• Informacje na temat:

    małe marchewki marynowane

Przepisy na temat: małe marchewki marynowane
  • Pomidory marynowane z papryką

    Składniki na 3-4 słoiki: - 1,25 kg małych pomidorów, - 3-4 papryczki chili, czosnek, - 10 ziaren pieprzu, - natka pietruszki, - 4 niewielkie marchewki, - roztwór octu 3 lub 5 proc., - sól(...) połówki, a te na grubsze skośne plastry. 2. Do każdego słoiczka z pomidorami włóż połowę lub dwie połówki papryczki, kilka ziarenek pieprzu, 3-4 gałązki natki, po kilka kawałków marchewki, dwa ząbki...

  • ...2 puszki tuńczyka w sosie własnym; 40 dag makaronu rurki; 3 średnie marchewki; 2 średnie cebule; 2 szklanki rosołu instant; 3 łyżki masła; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 pęczek natki pietruszki; 1 łyżka marynowanych kaparów; 1 łyżka oleju; sól, grubo mielony biały pieprz.

  • Smakowite danie z mięsem i grzybami

    ..., opłucz, pokrój na małe kawałki. Kapustę posiekaj, dołóż grzyby. Podsmaż na oleju. Dopraw.  3. Z mięsnej masy uformuj niewielkie placuszki. Na środek każdego nałóż po 1 łyżeczce farszu. Oblep go(...) zdejmij boczek, zostawiając tłuszcz. Dodaj 1 łyżkę masła, włóż mięso i obsmaż je.  2. Marchewki, por, cebulę, czosnek oczyść, potnij w plasterki. Wołowinę i boczek przełóż do brytfanki. Na patelnię wlej...

  • Jednogarnkowe dania z kurczakiem

    ...czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Posyp przyprawami, wetrzyj je w mięso. Włóż na godzinę do lodówki.  2. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Rozmaryn opłucz, gałązki porwij na duże kawałki. Cebule obierz, posiekaj. Zamarynowane mięso obsmaż na oleju. Dołóż cebule, marchewki i rozmaryn. Podlej 1/2 szkl. wody. Duś pod przykryciem 30-35 minut. Przed podaniem posyp...

  • Galantyna z nóżek i włoszczyzny

    ...przypraw. Pokrój marchewkę. Formę keksówkę lub małe miseczki wyłóż folią. Na dnie ułóż mięso, marchewkę, pokrojoną paprykę. Zalej wywarem. Kiedy zastygnie, zdejmij tłuszcz. Podawaj dekorowane natką. Tak...

  • Dzieci lubią zdrowo jeść

    Zdrowe jedzenie może być pyszne - przekonuje znany kucharz Grzegorz Łapanowski. I proponuje przepisy na potrawy, które zachwycą każdego małego niedowiarka.

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ...opakowaniu. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Podgrzej oliwę na małej nieprzywierającej patelni i smaż na niej cebulę przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie mięknąć...

  • Przyjęcie w szwedzkim stylu

    Köttbullar (szwedzkie klopsy) z ogórkami na ciepło Składniki na 6-8 osób: - 2 małe cebule, - 1/4 pęczka pietruszki, - 7 łyżek oleju, - 150 g gotowanych ziemniaków, - 500 g mieszanego mięsa(...) posiekać. Wszystko równomiernie wysypać na fasolkę, skropić śmietaną. Na wierzchu ułożyć pokrojone na małe kawałki masło. Zapiekać w nagrzanym do 225 st. C piekarniku przez 12-15 minut. Dekorować świeżym...

  • Wakacyjne menu na weekend

    ...w małe kawałki. Marchewki obrać (zostawić fragment natki). Podpłomyki pokroić na kawałki. Hummus podawać z warzywami i chlebem. Posypać orzeszkami piniowymi. Czas przygotowania: 30 minut(...)        Sałatka z cukinii Składniki: po 2 małe żółte i zielone cukinie 3 duże marchewki 2 szalotki pęczek mieszanych ziół (np. pietruszka i kolendra) 5 łyżek oleju 4 łyżki...

  • Zimne nóżki

    Składniki: - 4 nóżki wieprzowe, - 2 cebule, - 2 marchewki, - pietruszka, - 5-6 jajek na twardo, - ząbek czosnku, - marynowane grzybki marynowana papryka, - cząstki cytryny i rukola do dekoracji Przygotowanie: 1. Dokładnie oczyszczone, umyte nóżki zalać 4 l zimnej wody i na bardzo małym ogniu gotować do chwili, gdy mięso da się łatwo oddzielić od kości. W trakcie gotowania dołożyć...

Artykuły na temat: małe marchewki marynowane
  • Królowa jesieni

    ..., 2 małe cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 120 ml bulionu drobiowego, 200 ml mleka kokosowego, 1/2 cytryny, szczypta mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, 1/2 łyżeczki curry...

  • Najsilniejsze trio na straży zdrowia

    Natka pietruszki Jej małe, zielone listki to prawdziwe bogactwo żelaza i chlorofilu. Pierwszy składnik jest niezastąpiony w profilaktyce anemii, zalety drugiego trudne do przecenienia, zwłaszcza od(...) 30, a gotowanej blisko 90. Warzywo jest wdzięcznym składnikiem świeżo wyciskanych soków. Świetnie sprawdza się też w surówkach. Do serwowanej przez nasze babcie i matki marchewki z jabłkiem śmiało...

  • Kiełki pełne witamin

    ..., łopatka), 3 łyżki sosu sojowego, 3 ząbki czosnku, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej, 1 marchew, 1 cebula, 1 pietruszka, 1 łyżka imbiru marynowanego w miodzie(...), wymieszaj i podawaj. Awokado z marchewką i kiełkami lucerny Składniki: 1 awokado, 2 marchewki, sok z 1/2 limonki lub cytryny, oliwa z oliwek, kiełki lucerny, świeżo zmielony czarny pieprz...

  • Goście, goście!

    ..., cukier Dodatkowo: marynowane drobne kapary, marynowana cebulka, gałązka zielonego koperku, woda mineralna gazowana do namoczenia śledzi Sprawdź, czy śledzie nie są zbyt słone. Jeżeli tak jest(...). Pokrojoną kolorową marchew ugotuj al dente w małej ilości wody. Udekoruj nią krem przed podaniem. Smażony pstrąg z ryżem i pieczonym kalafiorem  (dla 4 osób) Czas przygotowania: ok. 1 godziny...

  • Patison na talerzu

    Patisony marynowane Składniki na 5 słoików 300 ml: 1 kilogram małych patisonów, 2 średnie marchewki, 1 średnia cebula, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 1 łyżka ziaren gorczycy, 3-4 ząbki(...) marynatę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj sól oraz cukier i zagotuj. Do każdego wyparzonego słoika włóż po kilka plasterków marchewki, kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego oraz gorczycy, po...

  • Obiad w 20 minut

    ...lub gotowana), olej do smażenia, 3 łyżki startego sera żółtego (np. parmezan), listki bazylii, 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu (w zalewie), sól, pieprz. Pomidory natnij lekko nożem w kilku(...) bakłażana posmaruj pędzelkiem niewielką ilością oliwy. Obsmaż z obu stron. Do naczynia z rybą włóż pomidorki koktajlowe, plasterki marchewki oraz pod-smażony bakłażan. Piecz jeszcze około 10 minut. Rada...

  • Jak nie przytyć w święta?

    ...i warzywa szybko pozwalają zapomnieć o głodzie - nie przesadzisz z pierogami i ciastem. Nakładaj małe porcje i jedz powoli. Tę zasadę stosuj przez całe święta. Dania popijaj wodą. Kompot z suszu ma(...) oliwą, karpia upiecz w naczyniu żaroodpornym i zaserwuj rolmopsy marynowane w korzennej zalewie zamiast tradycyjnego śledzia w oleju. Barszcz lub kresowa zupa migdałowa są lżejsze niż grzybowa ze...

  • Święto smaku

    ...czerwonej soczewicy (230 g), 100 ml oliwy, 2 cebule pokrojone w kostkę, 4 posiekane ząbki czosnku, 2 tarte marchewki, 1/4 utartego korzenia selera, 3 łyżki pokruszonych orzechów laskowych, 2 łyżki masła...

  • Choroba refluksowa. Co jeść, a czego się wystrzegać?

    ...naturalna, mocna herbata, produkty marynowane, wędzone, ostre przyprawy i pikantne potrawy, duża ilość soli, ocet i przyprawy z jego dodatkiem (np. musztarda), produkty smażone. Osoba, która cierpi na(...)) Składniki: - ugotowane na parze warzywa: marchewka (45 g), pietruszka (40 g), kawałek selera (60 g), kilka zielonych szparagów (150 g) oraz małe jabłko (75 g) bez skórki, - 4 plastry wędliny drobiowej...

  • Faszerowane warzywa

    ...sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10-15 minut. Udekorować trybulą. Kalarepki napełnione pęczakiem Składniki na 4 porcje: 2 kalarepki, sól, 25 dag marchewki, 30 dag mrożonego(...) minut. Wydrążone środki kalarepek pociąć w słupki. Marchewki obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Dołożyć do połówek kalarepek na 5 minut przed końcem gotowania. Na 2 minuty przed końcem dołożyć też...