• Informacje na temat:

    marchewka z musztardą francuska

Przepisy na temat: marchewka z musztardą francuska
  • Sałatka z grilowaną marchewką

    Trochę letnia, a trochę jesienna sałatka z lekką rukolą i słodką marchewką! Jest świetnym dodatkiem do mięs, ale smakuje również wyśmienicie bez niczego.

  • Kiedyś pewnie już wspominałam, że w sałatkach i surówkach nie jestem zbyt dobra, ale raz po raz uda mi się stworzyć coś naprawdę fajnego. Jednym z takich pomysłów jest surówka na bazie białej kapusty z dodatkiem marchewki, świeżego ogórka i rzodkiewki. Smak warzyw podkręciłam wyrazistą musztardą francuską. Surówka doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Zapraszam :)

  • Krem z brokułów

    Z musztardą i orzechami!

  • Gdy oprócz kapusty pekińskiej nie mamy w domu do niej żadnych innych dodatków, proponuję podać ją z sosem na bazie majonezu, śmietany, miodu i musztardy francuskiej. Taka surówka obiadowa ma fajny, wyrazisty smak. Do tego jest szybka i tania w przygotowaniu.

  • Pieczeń z mięsa mielonego w cieście francuskim (gotowym)

    Pyszna pieczeń - w kształcie warkocza z warzywami w sosie beszamelowym.

  • Wspaniałe, niesamowicie aromatyczne danie.

  • Wielki powrót piątej ćwiartki

    Serca, żołądki, ozorki - części tzw. piątej ćwiartki często kojarzymy z biedą i czasami, gdy wykorzystywało się całą tuszę zwierzęcia. Nic bardziej mylnego! Czołowe francuskie restauracje mają w swoim menu podroby przygotowywane na możliwie wiele wykwintnych sposobów.

  • Musztarda dodaje paście lekko winnego aromatu a por świeżości smaku.

  • Jambon a la Porte Maillot

    Z francuskiego menu: gotowana szynka Porte Maillot

  • Pieczone białe kiełbaski z dużą ilością cebuli i francuską musztardą

Artykuły na temat: marchewka z musztardą francuska
  • Obiad po francusku

    ...), 90 g masła,  natka pietruszki albo starta marchewka. Czosnek obrać, rozkroić. Wnętrze ceramicznego naczynia do zapiekania potrzeć czosnkiem (dla aromatu), wysmarować masłem. Ziemniaki obrać, pokroić...

  • Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek. Jeśli na Południu w porze obiadu wita podróżnika aromat oliwy z oliwek i zrumienionego na niej czosnku, to Północ zniewala bogactwem intensywnie doprawianych...

  • Mięso na winie

    ..., posmarować musztardą, przykryć plastrami boczku. Na tym rozłożyć farsz pieczarkowy, pozostawiając wolne brzegi. Zrolować. Obwiązać mocną bawełnianą nitką lub pospinać wykałaczkami. Na patelni rozgrzać...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Jedzenie - twój sprzymierzeniec

    ...w karotenoidy, jak tarta marchewka, mają różne właściwości odżywcze w zależności od tego, czy spożywamy je osobno, czy z czymś innym. Stosunek korzyści może zmieniać się od 1 do 4. Innymi słowy taka sama...

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...

  • Petit salé czyli danie z soczewica na zime

    Klasyka francuskiej kuchni, znana i ceniona, szczegolnie ze wzgledu na duza zawartosc zelaza dobrze przyswajalnego w soczewicy, na bialko i magnez. W swej...

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...

  • Makaron pełen smaku

    Cannelloni z farszem mięsnym Skład na 4 porcje: opakowanie makaronu cannelloni, 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 marchewka, 1/2 selera, 2 cebule, 1,5(...), zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu smażymy polędwicę, wyjmujemy, odstawiamy w ciepłe miejsce. Przecier pomidorowy mieszamy z musztardą. Dodajemy śmietanę, zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Na...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z marchewki. Fot. 123RF/Picsel Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko. Wielokrotnie...