• Informacje na temat:

    makówki

Przepisy na temat: makówki
  • Słodkie świąteczne przeboje

    .... Zroluj. Ułóż na blasze posmarowanej masłem. Poczekaj, aż ciasto urośnie. Posmaruj żółtkiem. Piecz 60 minut w temp. 200-225°C. Makówki Sposób przygotowania 1. Chałkę pokrój w kostkę. Wsyp do...

  • Makówki tradycyjne Wigilijne danie ze Śląska

  • Siostra Anastazja: Z kim łączy nas stół, a z kim telewizor

    ...rodzaju makówki. W wielu regionach robi się też kluski z makiem, na wschodzie oprócz kutii także kisiel żurawinowy. Oprócz tradycji kulinarnych mamy w Polsce też inne: siano pod obrusem, nakrycie dla...

  • Wigilijne makówki, nigdy nie może ich zabraknąć na naszym wigilijnym stole.

  • Śląskie danie wigilijne, czyli makówki. Chałka przełożona domowej roboty masą makową. Kluczowa jest duża ilość dodatków!

  • Jedna z tradycyjnych potraw Wigilijnych na Śląsku

  • Tyle ile jest wsi i miasteczek na Śląsku, tyle pewnie będzie wersji tego wigilijnego dania!

  • Od kilku lat w miarę regularnie wypiekam domowe pieczywo. Obalam tezę, że nie da sie tego zrobić w zwykłym piekarniku. Otóż da się i to z bardzo dobrym skutkiem ;) Wstałam dzisiaj bardzo wcześnie, żeby zdążyc z moimi bułeczkami przed pracą. Udało się...wyspię się jutro;)))

  • Tradycyjna śląska potrawa wigilijna, bardzo smaczna i łatwa do przyrządzenia

  • Jak co roku będą na moim świątecznym stole. Proste i smaczne danie.

Artykuły na temat: makówki
  • Marta Manowska o świętach w rodzinnym domu

    Prowadząca program "Rolnik szuka żony" Marta Manowska pochodzi z Katowic i nie wyobraża sobie tradycyjnych świąt w innym miejscu. Przygotowuje śląskie makówki, zawsze bierze udział w pasterce, ale gra także z rodziną w... karty.

  • Choć dziś Boże Narodzenie jest obchodzone podobnie w różnych częściach Polski, niegdyś jadłospis wigilijny zależał nie tylko od stanu majątkowego, ale też od regionalnej tradycji. Na Podkarpaciu jadano zupę z siemienia lnianego, a na Pomorzu gotowane węgorze. Fot. 123RF/Picsel Typowa kaszubska kolacja wigilijna jest skromna i składa się tylko z trzech dań. Pierwsza potrawa to owocowa zupa, zwana "brzadową". Przyrządza się ją z suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek, a czasem nawet wiśni, i...

  • Dragi i wojna, Teresa Kowalik, Przemysław Słowiński

    Żołnierz jest najsłabszym ogniwem wojny. Walczy nie tylko z wrogiem, ale też z własnym przemęczeniem, stresem i strachem. Jak wzmocnić w nim wojownika? Najlepiej - narkotykami.

  • Wigilia zbliża się wielkimi krokami, a ty wciąż nie zapiąłeś na ostatni guzik wszystkich przygotowań? Jeśli odpowiedziałeś na to pytanie twierdząco, to znak, że powinieneś skorzystać z naszych porad. Dzięki nim, bez stresu przygotujesz idealne święta. Przygotowanie perfekcyjnej kolacji wigilijnej to niemałe wyzwanie niemal dla każdej gospodyni. 12 dań, spośród których niemal każde wymaga od nas nie tylko wprawy i doświadczenia, ale także sporej wiedzy kulinarnej. Czy istnieją sposoby,...

  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    ...zupę z siemienia lnianego z jagłami lub szyszki z kaszy z bakaliami. Ze Śląska weganie mogą pożyczyć siemieniotkę (zupę z ziaren konopi), makówki czy moczkę. W makówkach, przygotowywanych z bułek...

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Świąteczna TVP w czasach przed Kevinem

    ...z rodziną o godz 15.00, żeby zdążyć na dyżur do telewizji. Córka prezenterki, Grażyna Torbicka zapamiętała, że mama zabierała z domu wszystkie śląskie makówki - wigilijny deser z bułek, maku, cytrusów...

  • Mak jest znany ludzkiej cywilizacji od czasów starożytnych. Egipcjanie stosowali go jako środek na uspokojenie. Był symbolem obfitości i płodności, a także snu. Słowianie wierzyli, że ziarenka maku są pokarmem zmarłych, dlatego dania z makiem tradycyjnie jedzono w Zaduszki oraz podczas kolacji wigilijnej. Jakie właściwości ma mak? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. W jednym gramie maku jest ok. 3,3 tys. ziarenek. Łyżka to ok. 10 gramów, jest w niej więc aż 33 tys. ziaren! 2. Mak to źródło błonnika. W...

  • Zioła - używaj ich z głową

    Oto kilka najbardziej popularnych roślin o właściwościach terapeutycznych, które w nadmiarze są szkodliwe. Mak. Paracelsus zalecał wyciąg z makówki na ból głowy. Jak dowiodły późniejsze badania, miał rację. Obecnie najmocniejsze środki przeciwbólowe stosowane przy tej dolegliwości to leki opioidowe. Mają one wspólne źródło - mak lekarski, z którego korzystał Paracelsus. Napar z płatków maku...

  • Ryby, pierogi, grzyby i suszone owoce, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, Siostry Salomea i Anastazja potrafią jednak wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Chcesz się o tym przekonać? Weź udział w naszym konkursie! Bożonarodzeniowa kuchnia Siostry Salomei łączy w sobie obie te potrzeby: odkrywania kulinarnych wrażeń i czerpania z tradycji. Jest świeża, zaskakująca, a zarazem sięga do sprawdzonych receptur. I, co najważniejsze, jest smaczna oraz barwna, dzięki czemu...