narodowy skarb. Nie serwujesz ich domownikom zbyt często? Pora to zmienić! Oto przepisy na proste i zdrowe dania, które wszystkim posmakują.

  • Duszona marchewka z porem i imbirem to świetny pomysł na ciepły dodatek do dań mięsnych.Dodatkowo imbir nadaje potrawie nuty orientalnej.Niezwykle prosta w wykonaniu lecz szalenie efektowna w smaku.

  • Pakieciki rybne w porach

    Danie smaczne i pożywne.

  • Coś szybkiego ale dobrego

  • Zupa z młodymi porami

    Aromatyczna, dla lubiących wyraziste smaki.

  • Pyszne mielone z marchewką i porem,doprawione delikatnie na pikantnie w sosie z cebulą i...marchewką:) A wszystko podane z ziemniakami i buraczkami:)

  • Kremowa z serem i porem

    Nie masz pomysłu na pierwsze danie? Proponujemy zupę z serem i porem.

  • Uwielbiam surówki, które są proste i błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego smaczne i wyraziste w smaku. Taka jest surówka z porem, kukurydzą i marchewką. Charakteru dodaje jej także sos z dodatkiem mojej ulubionej pikantnej, lekko słodkiej musztardy kremskiej. Surówka wspaniale komponuje się z daniami mięsnymi oraz rybnymi. Będzie także świetnym dodatkiem do tortilli. Przepis jest naprawdę prosty - warto spróbować! :)

  • Drobiowa zupa z porów

    Składniki: 100 g mięsa z kurczaka 1,5 l bulionu drobiowego puszka (400 g) ciecierzycy 3 duże pory (bez zielonych liści) marchewka cytryna ząbek czosnku 40 g masła 2 łyżki natki pietruszki szklanka liści młodego szpinaku sól, pieprz Przygotowanie: 1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Pory umyj, odetnij twarde zielone liście, zostaw tylko białe części...

  • Lekka dietetyczna rolada w której można przemycić porcję warzyw a nawet dwie bo marchewka i por tworzą zgrany duet. Polecam na obiad dla całej rodziny.

Artykuły na temat: marchewka z porem
  • Kasza jęczmienna z marchewką

    Przepis z książki “Pora na lunch". Czas przygotowania: 5 minut + gotowanie 35 minut. Liczba porcji: 2.

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Krem z pora i jabłka

    Jabłka królują w polskich sadach i ogrodach. Będą nas kusić przez całą jesień, warto więc je wykorzystywać nie tylko w ciastach. Sprawdzą się także w wytrawnych daniach.

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...

  • Pasztet jaglany w porach

    Kasza jaglana doskonale smakuje z indyjskimi przyprawami, można ja więc doprawić mieszanką curry, mielonym kuminem i imbirem.

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z marchewki. Fot. 123RF/Picsel Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko. Wielokrotnie...

  • Najlepsza pora na porządki

    ...oczyszczających krew. Do tego pobudza pracę jelit i poprawia działanie wątroby. Marchewka przyspiesza wydalanie moczu, usuwa bakterie gnilne zalegające jelita. Jabłko z kolei, jako bogate źródło pektyn...

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...

  • Po co jabłko i marchewka – jak nauczyć dzieci zdrowych nawyków i co im to da w dorosłości?

    Rozpoczęcie roku szkolnego przypada na początek jesieni. Jednocześnie jest to też okres, w którym najczęściej chorujemy, a dzieci szczególnie łatwo łapią infekcje. Aby wzmocnić odporność należy uzupełniać witaminy, a zamiast korzystać z suplementów, warto postawić na ich naturalne źródło, czyli owoce i warzywa. Jak jednak przekonać dziecko do spożywania owoców i warzyw tak, by nawyk został z nimi na lata?

  • „Trzy pory dnia. Kulinarne fascynacje Krzysztofa Tyszkiewicza” to zbiór sentymentalnych opowieści i rozmów Beaty i Krzysztofa Tyszkiewiczów, których tematem przewodnim są ich ulubione potrawy i smaki. Książka ukaże się 6 listopada nakładem Wydawnictwa G+J Książki.   Książka Krzysztofa Tyszkiewicza nosi tytuł „Trzy pory dnia", ponieważ jedzenie to czynność, którą ludzie wykonują co najmniej trzy razy dziennie przez całe życie. Autor przedstawia swoje ulubione dania, a z każdym z nich łączy...

Zdjęcia na temat: marchewka z porem