• Informacje na temat:

    marchew kiszona

Przepisy na temat: marchew kiszona
  • Zupa z ogórków kiszonych

    Składniki: 4 duże ogórki kiszone marchew wywar z rosołu sól pieprz zielony koperek słodka śmietana 2 łyżki- płatki ryżowe błyskawiczne masło Sposób przygotowania: Ogórki miksujemy. Zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy sól, wywar z rosołu i startą na średniej tarce marchewkę. Gotujemy, dodajemy zmiksowane ogórki, płatki błyskawiczne i gotujemy 3 minuty. Odstawiamy, dodajemy...

  • Dzisiaj mam idealną propozycję dla miłośników kwaśnych smaków. Zapraszam na surówkę, która idealnie będzie pasowała do młodych ziemniaczków i kawałka mięsa. Robi się ją ekspresowo, a potrzebujemy praktycznie tylko czterech składników. :)

  • Kapusta na odporność

    Kiszona kapusta skutecznie wzmacnia pracę układu odpornościowego. Można ją podawać szkrabowi po 11. miesiącu życia. Kapusta w takiej formie to doskonałe źródło witamin: C, B12, E, karotenoidów oraz bakterii Lactobacillus, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit i chronią organizm przed wniknięciem chorobotwórczych drobnoustrojów.

  • Pyszna, lekko chrupiąca i kwaskowa. Taka lubię najbardziej. Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca.

  • Susz i już!

    ...warzywnego suszu na wywar. Warzywa, takie jak marchew, pietruszka i seler korzeniowy drobno siekamy i suszymy. Później ten warzywny miks wrzucamy do zupy wraz z przyprawami - instruuje Bareła. Warto suszyć...

  • Domowa kapusta kiszona dla tych, którzy lubią wiedzieć co jedzą ;)

  • Kwaszone soki warzywne - nie tylko gaszą pragnienie

    Napoje z buraka ćwikłowego, z buraka i selera, z kapusty i marchwi, z ogórka czy z samego selera są tym, czym polscy producenci żywności ekologicznej szczycą się szczególnie. Takie soki mają wyjątkową wartość odżywczą. Na czym polega ich wyjątkowość?

  • Własnej roboty kapustka w lekkiej zasmażce,bardzo polecam:)

  • Łopatkę pokroić w kostkę i smażyć na oleju, do tego zetrzeć ogórki kiszone, marchew i cebule pokroić. Dusić aż mięso będzie miękkie, wcisnąć czosnek. Potem zakłócić mąką i gotowe. Smacznego. Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę...

  • Jest przepyszna, można też kisić mniejsze partie na bieżące potrzeby.

Artykuły na temat: marchew kiszona
  • Kiszona kapusta na lepszą odporność. Ukiś ją sama

    Składniki: 2 większe główki białej kapusty 2 średnie marchewki 10 dag soli 2 łyżki kminku. Przygotowanie Kapustę poszatkuj, a marchew zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Wsyp do dużej miski. Dodaj sól i kminek. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 3-4 godziny. W tym czasie przygotuj słoiki. Dokładnie je wyparz, umyj i wytrzyj pokrywki. Kiedy kapusta zmniejszy swoją objętość, lekko...

  • Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk. Co takiego zawierają popularne, pomarańczowe warzywa, że zostały docenione przez rodaczki samej Coco Chanel? I co z nimi zrobić w kuchni? Fot. 123RF/Picsel Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złoty odcień. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A, zadba też o wzrok. Dodatkowo...

  • Owies, chia, kiszona kapusta - święta trójca zdrowej skóry

    ...zatem dodawać do naszego codziennego jadłospisu, by uniknąć problemów z cerą?  "Szczególnie wartościowe, bo bogate w substancje probiotyczne pokarmy to m.in. owies, nasiona chia i kiszona kapusta, które(...) A, do których zaliczamy m.in. szpinak i marchew" - radzi Plowman. Choć może to brzmieć jak banał, równie istotne, co spożywanie właściwych produktów, jest wypijanie dużej ilości wody w ciągu dnia...

  • Ponieważ marchew jest w naszym kraju powszechnie dostępna, bywa że jej właściwości są bagatelizowane i niedoceniane. Jest to duży błąd, gdyż zawarte w niej składniki odżywcze maja zbawienny wpływ na działanie naszego organizmu. Fot. 123RF/Picsel Czy zdrowe produkty, które mogą nam pomóc w przypadku wielu dolegliwości, zawsze muszą być niezwykle rzadkie i pochodzić z odległych krajów? Otóż nie! Okazuje się bowiem, że wiele hodowlanych w naszych ogródkach roślin również posiada niezwykle...

  • Kiszenie czas zacząć

    Wszystkie warzywa  Nie ograniczaj się do kiszenia ogórków i kapusty. W ten sposób można konserwować wiele warzyw. Doskonale smakują kiszone buraki, papryka, pomidory, marchew, kalafior, a nawet fasolka szparagowa. Aby kiszonki były smaczne, muszą być zrobione z dobrej jakości jędrnych, zdrowych warzyw. Najlepiej kupować je u sprawdzonych sprzedawców. Czyste słoiki Warunkiem udanych przetworów...

  • Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk. Co takiego zawierają popularne, pomarańczowe warzywa, że zostały docenione przez rodaczki samej Coco Chanel? I co z nimi zrobić w kuchni? Fot. 123RF/Picsel Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla naszej cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złotego odcienia. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A zadba też o nasz wzrok....

  • Wypróbuj kurację za grosik. Chroni przed nowotworami

    Jak przygotować? Kapustę poszatkuj, a marchew zetrzyj na tarce jarzynowej z grubymi oczkami. Przekładaj warstwami do dużej miski i przesypuj odmierzoną solą. Następnie wymieszaj i pozostaw na godzinę, by kapusta zmiękła i puściła sok. W tym czasie wyparz słoiki i wytrzyj pokrywki. Raz jeszcze wszystko dokładnie wymieszaj. Bierz warzywa w garść i odciskaj w rękach, aż do ostatniej kropli...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Buraki dla każdego, także dla diabetyków

    ​Jeszcze zanim zaczną się jesienne infekcje, sięgnij po buraki - surowe, gotowane lub kiszone.

  • Większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele prozdrowotnych właściwości mają kiszonki. Zajadamy się kiszonymi ogórkami, kapustą, czosnkiem i innymi warzywami. Ale czy wiedzieliście o tym, że kisić można także herbatę? Fot. 123RF/Picsel O tym, że herbata ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie widomo od dawna. Niektóre jej rodzaje doskonale przyspieszają metabolizm, inne relaksują i pomagają się odprężyć, a jeszcze inne pobudzają do działania, ułatwiając koncentrację....

Zdjęcia na temat: marchew kiszona