• Informacje na temat:

    makowiec z jabłkami i bakaliami

Przepisy na temat: makowiec z jabłkami i bakaliami
  • ​Bakalie - świąteczny „must have” nie tylko w kuchni

    Świąteczny dom pachnie korzennymi przyprawami i bakaliami. Stały się one nieodłącznym składnikiem przygotowywanych smakołyków i świątecznym „must have”, którego nie powinno zabraknąć nie tylko w naszej kuchni, ale również w całym domu. Według tradycji bakalie mają zapewniać powodzenie i dostatek przez cały następny rok. Warto zatem, aby poza kuchnią stały się również naturalną ozdobą w naszym...

  • Niech ten nasycony bakaliami makowiec będzie zwieńczeniem świątecznych słodkości od Aniołów. Wszystkiego najlepszego!!!

  • Wigilijne przysmaki dla smyka

    ...dziecku, jednak kilka kąsków domowego makowca z przewagą drożdżowego ciasta z pewnością nie zaszkodzi dwulatkowi. Jabłka z bakaliami (po 2. roku życia) Jabłko przekrój na pół i wydrąż łyżeczką(...) je wrzątkiem, schłodź, odcedź). Przygotowane bakalie zmiel. Upieczone jabłka przełóż do miseczek. Wgłębienia owoców wypełnij twarożkiem i posyp bakaliami. Kisiel żurawinowy (po 6. miesiącu życia...

  • Smaczne i tanie ciasto do kawy

  • Najprostszy i najsmaczniejszy makowiec, jaki jadłam. Przepis na to ciasto polecam szczególnie osobom, które nie mają cierpliwości do pękających rolad makowych.

  • Wypróbowany przepis na "Makowiec z bakaliami"

  • Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego makowca. Dzięki startym do środka jabłkom ciasto staje się wilgotne i wyśmienite w smaku. Makowiec polecam na każdą okazję.

  • Sprawdzony przepis na "Makowiec z jabłkami"

  • szybkie i tanie ciasto :)

  • Szybkie ciasto, które możemy podać na co dzień lub na święta. Lubię je bo dzięki jabłkom pozostaje długo wilgotne i świeże. Możemy dodać do niego też troszkę bakalii.

Artykuły na temat: makowiec z jabłkami i bakaliami
  • Sekrety wypieków

    Gotowe mrożone ciasto francuskie nie zapełnia całej blaszki? Po rozmrożeniu połóżmy kawałki ciasta obok siebie tak, aby lekko się na siebie nakładały. Wałkujemy je dotąd, aż ciasto uzyska odpowiednią wielkość, a miejsca łączenia znikną. Z takiego kawałka można już wykroić spód dopasowany do rozmiaru blachy. Makowiec stanie się bardziej wilgotny, a przy okazji zyska na smaku, jeśli masę...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    .... Gwiazdą wieczoru jest makowiec z dużą ilością bakalii, z różą, najlepszym makiem, robiony według przepisu mamy. Każdego roku zjeżdżamy się całą rodziną do mojego rodzinnego domu w Krakowie, by się spotkać(...) nie wyobrażam sobie, że święta spędzam daleko od rodzinnego domu. I nieważne, ile jest potraw na stole, czy karp się przypalił, a sernik opadł, makowiec się zbytnio przyrumienił. Nie to jest...

  • To będą zdrowe święta!

    Cieszymy się na świętowanie, ale jesteśmy przy tym pełni obaw. Bo znów zjemy za dużo, za tłusto... Są sposoby na to, aby takich problemów uniknąć, a przy tym dochować tradycji.

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    .... Moczka, kwaśnica, siemieniotka Alternatywą dla barszczyku są także różnego z rodzaju zupy rybne, popularna na Śląsku zupa lniana nazywana siemieniotką, słodkie - z bakaliami - zupy z Kresów(...) nadziewanego rodzynkami,  kruchych ciasteczek oprószonych cukrem, czy chałwy z bakaliami. Ważnym składnikiem wieczerzy wigilijnej są też zupy - rybna  i grzybowa. Tradycja kultywowana na  Litwie...

  • Słodki amok

    W Wielkiej Brytanii godzina piąta po południu to pora herbaty i maślanych ciasteczek. W Polsce także batoników, czekoladek, delicji. Muszę zjeść cos słodkiego! Też tak masz? Halo, to woła mózg! Sprawdź, czego mu brakuje, gdy gwałtownie domaga się słodyczy.