• Informacje na temat:

    marchewka jako dodatek

Przepisy na temat: marchewka jako dodatek
  • Mielone z marchewką

    .... Jako dodatek serwuj ziemniaki lub pieczywo. Przygotowanie: 30 min.(...)1. Marchewkę oczyść, obierz, po czym pokrój ją w grubą kostkę. Przesmaż ją lekko na 4 łyżkach masła, oprósz solą i pieprzem, zalej wywarem. Kiedy marchewka zacznie mięknąć, zagęścić sos zasmażką...

  • Ciekawa alternatywa do zupy

  • Mielone z marchewką

    .... Podawaj z kotletami, udekoruj natką pietruszki i np. orzechami. Jako dodatek serwuj ziemniaki lub pieczywo. Przygotowanie: 30 min Porcja: 420 kilokalorii(...), zalej wywarem. Kiedy marchewka zacznie mięknąć, zagęścić sos zasmażką przygotowaną z reszty masła i mąki. Na koniec dodaj śmietanę.  2. Gdy marchewka się dusi, przygotuj kotlety. Do mięsa dodaj...

  • Marchewka, cukinia i brukselka - warzywa, które każdy zna. Razem tworzą świetne połączenie i sprawdzają się jako świetny dodatek do wielu dań :)

  • Marchewka, gruszka, migdały

    ..., ścieramy na drobnej tarce. Marchew i gruszkę wykładamy do salaterki, dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, migdały i cukier, mieszamy, całość posypujemy odrobiną cynamonu. Podajemy jako dodatek do drugiego dania lub jako deser.

  • Marchewka zasmażana, duszona na maśle z dodatkiem bułki tartej to świetny i bardzo smaczny dodatek na ciepło do obiadu.

  • Pasta fasolowa curry z pieczoną marchewką

    .... Podajemy z odsączonymi kukurydzą i ciecierzycą oraz wegańskim majonezem. Warzywa serwujemy jako dodatki do kanapek z pastą fasolową. 1 porcja zawiera: ok. 107 kcal/447 kJ, 7 g węglowodanów, 2,7

  • Uwielbiam marchewkę na ciepło. Tym razem postanowiłam przygotować ją z delikatną, pomidorową nutą oraz masełkiem. Taka marchewka jest świetnym dodatkiem do obiadu, ale również samodzielną przekąską. Ważne, aby jej nie rozgotować, gdyż wtedy zwiększymy jej indeks glikemiczny oraz zmniejszymy ilość zawartych w marchewce składników mineralnych. Najlepsza i najzdrowsza dla naszego organizmu jest marchewka, która zachowuje swoją jędrność i delikatną chrupkość czyli ta ugotowana al dente. Taka...

  • Pieczone ziemniaki, pietruszki i marchewki

    Na przygotowanie 4-6 porcji potrzebujemy: 1,2 kg ziemniaków, 6 pietruszek, 6 marchewek, 1 główkę czosnku, 3 gałązki świeżego rozmarynu, sól morską i świeżo mielony pieprz oraz oliwę. Warzywa możemy przygotować jako dodatek do mięsa albo osobno, jeśli wybieramy opcję drugą, należy obrać warzywa i pokroić większe z nich na pół, podzielić główkę czosnku na ząbki (nie obieramy ze skórki tylko lekko...

  • Szczerze mówiąc, to bób przygotowywałam po raz pierwszy. Zawsze się dziwiłam, kiedy to znajomi kupowali go w dość dużych ilościach i zachwycali się jego smakiem. U nas w domu mama nigdy go nie przygotowywała. Ja od teraz też będę jego zwolenniczką, bo w połączeniu z innymi warzywami lub mięsem możemy stworzyć z niego przepyszne danie. Spróbujcie tego przepisu, a polubicie bób tak samo, jak ja :)

Artykuły na temat: marchewka jako dodatek
  • Pieczona marchewka

    Idealnie sprawdzi się jako zdrowy dodatek do obiadu. Dodatkowo, imbir świetnie rozgrzewa i chroni przed infekcjami.

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...

  • Nasiona marchewki: Tajemnica zdrowia, sekret piękności

    ...aromatycznych kąpieli relaksacyjnych, które oczyszczają skórę i nadają ciału elastyczności. Nasiona marchewki, spożywane regularnie pod dowolną postacią - czy to jako napar czy dodatek do gotowania(...)Istnieje blisko 100 odmian marchewki, a pośród nich, oprócz znanych nam pomarańczowych, także czerwone, ciemnofioletowe oraz białe. Marchewka znana jest ze swoich wszechstronnych właściwości...

  • Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, a świąteczną atmosferę poczuli już chyba wszyscy, w tym także nasza redakcja. Dlatego też oddajemy w Wasze ręce specjalne wydanie naszego Magazynu, w którym, jak zwykle, znajdziecie mnóstwo przepisów, porad i ciekawostek. Jak przygotować tradycyjną wigilię? Czy istnieje alternatywa dla karpia oraz co możemy zrobić ze świątecznymi resztkami? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie na stronach naszego Magazynu. Zobacz bezpłaty magazyn...

  • Cielęcina w marchewkach i w suszonych śliwkach// Veau aux carottes et aux pruneaux.

    ...chwilę.   Marchewka ? Któż nie zna marchewki ? Jest codzienna, oklepana, często po macoszemu traktowana jako część włoszczyzny – do zupy, dodatek… a przecież marchewek jest wiele gatunków(...), następnie Label rouge czyli Czerwone, najwyższe odznaczenie jakości i w końcu IGP czyli specjalną ochronę europejską związaną z regionem jej produkcji ,to słynna marchewka z Créance. Ona zresztą...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z marchewki. Fot. 123RF/Picsel Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko. Wielokrotnie...

  • Pasztet warzywno-drobiowy

    Sprawdzi się świetnie jako smaczny dodatek do pieczywa.

  • Co zrobić, aby wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad? Nie musicie spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na ciekawy dodatek, który zupełnie odmieni oblicze dobrze wam znanych potraw. Fot. 123RF/Picsel Trudno wyobrazić sobie obiad bez warzywnych dodatków. To niezbędna nam porcja witamin, dzięki której nawet tradycyjny kotlet z ziemniakami nabiera zupełnie nowego wyrazu. Jednak co zrobić, gdy czas nagli, a nam brakuje kulinarnej weny? W tym...

  • Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy

    ...pyszności. Teraz wszystko w waszych rękach!" Monika Mrozowska-Szaciłło Monika Mrozowska-Szaciłło (ur. 14 maja 1980 w Warszawie) - polska aktorka i była piosenka dziecięca z zespołu Fasolki. Jako aktorka...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

Wideo na temat: marchewka jako dodatek
  • Nietypowy, toskański dżem z marchewki

    Dżemy z warzyw to ciągle zagadka w polskiej kuchni. Coraz częściej pojawia się na naszych stołach dżem z cukinii, z kolei dżem z marchewki to wielki nieobecny - a szkoda! Na Zachodzie - zwłaszcza w Toskanii czy w Portugalii - ma długie tradycje. Doskonale smakuje, świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, a przede wszystkim doskonale wygląda. Zobaczcie, jak zrobić w parę chwil toskański dżem