• Informacje na temat:

    marchewka imbir i zurawina

Przepisy na temat: marchewka imbir i zurawina
  • Miseczka zdrowia

    Sposób przygotowania: Marchewki dokładnie myjemy, polewamy odrobiną oliwy i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut. Gotowe marchewki blendujemy, dodajemy kurkumę, starty imbir i mleczko kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do miseczki. Na koniec posypujemy gotową masę wiórkami, posiekanymi orzechami i żurawiną.

  • Pasztety bez mięsa

    Pasztet sojowy z kurkami 1. Soję mocz przez noc, potem ugotuj do miękkości (ok. 3 godz.). Około 20 minut przed końcem gotowania dodaj obraną i startą marchewkę oraz pietruszkę. Kurki rozmroź, osącz, podsmaż na oliwie. Grzyby pokrój.  2. Kajzerkę namocz, odciśnij. Soję odcedź, wystudź, zmiksuj z bułką, jajkami i koncentratem. Dołóż kurki, majeranek, gałkę, kumin, imbir, dopraw solą i pieprzem...

  • Zimno? Mamy na to sposób - rozgrzewające dania z bakaliami

    Wybierając składniki potraw, pamiętajmy o tym, aby wśród nich znalazły się takie, które dostarczą organizmowi siły i energii, a także niezbędnych i potrzebnych składników odżywczych. Dlatego w rozgrzewających daniach nie powinno zabraknąć aromatycznych przypraw, takich jak imbir, kurkuma czy curry, ale także bakalii, które nie tylko będą doskonale smakować, ale również dostarczą naszemu...

  • Smaczne potrawy obiadowe

    Orientalne pulpeciki Sposób przygotowania 1. Mięso zmiel, dodaj startą na tarce cebulę i czosnek. Przypraw solą, pieprzem. Wbij jajka, dodaj bułkę tartą i sos rybny. Zagnieć. Uformuj małe pulpeciki, obsmaż je na oleju.  2. Posiekaną cebulę i czosnek obsmaż na oleju sezamowym, dodaj tarty imbir i posiekaną paprykę. Smaż 5 minut. Dodaj pomidory, bulion lub wodę, ketchup, ocet i posiekaną...

Artykuły na temat: marchewka imbir i zurawina
  • Przepisy dla utrzymania młodości skóry

    .... Następnie dodać imbir i pestki słonecznika. Kiwi pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu owsianki. Całość posypać podprażonymi orzechami, resztą żurawiny, pestkami dyni oraz cynamonem. Vaiana Paprykę...

  • Imbir to rodzaj intensywnej w smaku i rozgrzewającej przyprawy o szerokich zastosowaniach. Sproszkowany, wchodzi w skład popularnej przyprawy curry. Można go wykorzystywać w kuchni w świeżej i sproszkowanej postaci - będzie miał jednak inny smak i zastosowanie. Imbir sproszkowany i świeży są wykorzystywane do różnych dań. Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje imbiru Imbir w proszku, kupowany jak każda inna przyprawa, świetnie nadaje się do potraw słodkich - do pierników, szarlotek, ciast dyniowych...

  • Zmarzłaś na kość? Rozgrzej się!

    ..., złagodzisz przeziębienie i uporczywy kaszel. Posil ciało Zupa pomidorowa  Potrzebne będą: 1 puszka pomidorów,  1 cebula, 1 szklanka bulionu, 2 ząbki czosnku, imbir, chili, cynamon, sól, pieprz(...), imbir, sól. Por pokrój drobno, zeszklij na oliwie. Dołóż starte na tarce o dużych oczkach marchewki, pietruszkę i seler. Wlej do garnka litr wody, dodaj soczewicę i zagotuj. Po 15 minutach dodaj...

  • Pulpeciki z marchewką i migdałami to proste, szybkie acz wykwintne danie. Składniki: - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 2 łyżki migdałów w plastry - 1 marchewka - 1 kostka paprykowa - 100 ml śmietany Sposób przygotowania: 1. Marchewkę objesz pokrój w 2 mm plastry a następnie w cm długości paski 2. Marchewkę i migdały pomieszaj z mięsem mielonym dopraw je do smaku odrobina soli i czarnego pieprzu uformuj z nich mięsne kulki jak najmniejsze. 3. Kulki oprósz w mace obsmaż na...

  • Siedem produktów, które warto jeść w lutym

    ....  Dlatego raz w tygodniu warto przygotować zielony koktajl witaminowy. Pęczek natki zmiksuj ze szklanką wody, łyżeczką imbiru i bananem. Pij od razu, bo szybko się utlenia. Śledzie   Nie bez...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Dieta zmniejszająca opuchliznę nóg

    ..., natka pietruszki, imbir, żurawina. Źródła białka: Białko wiąże wodę i zapobiega przedostaniu się jej do tkanek podskórnych. Jedz chude mięso, twaróg, rośliny strączkowe. Te produkty zatrzymują wodę(...) z porcją duszonego mięsa drobiowego w sosie własnym. Gotowana marchewka z groszkiem bez dodatku mleka czy śmietany. Propozycja 2: Dorsz pieczony, ziemniaki i surówka z zielonych warzyw. Propozycja...

  • Słowianie stosowali te owoce jako lek na reumatyzm, przeziębienia czy zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Była także środkiem przeciwszkorbutowym nazywanym „cytryną dla ubogich”. Obecnie żurawina świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs, sosów, a także słodkich wypieków. Fot. 123RF/Picsel Żurawina ma niewiele kalorii, a równocześnie wyjątkowo bogaty skład. Zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin, błonnika i soli mineralnych. Eliksir młodości Duża ilość różnego rodzaju substancji...

  • Co jeść, gdy bardzo bolą cię stawy

    .... A ten opiera się na dużej ilości warzyw, ryb, nieprzetworzonych węglowodanów i oliwy. Używaj kurkumy i imbiru. Obie przyprawy wspomagają leczenie stanów zapalnych i  łagodzą  związany z nimi ból...

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...