• Informacje na temat:

    marcepan jak zrobić

Przepisy na temat: marcepan jak zrobić
  • Mazurek wiosenny z marcepanem

    Ciasto jak kwiat.

  • Cześć kochani! Pokażę Wam dzisiaj jak przygotować masę marcepanową. Taka masa, oprócz tego, że jest niezwykle smaczna, jest też bardzo plastyczna. Można ją wykorzystać do zrobienia dekoracji na torty i ciasta.

  • Sernikowy wesoły lew  na ciastkach

    Mordkę lwa możesz namalować polewą, nos, oczy zrobić z cukierków, grzywę z marcepanu (uformuj jak makaron).

  • sprobuj to sie dowiesz jaki ma wysmienity smak

  • Marcepanowe święta

    Nie tylko przyprawy korzenne, które nadają piernikowi aromatu, ale też marcepan - oto, co może posłużyć do przygotowania świątecznych słodkości. Jessica Meinhard zdradza, jak z wykorzystaniem tej migdałowej masy przygotować małe co nieco.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Muffinkowy bałwan

    .... Gotową masę cukrową (15 dag) lub marcepan podziel na dwie nierówne części. Z jednej oderwij kawałek. Zagnieć go z odrobiną barwnika spożywczego. Jasne kawałki masy rozwałkuj cienko. Owiń upieczone ciasto, formując dwie kule. Większą ustaw na talerzu. Za pomocą wykałaczek umocuj na niej mniejszą kulę. Kolejną wykałaczkę użyj do przymocowania nosa (ponacinaj go jak marchewkę). Zrób oczy z ziela...

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Placki i tarty z rabarbarem

    .... Wstaw do lodówki na ok. 5 godzin.  Marcepanowa kostka Sposób przygotowania 1. Masa marcepanowa: migdały wymieszaj z cukrem pudrem. Powoli miksując, dolewaj po odrobinie likieru lub wody(...). Wrzuć rabarbar, gotuj 2-3 minuty (powinien lekko zmięknąć). Osącz.   3. Marcepan pokrusz, podgrzej w śmietance. Ciasto pokrój na 8 części. Każdą posmaruj masą marcepanową. Nałóż kawałki rabarbaru...

  • Krótki film jak przygotować masło czosnkowe.

Artykuły na temat: marcepan jak zrobić
  • Sposoby na świąteczny piernik

    Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

  • Masło to podstawowy składnik w każdej kuchni. Niestety, jego ceny wciąż zatrważają. Na szczęście własnoręczne przygotowanie masła jest proste i szybkie. Fot. 123RF/Picsel Ceny masła już od dłuższego czasu mogą szokować. Na sklepowych półkach zaroiło się także od produktów, które jedynie udają osełki, mając niewiele wspólnego z prawdziwym masłem. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na przygotowanie masła w zaciszu własnego domu. Końcowy produkt jest nieco tańszy od swojego...

  • Ystad: Miasteczko uroczo nadające się do książkowych i filmowych morderstw

    ...konstrukcji ścian, cieszyć oko kolorami niskich budynków i kwitnących przy nich latem róż i malw. Można też zajrzeć do przytulnych kawiarni, zrobić zakupy w niewielkich sklepach albo po prostu pójść(...) najbardziej na turystów jak magnes. Przyciągają ich tu przede wszystkim morderstwa - na całe szczęście te z książek, filmów i seriali. Dzięki pisarzowi Henningowi Mankellowi i stworzonej przez niego...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Smak mundialu

    ...pół (tak, aby powstały po dwa trapezy) i układać na bokach tortu (jak na zdjęciu). Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli i wypełnić przestrzenie między marcepanem. Piłki z mięsa mielonego(...) pieczenia 250 g Nutelli 300 g masy marcepanowej 100 g mlecznej czekolady Mielone orzechy lekko uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć, ostudzić. Okrągłą formę do pieczenia (20 cm O) wyłożyć...

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...

  • Najsłodsza strona wesela

    Wybór odpowiedniego tortu to dla Młodej Pary nie lada zadanie. Bogactwo rynku cukierniczego sprawia, że łatwo o zawrót głowy, dlatego już na początku warto zrobić sobie ściągę z wytycznymi, których(...), uniwersalne smaki. Naturalne składniki kluczem do sukcesu Wymieniowe wyżej wskazówki to tak naprawdę wierzchołek góry lodowej ze spektrum  możliwości, jakie otwierają przed wami cukiernie. Będziecie...

  • To jedno z tych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Jak je zrobić, aby nie tylko pięknie wyglądało, ale także smakowało równie dobrze? Fot. 123RF/Picsel Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te były popularne tylko na Mazowszu. Współcześnie jest podawane niemal w każdym zakątku naszego kraju,...

  • Słodkie ukoronowanie wesela

    Tort zajmuje w weselnym menu miejsce szczególne - jego słodycz ma zapewnić przyszłym małżonkom dostatek i szczęście. Utarło się, że musi zachwycać, aby na zawsze zostać zapamiętanym przez gości. Jak zatem rozgryźć sprawę tortu?

  • Knedle to idealny pomysł na letni obiad. Jak je przygotować, aby smakowały równie dobrze co te, zrobione przez babcię? Fot. 123RF/PicselZ pewnością każdy z was pamięta letnie obiady u babci, kiedy to na stole królowały przepyszne knedle. Zwykle były one przykryte grubą warstwą zrumienionej na maśle bułki tartej, a ich wnętrze kryło w sobie smakowite, owocowe nadzienie. Jak odtworzyć ten smak? Jak wybrać ziemniaki na knedle? Podstawą doskonałych knedli jest oczywiście ciasto. W...