• Informacje na temat:

    marcepan

Przepisy na temat: marcepan
  • Szachownica w marcepanie

    ...biszkopt cytrynowy. Piecz 30 min w 180 st. Wystudź. Każdy placek przetnij wzdłuż na pół. Konfiturę podgrzej, przetrzyj. Marcepan zagnieć, rozwałkuj. Krawędzie pasków ciasta posmaruj częścią konfitury. Zlep, tak aby kolory układały się w szachownicę. Wierzch, boki i spód ciasta posmaruj pozostałą konfiturą. Szachownicę owiń marcepanowym plackiem. Lekko go dociśnij do ciasta, odetnij wystające kawałki.

  • Cześć kochani! Pokażę Wam dzisiaj jak przygotować masę marcepanową. Taka masa, oprócz tego, że jest niezwykle smaczna, jest też bardzo plastyczna. Można ją wykorzystać do zrobienia dekoracji na torty i ciasta.

  • Strucla z marcepanem

    Sposób przygotowania 1. Orzechy grubo posiekaj, wymieszaj z żurawiną. Skrop likierem morelowym i odstaw na kilkanaście minut. Masę marcepanową pokrój w grubą kostkę.  2. Mąkę wraz z proszkiem przesiej do miseczki. Dodaj szczyptę soli, 15 dag masła, cukier i cukier waniliowy. Dołóż twaróg. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Dodaj posiekane orzechy, żurawinę oraz marcepan. Przemieszaj. Ciasto przełóż na...

  • sprobuj to sie dowiesz jaki ma wysmienity smak

  • Domowy marcepan

    Zamiast kupować w sklepie drogą masę marcepanową, przygotuj ją sama w domu. Zmiel w maszynce 25 dag migdałów bez skórki. Zagotuj 6 łyżek wody, wsyp 25 dag cukru, a gdy się rozpuści dodaj migdały. Smaż, mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek. Zagnieć ją z 30 ml likieru amaretto. Gotowe!

  • Smaczny domowy marcepan.

  • Niebanalny duet - pierogi i marcepan

    Marcepan, czyli słodka migdałowa masa jest m.in. składnikiem nadzienia do rogali marcińskich. Okazuje się, że marcepan można również "pożenić" z pierogami. Orędownikiem tego niebanalnego duetu jest Paweł Loroch, znany dziennikarz kulinarny.

  • Zrobiłam małą próbę i myślę, że będę robiła częściej. Moja rodzina zjadła nasz marcepan od razu po wyjęciu z lodówki. Jest bardzo smaczny i zdrowy. Wykonuje się go dość szybko. Masa jest plastyczna. Można ją zjadać samą, albo wykorzystać do przyozdobienia ciast, tortów, deserów. Jeżeli chcemy większą ilość, składniki należy proporcjonalnie powiększyć.

  • Bezglutenowy Stollen z Marcepanem

    Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto, najczęściej przygotowywane na Boże Narodzenie. Charakteryzuje je aromatyczny zapach i oczywiście marcepan w środku.

  • Przez wiele lat żyłam w przekonaniu, że nie cierpię marcepanu. Okazało się, że to tylko i wyłącznie z tego powodu, iż... nigdy wcześniej nie jadłam PRAWDZIWEGO marcepanu. Jego smak jest dużo bardziej subtelny, a jednocześnie bardziej wyrazisty, bo nie upychamy tam żadnej chemii i zapychaczy, które powodują, że marcepan może ślęczeć na sklepowej półce 2 lata. Podstawa to migdały, cukier i woda różana. Ja używam i polecam tę:...

Artykuły na temat: marcepan
  • Marcepan – król słodyczy

    Słodycze i wartości odżywcze wydają się wykluczać. Każda reguła ma jednak potwierdzający ją wyjątek. Takim jest w tym przypadku marcepan. Smakuje obłędnie i mocno syci, ale to nie koniec jego atutów. Marcepan zasługuje na miano słodyczy, która odżywia. Co cennego w nim znajdziemy?

  • Nie tylko marcepan

    Lubeka słynie z marcepanu, ale kuchnia regionu Szlezwik-Holsztyn ma o wile więcej do zaoferowania.

  • Deser biszkoptowy z marcepanem

    ...odłóż. Masę marcepanową przełóż do miski i wyciśnij barwnik. Wymieszaj tak, aby ufarbowała się równomiernie. Rozłóż ją płasko na desce i dużym ostrym guzikiem powykrawaj kółeczka. Upieczony biszkopt(...) wyjęciu roladę potnij na 8-centymetrowe kawałki i ustaw pionowo. Z reszty kremu uformuj 4 koła o średnicy deseru i przykryj każdą porcję. Po obwodzie powciskaj marcepanowe kółeczka. Galaretkę...

  • Sposób na pulchne ciasto drożdżowe z marcepanem

    ..., przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o małych oczkach. 40 g masła roztapiamy, studzimy, dodajemy do masy marcepanowej razem z jabłkiem i wyrabiamy na jednolitą masę.  Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy i wycinamy 8 trójkątów. Na każdy wykładamy porcję masy marcepanowej, zwijamy w rogal i przekładamy na blachę. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy migdałami...

  • Ciasto drożdżowe z figami

    ...1. Mleko podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru i rozpuszczamy w nim drożdże. Masło rozpuszczamy i studzimy. Daktyle, figi i marcepan w miarę drobno siekamy....

  • ​Ciasto-posypka ze śliwkami

    Pokrusz masę marcepanową. W misce umieść: mąkę, jajko, sól, cukier waniliowy, cukier, masło w płatkach i marcepan. Wyrabiaj najpierw za pomocą robota kuchennego,...

  • Czas na gruszki

    Tacos z gruszką? A może tarta gruszkowa z marcepanem? Ewentualnie gruszka przyodziana w szynkę. Która wersja przypadła wam do gustu?

  • Jak pudełko czekoladek

    Gorzka, mleczna, biała. Z kajmakiem, orzechami, marcepanem. Jesienne ubrania powinny mieć odcień czekoladowy. Wybór rodzaju to już kwestia smaku...

  • Sposoby na świąteczny piernik

    Kruche pierniczki w kształcie choinek i gwiazdek najlepiej zrobić nawet kilkanaście dni przez świętami. Tradycyjne ciasto piernikowe - z powidłami lub marcepanem - też będzie najsmaczniejsze, jeśli poleżakuje kilka dni.

  • ...      Każdego razu wracam tu, gdy zbiorę wystarczająco dużo ważnych dla mnie słów. I gdy zdobedę się na odwagę, by je tu umieścić. Wykwintne określanie myśli i dobieranie trafnych słów.  Pro nihilo. - Bez powodu.     Miłość? Ważny jest jej kształt. Tak jak zapach żąda włożenia go w ramę.     I to nie może być rama z marcepanu.      

Zdjęcia na temat: marcepan
Wideo na temat: marcepan
  • Ubieramy gruszki

    Tacos z gruszką? Tarta gruszkowa z marcepanem, czyli jesienna kuchnia Andrzeja Polana to propozycje wykorzystania znanych owoców w kuchni.

  • Ciasteczka dla św. Mikołaja przepisu Ani Starmach

    Jurorka "MasterChefa" Anna Starmach oraz uczestnik programu Matteo Brunetti przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" kruche ciasteczka. Na stole pojawiły się: ciasteczka z marcepanem, ciasteczka czekoladowe z migdałami, pangiallo i giuggiulena.