• Informacje na temat:

    małe pączki

Przepisy na temat: małe pączki
  • Małe pączusie serowe

    ...i kładziemy na ręcznikach papierowych, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Lekko przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.

  • Małe pączki na jeden kęs.

  • Pączki serowe waniliowe

    ...i "wolne", ale nie dosypuj więcej mąki. W dłoniach lekko posypanych mąką gryczaną utocz z ciasta małe kulki wielkości 2-3 cm, a następnie odłóż na kawałek folii spożywczej lub lekko natłuszczony papier do(...). Przełóż pączki na paterę i posyp pudrem ksylitolowym. Smakują najlepiej zaraz po usmażeniu i lekkim przestygnięciu, kiedy są mięciutkie. Przepis pochodzi z książki "Bez pszenicy na każdą okazję...

  • Długo pozostają świeże i nie są opite tłuszczem.

  • Pączki z bitą śmietaną

    Domowe pączki są najwspanialsze na świecie. A jeśli dołożymy do tego bitą śmietanę i polewę czekoladową, otrzymamy wyrób, jakiego nie powstydziłyby się najlepsze cukiernie.

  • Pyszne i łatwe w wykonaniu.

  • Wyglądaj znaków, nadchodzi zgrana paczka Łapserdaków!

    Już niedługo, już za chwilkę, małymi kroczkami nadejdą nowi Łapsowi bohaterowie. Każdy jest inny, każdy reprezentuje nowy pyszny smak, ale razem tworzą wyjątkowo zgraną paczkę – paczkę Łapserdaków. Takich jak oni, jeszcze nigdy dotąd nie było! Jesteście ciekawi kim są i jak wyglądają? Odpowiedzi szukajcie w sklepach, mediach społecznościowych i na antenie telewizji. Specjalnie na tę okazję została przygotowana niesamowita akcja marketingowa, ciekawe i angażujące działania oraz enigmatyczna...

  • W przepisie akurat z marmoladą ,ale mogą być również z toffi, czekoladą...z czym tylko chcecie ;)

  • Sposób na bakaliowego pączka

    Karnawał tradycyjnie żegnamy hucznie i koniecznie na słodko. Tłusty czwartek i ostatki to dni, w których bez wyrzutów sumienia sięgamy po pączki, a na naszych stołach królują już nie tylko te z tradycyjnym nadzieniem, ale też prawdzie karnawałowe wariacje.

  • Bardzo mięciutki i smaczne :)

Artykuły na temat: małe pączki
  • Małe pączki serowe

    ...i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około jednej godziny). Z wyrośniętego ciasta uformuj niewielkie kulki. Rozgrzej olej w dużym rondlu i na średnim ogniu smaż pączki z obu stron, aż się zarumienią. Ułóż pączki na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby ociekły z tłuszczu. Ostudzone pączki możesz jeść same lub podać je ze śmietaną i konfiturą. Zobacz także:

  • Zbliżający się wielkimi krokami tłusty czwartek jest nie tylko ogólnopolskim świętem pączków. To doskonała okazja do bezkarnego zajadanie się różnego rodzaju słodkościami. Co wybrać zamiast pączków? Oto kilka naszych propozycji. Fot. 123RF/Picsel Aby uczcić końcówkę karnawału, większość z nas sięga po pączki. Jednak w tym najsłodszym dniu w roku nie zapominajmy o innych, równie smacznych deserach. Pamiętacie babcine faworki? A może macie ochotę spróbować hiszpańskich churros? Przy okazji...

  • Pączki ptysiowe

    Pyszne pączki, które bez trudu możesz usmażyć w domu. Nie zawierają drożdży, więc nie musisz się martwić, czy ciasto wyrośnie. Są małe, więc nie muszą się długo smażyć. Czy to pączki idealne? Na to wygląda.

  • Co roku Polacy zjadają w tłusty czwartek około 100 milionów pączków. Tego dnia wręcz nie wypada zastanawiać się nad odchudzaniem i wartością kaloryczną takiego przysmaku. Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Fot. 123RF/Picsel Zgodnie z legendą, stworzenie oraz popularyzację pączków zawdzięczamy Elizie Knapf, która podczas oblężenia Wiednia przez Turków, właśnie tym smakołykiem miała częstować żołnierzy. Co ciekawe, zwyczaj...

  • Rumuńskie pączki

    Papanasi- słodkie pączki rumuńskie oblane śmietaną.

  • Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Aby tradycji tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien w tym dniu przygotować słodkie wypieki. Fot. 123RF/Picsel Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj podawania ich na słodko pojawił się u nas dopiero w XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej....

  • Schankala czyli pączki z Alzacji

    ... Schankala po alzacku oznacza – małe uda « Petites cuisses ». Nazwa tego specjału pochodzi od kształtu tych pączków. Od lutego do końca marca pączusie...

  • 75 przepyszności!Od klasycznych racuszków z serem po pączki z... kiełbasą! Na rozgrzewkę - prezentacja sprawdzonych technik formowania pączków, faworków i racuchów. Na kolejnym etapie wtajemniczenia - sposoby na stworzenie pączków z białą obwódką i oryginalne sposoby podania gotowych przysmaków. Zachwyć się smakiem róży karnawałowych, odkryj słodycze z rozmaitych zakamarków świata - nawet z Egiptu! Jeśli preferujesz dania pikantne, zajrzyj do przepisów na racuchy piwne i pączki ziemniaczane....

  • Fundacja „Dr Clown” wspiera wirtualnie małych pacjentów

    ...bezpłatne i dostępne dla każdego! Podczas takiej rozmowy nasi Doktorzy Clowni zadbają o poprawę humoru małego pacjenta i przekażą mu mnóstwo pozytywnej energii - wyjaśnia Agata Bednarek, Prezes Zarządu...

  • Podwieczorek w tradycji to lekki posiłek, na który jadało się zazwyczaj drobne przekąski, jak naleśniki, placuszki czy racuchy, bądź owoce. Podawało się też ciepłe napoje, różne herbatki, soki owocowe. W soboty i niedziele stanowił nienaruszalny punkt dnia, będący okazją do spokojnego porozmawiania przy herbatce, chwili relaksu czy spotkań sąsiedzko-towarzyskich. Dzisiaj być może jest to sposób na to, by zwolnić tempo i pocieszyć się chwilę, czyjąś obecnością. Weź udział w konkursie i...

Zdjęcia na temat: małe pączki