• Informacje na temat:

    male buraczki w zalewie

Przepisy na temat: male buraczki w zalewie
  • Marynaty i pikle z warzyw i owoców

    ...jedną połówkę). 2. Wodę zagotuj z cukrem, octem, gałką muszkatołową, imbirem, cynamonem, skórką i sokiem z cytryny. Do wrzącej zalewy włóż połówki gruszek.  3. Owoce w zalewie gotuj ok. 15 minut(...) i pozostaw tak do wystudzenia. Buraczki z czosnkiem Sposób przygotowania: 1. Buraki wyszoruj, opłucz, wraz ze skórką włóż do garnka. Zalej wodą, tak by były przykryte. Doprowadź do wrzenia...

  • Smaczny pomysł na "Buraczki w zalewie"

  • Młode jarzynki

    ...je obierać ze skórki. To właśnie z takich świeżutkich ogórków przygotowuje się małosolne. Wystarczy nawet jeden dzień w zalewie solankowej z dużą ilością kopru, chrzanu i liści laurowych, by zyskały ten specyficzny, niepowtarzalny smak, na który czekają i dorośli, i dzieci. Botwinka Sezon na nią jest bardzo krótki. Ale małe buraczki pokrojone razem z łodygami i młodymi listkami to ulubiona...

  • Bardzo ,smaczne buraczki w zalewie doskonałe jako przystawka do obiadu potraw mięsnych i nie tylko

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...półmisku powinny również być kawałki pomidorów i ogórków z anchois oraz ćwiartki jajek ugotowanych na twardo i połówki cytryn. Zgrabne, małe buraczki, marynowane w zalewie z octu winnego, czosnku(...)). Jeżeli tam właśnie trafimy do tawerny, na pewno podadzą nam słynną pastę bertes, gotowaną z miejscowych maleńkich pomidorów, bezwodnych i niezwykle smacznych. Zawsze znajdzie się wśród przekąsek...

  • Smaczny pomysł na "Buraczki w zalewie"

  • Buraczki mają wyraźny smak, ale nie są ostre.

  • Surówka z pieczonych buraczków to smaczny i zdrowy dodatek do codziennego obiadu. Buraczki podczas pieczenia nie tracą swoich wartości odżywczych a dodatkowo zyskują na smaku. Polecam!

  • Uwielbiam buraczki, bardzo zasmakowały mi kupione w jednym sklepie. No i postanowiłam zrobić podobne.

  • jędrne,pyszne i pachnące majerankiem .......buzia:)

Artykuły na temat: male buraczki w zalewie
  • Podkarpackie – wyjątkowy sposób na wypoczynek

    Cisza i spokój, kontakt z naturą w otoczeniu bajkowych krajobrazów, niezmąconych cywilizacją i niezadeptane szlaki turystyczne, to teraz luksus, którego szuka każdy, ponieważ zwiedzanie zabytków i podziwianie pięknych krajobrazów już nam nie wystarcza. Niezależnie od sezonu i aury Podkarpacie to doskonałe miejsce dla uciekinierów z wielkiego miasta. Region oferuje wiele oryginalnych sposobów spędzania wolnego czasu i nieziemskie widoki. Różnorodność zarówno w przyrodzie, jak i w formie...

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • Młode jarzynki

    ...je obierać ze skórki. To właśnie z takich świeżutkich ogórków przygotowuje się małosolne. Wystarczy nawet jeden dzień w zalewie solankowej z dużą ilością kopru, chrzanu i liści laurowych, by zyskały ten specyficzny, niepowtarzalny smak, na który czekają i dorośli, i dzieci. Botwinka Sezon na nią jest bardzo krótki. Ale małe buraczki pokrojone razem z łodygami i młodymi listkami to ulubiona...

  • Podwieczorek w tradycji to lekki posiłek, na który jadało się zazwyczaj drobne przekąski, jak naleśniki, placuszki czy racuchy, bądź owoce. Podawało się też ciepłe napoje, różne herbatki, soki owocowe. W soboty i niedziele stanowił nienaruszalny punkt dnia, będący okazją do spokojnego porozmawiania przy herbatce, chwili relaksu czy spotkań sąsiedzko-towarzyskich. Dzisiaj być może jest to sposób na to, by zwolnić tempo i pocieszyć się chwilę, czyjąś obecnością. Weź udział w konkursie i...

  • Brukselka - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Jeśli znajdujecie się w tej drugiej grupie, ten artykuł skierowany jest właśnie do was. Jest bowiem kilka ważnych powodów, dla których powinniśmy od czasu do czasu sięgać po to warzywo. Fot. 123RF Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje poglądy. Chociażby wtedy,...

  • 60 wegańskich przepisów nie tylko dla dzieciaków – prosto od autorki bloga kulinarnego Veganbanda! Wegańskie gofry, koktajl Shreka, trójkolorowy humus, torcik bounty, mrożona kawa bananowa - na co macie ochotę? Oto książka pełna pomysłów na atrakcyjne roślinne dania oparte na warzywach, owocach, zbożach, kaszach, orzechach i pestkach. Są tu pyszne i kolorowe śniadania, przegryzki do pracy i szkoły, obiady, kolacje, efektowne przysmaki na kinderparty i... bardzo zdrowe wersje niezdrowych...

  • Pyszne, tanie i dostępne na rynku cały rok. Takie właśnie są buraki. Poznaj wyjątkowe dania z tego zdrowego warzywa. Zainspiruj się pomysłami użytkowników Smakera. Fot. 123RF/Picsel Burak jest warzywem niedocenianym. Na naszych stołach często pojawia się jedynie jako dodatek do drugiego dania. Tymczasem to źródło witamin C i B1 oraz składników mineralnych, m. in.: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, chloru i cynku, które przeciwdziałają wielu chorobom. Pij dziennie jedną szklankę soku z...

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

  • O tym, jak Polacy reagują na kulinarną egzotykę, czym różni się kuchnia polska od afrykańskiej oraz jakie zwyczaje panują przy afrykańskim stole opowiada małżeństwo - Iza Gamba Buassa z Kenii oraz Yuga Hugues Buassa z Konga. Wychowaliście się w Afryce, jednak waszym miejscem na ziemi stała się Polska. W jaki sposób się poznaliście i jak zaczęła się wasza kulinarna działalność? Iza Buassa: Kiedy przyjechaliśmy do Polski, jeszcze się nie znaliśmy. Ja zaczęłam studiować dziennikarstwo, a Yuga...