• Informacje na temat:

    malze w bulionie

Przepisy na temat: malze w bulionie
  • Rozgrzewające zupy idealne na jesienne chłody

    Pyszna, domowa zupa, to obok kubka gorącej herbaty, jeden z najlepszych sposobów na rozgrzanie organizmu. Nie więcej niż 30 minut w zupełności wystarczy, aby w naszej kuchni przygotować pyszny i pożywny wywar. Zobaczcie, jak w prosty sposób przyrządzić wyjątkowe zupy prosto z Ameryki czy Tajladnii.

  • Bouillabaisse

    Przepis Sary La Fountain. Składniki na 4-5 porcji.

  • Paella

    Danie dla miłośników owoców morza

  • Azjatycka Paella

    Specjał z kuchni indonezyjskiej.

Artykuły na temat: malze w bulionie
  • Caldo Verde z zielonych warzyw

    Caldo verde, czyli zielony rosół, to nieoficjalne portugalskie danie narodowe. Przypomina gorący koktajl, ponieważ bogate w składniki odżywcze zielone warzywa liściowe są miksowane w blenderze. Ważny składnik mojej zupy stanowi pełna błonnika i białka ciecierzyca, która również pomaga tracić na wadze. Aby zwiększyć ilość protein w rosole, ugotuj go z 24 małżami albo do każdej porcji dodaj ok. 120 gramów rozdrobnionego kurczaka.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Hiszpańska paella

    Bogactwo smaków.

  • Podstawą każdej zupy, w tym także ramenu jest idealny wywar. Jaki jest twój sekret na bulion? Odpowiedz na pytanie i wygraj fantastyczną książkę "Ramen. Zupa szczęścia i miłości". W 2000 r. ramen zawojował nie tylko bary i restauracje w Japonii, ale i największe japońskie media. Mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni ogarnęła kulinarna obsesja na punkcie „najlepszego rosołu świata", a ich pasja szybko stała się zjawiskiem na skalę światową. Czy posiadasz sprawdzony patent na idealny bulion?...

  • Popularne przed wojną warzywo wraca na stoły.

  • Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je! fot. Kamil Zieliński Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami. Zupa rybna z pomidorami i imbirem fot. Kamil Zieliński dla...

  • Kuchnia hiszpańska

    Uwodzi bogactwem smaków, aromatów i kolorów. Skorzystaj z naszych propozycji i skosztuj hiszpańskich dań.

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Teraz ryby mają głos

    Wigilia to ich czas. W tym roku spróbuj jednak nieco bardziej nowoczesnych dań z owocami morza i rybami w roli głównej. A na deser podaj piernikowy przysmak.

  • Metalami ciężkimi nazywamy grupę metali i półmetali o dużej gęstości - najczęściej o właściwościach toksycznych dla człowieka. Pierwiastki te mogą przedostawać się do organizmu ze środowiska lub wraz z żywnością. Niestety, mogą się kumulować w tkankach. To w rybach jest najwięcej metali ciężkich. Fot. 123RF.COM/PICSEL Źródłem metali ciężkich w żywności jest zanieczyszczone środowisko - gleba, woda i powietrze. Mogą być produktami spalania, szczególnie węgla, ropy naftowej (rtęć) czy...