• Informacje na temat:

    male pomidory na zime w sloikach

Przepisy na temat: male pomidory na zime w sloikach
  • Lato zamknięte w słoiku

    ...wyciśnięty z dwóch limonek Przygotowanie: 1. Pomidory sparz, obierz ze skorki. Pokrój w cząstki. Posiekaj papryczkę chilli (jeśli lubisz ostre potrawy, nie usuwaj pestek).  2. Rozgrzej oliwę w głębokim rondlu. Wrzuć czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir. Smaż minutę. Dodaj pomidory, papryczkę chilli, cukier i sok z limonek. Zagotuj, mieszając, aby cukier się dokładnie...

Artykuły na temat: male pomidory na zime w sloikach
  • Zamknij lato w słoikach i... korzystaj zimą!

    Domowe przetwory z warzyw i owoców mają ogromną przewagę na tymi sklepowymi! Nie zawierają bowiem konserwantów i barwników. I to ty decydujesz, ile dodasz do nich cukru czy soli! Nie żegnaj pomidorów Pomidory to warzywa wyjątkowe: im dłużej poddaje się je obróbce termicznej, tym są zdrowsze. Długie duszenie pozbawia je, owszem, witaminy C, za to uwalnia inny cenny, za to niezwykle rzadki...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Pomidory: Zrób zapas na zimę

    Dla zapracowanych Gdy nie masz czasu na robienie przetworów, po prostu zamknij pomidory w słoikach. Umyj i wyparz naczynia. Możesz to zrobić w zmywarce w wysokiej temperaturze. Umyj i osusz ściereczką pomidory. Małe wkładaj w całości, większe pokrój na ćwiartki. Ułóż ciasno i do każdego dodaj trochę soli - łyżeczkę na półlitrowy słoik. Zakręć i pasteryzuj. Możesz to zrobić w dużym garnku...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Pomidory na zimę - jak je przechować

    ...i suche pomidory pokrój na ćwiartki lub ósemki. Małe, koktajlowe możesz zostawić w całości. Włóż do słoików, wsyp do każdego płaską łyżeczkę soli (na półlitrowy słoik), zakręć i pasteryzuj, np. w piekarniku, w temperaturze 140ºC przez 40 minut. Przedtem blachę wyłóż bawełnianą ścierką. Zostaw słoje w piekarniku aż ostygną. Tak zrobisz szybki przecier Umyj pomidory i pokrój na cząstki. Wrzuć je...

  • Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Fot. 123RF/PicselCoraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W...

  • Spiżarnia pełna skarbów

    ...wodę (powinna sięgać do wysokości 1 cm poniżej pokrywek). Pasteryzuj ok. 20 min począwszy od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. Pomidory z papryczką chili Składniki na 2 słoiki (po ok. 300 ml): 50 dag(...). Pomidory i papryczki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Czosnek obierz z łupin i przekrój na pół lub pokrój w cienkie talarki. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet, dodaj cukier, sól, papryczkę...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Kiszonki: Zimowe skarby

    ..., cebulę, czosnek, cukinię, pomidory, cytryny, paprykę, jabłka, gruszki, śliwki i inne. Kiszone warzywa i owoce zachowują cenne składniki, a są niskokaloryczne.  Kiszonki zawierają dużo witamin(...), liście laurowe. Pozostaw na 4 tygodnie.  3. Pomidory  Najlepiej kisić małe, dojrzałe, gdy jest na nie sezon. Do słoika włóż pomidory, czosnek, liście kopru i chrzan. Zalej gorącą solanką (2 łyżki...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...