• Informacje na temat:

    mało w lodówce

Przepisy na temat: mało w lodówce
  • Czas na porządki w lodówce!

    Czas zacząć wiosenne porządki – również w lodówce. Zwłaszcza po świętach warto sprawdzić, czy produkty i potrawy nie uległy przeterminowaniu lub zepsuciu.

  • Kolorowy talerz świątecznych jajek

    Tak podane jajka będą ozdobą wielkanocnego stołu. Jakby tego było mało - każde smakuje inaczej. Gwarantujemy, że znikną w mgnieniu oka!

  • Zasady mrożenia żywności, które musisz znać

    Mrożenie to popularny sposób na konserwację żywności. Panuje przekonanie, że mrozić "na później" można wszystko. Nie każdy jednak wie, że po rozmrożeniu niektóre produkty tracą wartości odżywcze. Część z nich może też zyskać mało apetyczny wygląd i konsystencję. Warto zatem wiedzieć, co zamrażać, a co przechowywać w inny sposób.

  • Kiedy nie można jeść nabiału. Czym go zastąpić i jak dostarczyć organizmowi wapnia?

    Bez nabiału talerz wygląda inaczej, a ja często łapię się na tym, że w lodówce nie ma nic, co bym chciała zjeść. Pojawiła się też obawa, że teraz nie dostarczę mojemu organizmowi odpowiedniej ilości wapnia, który jest budulcem naszych kości. Bez niego grozi nam niestety osteoporoza...

  • Zrób własny majonez

    ...przygotować majonez własnoręcznie, że można się zdziwić, dlaczego wciąż tak mało osób się na to decyduje. Brak czasu to żadna wymówka. Pamiętajmy, że domowy majonez nie zawiera konserwantów, dlatego nie róbmy dużych zapasów, przechowujmy go w lodówce i zjedzmy jak najszybciej. Najwygodniej przygotować go z wykorzystaniem blendera i wysokiego, dość wąskiego naczynia. Siłą swojskiego przepisu jest prostota...

  • Śledzie z rodzynkami - przysłała Krystyna

    Przygotowanie: Wymieszać śledzie z octem i wodą i moczyć tak przez na 1 i 1/2 godz. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Do zeszklonej cebuli dodać rozmoczone rodzynki i koncentrat pomidorowy. Ostudzoną zaprawą zalać pokrojone na kawałki i ułożone na półmisku śledzie. Można je przechowywać w lodówce. Życzę smacznego - są naprawdę smaczne.

  • Mus jogurtowo-owocowy

    .... Wsyp len i liście bazylii. Dodaj przyprawy, jeśli lubisz ostry smak. Wszystko krótko zmiksuj na gładko. 2 Jeśli koktajl jest za mało słodki, widelcem rozgnieć banana, dodaj do koktajlu i krótko zmiksuj. Rozlej do szklanek. Schładzaj w lodówce przez 2 godziny. Podawaj z listkami mięty. Czas przygotowania: ok. 20 minut...

  • Kupować gotowe w sklepach czy robić samemu w domu?

    ...sok pozbawiony jest znacznej części witamin i minerałów oraz szybko się rozwarstwia.  Soki z sokowirówki mają w sobie także mało cennego dla organizmu błonnika. Co możemy zrobić, by tego uniknąć? Do(...). Nie zapominajmy również o przetrzymywaniu gotowego soku w lodówce. Trzymając się tych zasad będziemy mogli cieszyć się zastrzykiem witamin nawet po kilku godzinach! Różnorodność W większości...

  • Przepyszne ciasto z jogurtu

    ..., podgrzewając na małym ogniu. Dodać do jogurtowej masy. Ubić 25 dag śmietany, połączyć ją z tężejącą masą i rozsmarować na cieście. Chłodzić godzinę w lodówce. Resztę żelatyny namoczyć. Gdy spęcznieje(...) schłodzić w lodówce. Ozdobić rurkami waflowymi.

  • Poradnik nowoczesnej kuchni Darii Ładochy: Banan albo chia zamiast jajka

    ...i mrożenia ich na zapas. "Moja kuchnia zajmuje tak mało czasu, a że w domu lubimy jeść świeże rzeczy, więc wypracowałam metody i patenty na to, żeby gotowanie zamknęło się w kwadransie" - przekonuje(...) utrzeć z cukrem na jasnożółty puch, a mąki - przesiać. Na koniec rada autorki, jak przygotować wegańską bitą śmietanę. Wystarczy mleko kokosowe umieścić w lodówce na kilka godzin i... "Po otwarciu...

Artykuły na temat: mało w lodówce
  • NASA dzieli się najnowszymi badaniami dotyczącymi lodowców

    Grupa naukowców z NASA dokładnie przyjrzała się zdjęciom satelitarnym. Na ich podstawie pokusiła się o daleko idące wnioski.  Sytuacja topniejących lodowców nie jest dla nikogo zaskoczeniem, natomiast o skutkach wciąż za mało mówi się w przestrzeni publicznej.  Przez ponad dwadzieścia lat znaczna cześć lodowca, który zawiera w sobie połowę lodu całej zachodniej Antarktydy, cofnęła się o 5,4 km...

  • Dlaczego warto jeść mało orzechowe

    Trzeba pamiętać, że jest mocno kaloryczne - łyżeczka dostarcza ok. 70 kcal, więc nie należy jeść go za dużo! Kupując je, sprawdź skład. Unikaj tych z dodatkiem soli, cukru, tłuszczu. A najlepsze zrobisz w domu! Przepis Garść fistaszków obierz z łupin, upraż na suchej patelni i zblenduj w robocie kuchennym na gładką masę (rób przerwy, by maszyna się nie przepaliła!). Trzymaj w lodówce.

  • ​Roller - mały gadżet z wielką mocą

    .... Dodatkowo, przed masażem roller można na kilkanaście minut umieścić w lodówce, choć nie jest to konieczne. Masaże zimnym wałkiem pozwalają zamknąć pory, zmniejszyć opuchliznę i cienie pod oczami...

  • Lukier, Malwina Pająk

    Julka ma 25 lat, trudne dzieciństwo za sobą, a przed sobą dużo cudzej kokainy, mało pieniędzy i transseksualną przyjaciółkę, z którą czasami sypia. Anka ma 36 lat, karierę, mieszkanie na kredyt w centrum miasta, sporo wina w lodówce i męża, który chyba jej nie kocha.

  • Sposób na mądre gospodarowanie żywnością w Twoim domu

    Czy zdarzyło ci się kiedyś wyrzucić coś do jedzenia? Bez wątpienia tak. Resztka śmietany, z którą nie wiadomo, co zrobić, chleb, zepsuty owoc, wędlina, która zbyt długo leżała w lodówce i zaczęła „interesująco” pachnieć…

  • Generalne porządki, czyli jak powinniśmy sprzątać nie tylko przed świętami

    Boże Narodzenie już tuż-tuż. Czas wzmożonych przygotowań i gorączkowej krzątaniny trwa zatem w najlepsze. Przed nami jeszcze ostatnie zakupy i sklepowe gonitwy: trzeba wszak skompletować prezenty, które wręczymy naszym bliskim, i zadbać też o to, aby w spiżarce, lodówce i – rzecz bodaj najważniejsza – na wigilijnym stole niczego nie zabrakło.

  • Karczochy: Warzywa o doskonałych sercach

    Smaczne i wartościowe odżywczo karczochy, wciąż są mało popularne na polskich stołach. Oprócz niepowtarzalnego smaku, z wyczuwalną orzechową nutką, mają dobroczynny wpływ na nasz organizm: wspierają wątrobę i jelita, a tym samym usprawniają procesy metaboliczne. Jak je przygotować?

  • Jeśli nie oliwa, to co?

    ...​Zwykle kupujemy popularne: rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron. Dziś wybór olejów jest jednak większy. Warto przełamać przyzwyczajenia, spróbować mało znanych polskich, bo mają oryginalny smak i są wyjątkowo zdrowe.

  • Karkonosze: Alpejskie widoki w swojskim otoczeniu

    Nie musimy wyjeżdżać daleko za granicę, by podziwiać krajobrazy godne alpejskich lodowców. W Karkonoszach można także jeździć na nartach i regenerować się w ośrodkach spa.

  • Które sałaty są najzdrowsze

    ...​Sezon dla miłośników zielonych liści w pełni. Jednak sięgając po nie, warto sugerować się nie tylko smakiem, ale również ich wartością odżywczą. W skrócie - najsłabiej pod tym względem wypada sałata lodowa, a najlepiej - wszelkie odmiany cykorii oraz mało popularna rukiew wodna.

Zdjęcia na temat: mało w lodówce