• Informacje na temat:

    małe golonki z kapustą

Przepisy na temat: małe golonki z kapustą
  • Dziczyzna

    Jean Francois Renard, poeta, który odwiedził Polskę za panowania Jana III Sobieskiego, napisał, że: "cała Polska jest najpiękniejszym krajem myśliwskim, jaki kiedykolwiek widział".

  • Proste danie z piekarnika. Golonki z indyka podane z kwaśną kiszoną kapustą połączoną z słodkim ananasem - połączenie idealne:)

  • Z podanego przepisu wyszło 18 małych calzonek, oraz 1/4 ciasta została. Farsz można modyfikować według swoich ulubionych składników. Polecam, są bardzo smaczne i idealnie nadają się na małe party, imprezkę :)

  • Robię je najczęściej wtedy, kiedy zostają mi białka, np po pieczeniu pączków. Przechowuję w zamkniętych pudełkach i wykorzystuję do dekoracji innych ciast.

  • Pyszna i delikatna golonka z jeszcze lepszą kapustą

  • Golonkę niepeklowaną piekę brytfannie i podlewam jasnym piwem. Podaję z gotowanymi pyrkami polanymi piwnym sosem, zasmażaną kapustą kiszoną i piwem.

  • Dzieło rodzinne,w którym palce maczała moja mama, siostra, szwagier i... ja. Smaczne, aromatyczne i sycące danie, w sam raz na zimowe dni.

  • Sprawdzony przepis na "Golonki w kapuście"

  • Niekoniecznie zdrowo, ale pysznie:) Rozpływająca się w ustach goloneczka w towarzystwie ziemniaczków mieszanych z kapustką, polanych wędzoną słoninką:) Ulubione danie mojej drugiej połówki:)

  • Wypróbowany przepis na "Golonki w piwie"

Artykuły na temat: małe golonki z kapustą
  • Ostatki: Golonka czy bigos?

    Golonka w piwie i miodzie Składniki na 4 porcje: 1 duża golonka, 1 większa cebula, 2 małe marchewki, 1 mniejsza pietruszka, kawałek selera, sól, 2 liście laurowe, po łyżeczce ziarenek czarnego(...) z rozdrobnionymi grzybami 40 minut w małej ilości wody. Mięso solimy, obsmażamy na oleju, wkładamy do kapusty kwaszonej, zalewamy małą ilością wody i dusimy do miękkości mięsa. Boczek kroimy w kostkę...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ..., wymieszać z pozostałymi składnikami i uformować małe kulki. Rozwałkować ciasto, położyć na nim rządkiem kulki z farszu, przykryć z góry ciastem, dobrze przycisnąć i kółkiem wycinać półkola wokół kulek(...) tłuszczem blasze. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni i przez 45 min piec w tej temperaturze. Kiedy nabiorą trochę koloru zredukować temperaturę do 200 stopni. Latem Erdäpfelknöppalan podaje się z kapustą na...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Dnę pokonasz dietą

    ​Podagra lub choroba bogaczy to potoczne określenia dny moczanowej. Niegdyś zapadali na nią przeważnie ci, którzy jadali zbyt dużo mięsa. Jest to choroba przemiany materii. Polega na nadmiernym wytwarzaniu kwasu moczowego.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Zdrowa dieta, nowe smaki gdy maluch skończył rok

    ..., podwieczorek). Jednak nie mogą być objętościowo takie, jak dla dorosłego. Porcje powinny być nieduże. Dania urozmaicone i lekkostrawne (golonka czy tłusty schabowy z kapustą odpadają). Ważna jest  jakość...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Historie dworcowe

    ...w wysoko upięty kok. Czerwona szminka i niebieski cień na powiekach. Kobieta na oko ma około czterdziestu kilku lat. To pani Zofia, właścicielka małego sklepiku z zegarkami, sztuczną biżuterią, bateriami...

  • Mówi się, że golonka to niezdrowe i tłuste mięso. Mimo tego, bardzo często gości na naszych stołach. W końcu zjedzona raz na jakiś czas nie powinna nam zaszkodzić. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom, przygotowanie smacznej golonki wcale nie jest proste. Jeśli zostanie to zrobione w nieodpowiedni sposób, możemy zaserwować gościom niemal niejadalny kawałek mięsa. Ugotowanie jej w taki sposób, aby była soczysta i delikatna, to prawdziwa sztuka, która udaje się tylko nielicznym. Nie wiecie jak to...