• Informacje na temat:

    marchewka por cebula papryka

Przepisy na temat: marchewka por cebula papryka
  • Papryki faszerowane z pieca

    Składniki: 20 dag ryżu sól 8 małych czerwonych papryczek (ew. 4 większe) 1 cebula 25 dag marchewki 20 dag pora po 1 gałązce rozmarynu i natki pietruszki 2 łyżki oliwy 40(...) wrzątek. Gdy woda zawrze, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem 20 minut. Paprykom ściąć wierzchy, usunąć środki z pestkami. Cebulę i marchewki obrać, pokroić w kosteczkę. Por oczyścić, pociąć...

  • Obiady wielkanocne dla leniwych i początkujących

    ...prostych dań. Zaopatrz się także w makaron, ryż i kilka rodzajów kasz. Jeżeli jesz mięso - kup dużą porcję, która może być podstawą kilku obiadów oraz dodatkiem do kanapek. Zamiast kawałka pieczeni(...) papryka, sól, pieprz), a gdy zmięknie dodaj podsmażone mięso. Całość zalej bulionem, tak aby dokładnie przykrył wszystkie składniki. Po 1,5 godziny (mięso powinno być miękkie) dopraw koncentratem...

  • Noworoczny obiad pachnący cytrusami

    ...patelni rozgrzej olej. Mięso wyjmij z soku, osusz i obsmaż ze wszystkich stron. Przełóż je do żaroodpornej formy, zalej gorącym bulionem i piecz 45 minut. Nie przykrywaj, tylko polewaj od czasu do(...) porcji ułóż kawałek cytryny. Udekoruj małymi gałązkami koperku. 

  • Lekkie kaszotto

    Uważasz, że kasza jest nudna i nie serwujesz jej domownikom zbyt często? Pora to zmienić! Oto przepisy na proste i pełne zdrowych warzyw dania, które zaskoczą ciekawym smakiem.

  • Składniki : 6 marchewek, 2 papryki, 1 pietruszka, cebula, mały por, kukurydza z puszki.

  • Zupa włoska

    Sposób przygotowania 1. Na oliwie podsmaż posiekaną w kostkę cebulę, czosnek, por, paprykę, seler i marchewkę. Przypraw. Zalej wrzątkiem. Dodaj kukurydzę. Gotuj 10 minut.  2. Mięso wymieszaj z przyprawami, bułką tartą i jajkiem. Dodaj do zupy. Wsyp makaron. Delikatnie wymieszaj, gotuj 20 minut. Posyp parmezanem. 

  • Gęsta jarzynowa na wędzonce

    Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój  w większą kostkę. Seler oczyść  z włókien, a por z wierzchnich liści. Oba warzywka opłucz i potnij w cieniutkie plasterki. Cebulę obierz(...),  por i seler. Smaż 2 minuty, dodaj  wędzonkę, a po minucie marchew, pietruszkę, paprykę, kalarepkę. Mieszając co jakiś czas, smaż wszystko ok. 4 minut. Dołóż ziemniaki, wsyp kaszę. Wszystko zalej...

  • Smakowity drób w warzywach i ziołach

    Roladki z cukinią i marchewką Sposób przygotowania: 1. Liście pora przetnij wzdłuż. Sparz je wrzątkiem, polej zimną wodą i osącz. Filety rozetnij na płaty, rozbij. Oprósz przyprawami. Marchewkę obierz,cukinię oczyść. Warzywa pokrój w słupki. 2. Rozłóż po porcji warzyw na mięsie. Zwiń, obwiąż porem. Obsmaż na oleju. Zdejmij. 3. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju ze...

  • Ulubione dania papieża Benedykta XVI

    ...i dodać do sosu. Makaron odcedzić, dodać do sosu. Dekorować listkami melisy   Spaghetti w sosie curry Składniki na 2 porcje: 1 cebula 6 pieczarek 2 marchewki 1 mały ziemniak 1 papryka(...) po mediolańsku.   Makaron z cukinią i łososiem Składniki na 4 porcje: 300 g filetu z łososia 1 cukinię 1 szalotkę 25 g masła 25 g mąki 250 ml bulionu warzywnego 250 g śmietany...

  • Ostry gulasz w chlebie

    Pyszny i sycący

Artykuły na temat: marchewka por cebula papryka
  • Papryka kusi

    ...z wywarem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę przelej na talerze, udekoruj papryką pokrojoną w paski. Papryka faszerowana sałatką Składniki na 3-4 porcje: 3-4 różnokolorowe strąki(...)Zupa cygańska Składniki na 3-4 porcje: 3 marchewki, 1 pietruszka, 4 ziemniaki, 1 por, po 1 strąku czerwonej i zielonej papryki, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 25 dag wędzonego boczku, 2 l bulionu...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Pora na detoks

    ...fizycznie, intensywnie uprawiasz sport lub jesteś w ciąży. 3. Zaplanuj wszystkie posiłki, zrób listę zakupów. Nawet jeśli zamierzasz zastosować całkowity post, nie oznacza to, że nic tego dnia nie będzie(...). Koktajle przyrządzaj bezpośrednio przed spożyciem i pij w porach posiłków. Dostarczają dużo składników odżywczych i mało kalorii. Pełną listę produktów dozwolonych w diecie znajdziesz na...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Pora na rozgrzewkę

    TANIO Koszt porcji: nie więcej niż 4, 50 zł Ze świeżych ogórków Składniki: 0,5 kg ogórków, 1 litr wywaru drobiowego, pęczek koperku, 4 duże ziemniaki, cebula, 1/2 szklanki śmietany 30(...) kg grzybów (do wyboru pieczarki, boczniaki, leśne), marchewka, 1/4 selera, cebula, listek laurowy, sól, pieprz, łyżka majeranku, 0,5 kostki masła, 0,5 szklanki śmietany 30%, 0,5 szklanki kaszy...

  • Podziel się z nami przepisem na swoje popisowe danie z papryką i weź udział w naszym konkursie! Papryka to bardzo wdzięczny temat do kuchennych eksperymentów, a sezon na nią właśnie się rozpoczyna. Wykorzystując do warzywo  możesz przygotować zupy, sosy, różnorodne dania główne, sałatki oraz przetwory na zimę. Znasz ciekawą potrawę z papryką? Weź udział w naszym konkursie! Dodaj swój przepis do Smakera i wyślij nam Jak dodać przepis do Smakera? Dokładną instrukcję znajdziesz tutaj -...

  • Pyszny obiad w godzinę

    Młoda kapusta, marchewka, kalarepka, a może seler naciowy... Pamiętaj o warzywach!

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Fasolka po myśliwsku

    Podstawowym składnikiem zupy fasolowej jest biała fasola, a do tego zawiera mieszankę pokrojonych warzyw – marchewkę, seler, por i pietruszkę.

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Skąd właściwie wziął się kuskus? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat...