• Informacje na temat:

    makowiec z ciastem na oleju

Przepisy na temat: makowiec z ciastem na oleju
  • Ucierana babka

    ...g - jedną kostka - wówczas musisz zmniejszyć ilość dodawanej mąki ziemniaczanej do 1 i 1/4 szklanki) 1,5 szklanki cukru 5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka octu 2 płaskie łyżki proszku do...

  • szybki do zrobienia i bardzo smaczny makowiec

  • Jak odchudzić święta?

    ...rybę na płytkim, ale bardzo gorącym oleju, a następnie włóżmy ją na kilka minut do nagrzanego piekarnika, aby nie była surowa. Śledź - kolejna tradycyjna ryba wigilijnej wieczerzy, może być podany nie tylko ze śmietaną, doskonale smakuje także z jogurtem. Jeśli lubimy śledzie w oleju, dodajmy do nich odrobinę oleju lnianego lub rzepakowego. Pierogi lub uszka przygotujmy z dodatkiem mąki razowej...

  • MAKOWIEC - 2 STRUCLE

  • Podaruj rodzinie zdrowe święta – zdrowe tłuszcze w świątecznych potrawach

    Świąteczne wypieki, takie jak piernik czy makowiec, zdecydowanie lepiej jest przygotowywać samodzielnie, niż kupować gotowy wyrób w sklepie. Tylko wtedy będziemy mieć gwarancję, że do ich pieczenia(...) jednonienasyconych (oleinowego i linolowego).   ...i do pieczenia Piekąc bożonarodzeniowe ciasta przygotujmy je na bazie wysokiej jakości margaryny lub oleju roślinnego, dzięki czemu będą nie tylko...

  • Przepis wart wypróbowania: "Makowiec"

  • Dieta bezglutenowa: Klops mięsny w sosie z kurek

    ...sól pieprz pół łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki bezglutenowej bułki tartej 1 łyżka masła Sposób przyrządzenia: Mięso ugotować z włoszczyzną, ostudzić(...). Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmiksować. Z białka ubić pianę na sztywno. Połowę piany dodać do mięsa, drugą połowę do masy ziemniaczanej. Do masy ziemniaczanej dodać część oleju, resztą wysmarować brytwannę...

  • Przepis na idealny makowiec.

  • Wigilijne menu dla smyka

    ...czy halibutem. Jeśli usmażymy taką rybę bez panierki, kilka kąsków możemy podsunąć już półtorarocznemu dziecku. Do smażenia najlepiej używać oleju rzepakowego, który podniesie walory smakowe potrawy(...). Śledzie z cebulką To kolejny przykład bardzo ciężkostrawnego duetu. A gdy dodamy do tego jeszcze sporą ilość oleju, zestaw staje się nie do przyjęcia dla małego dziecka. Dopiero trzylatkowi można...

  • pracochłonne ciasto ale nie ma bez niego świąt

Artykuły na temat: makowiec z ciastem na oleju
  • Świąteczne ciasta z bakaliami

    Nie tylko piernik i makowiec powinien nam się kojarzyć ze świętami. Podczas choinkowego spotkania nie możne zabraknąć pełnego owoców keksu albo orzechowca.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Triki kulinarne, dzięki którym wszystko się uda

    Sekret idealnych pierogów 1. Delikatne ciasto. Niby nic wielkiego - mąka, woda i szczypta soli. A jednak... Cała sztuka polega na tym, aby dodać do niego gorącej wody i trochę oleju (ok.  2 łyżek(...) z niego wówczas taka ciemniejsza warstwa i zanika mulisty smak. Aby makowiec się nie rozpadał podczas krojenia Dodaj do masy makowej więcej białek ubitych na sztywno na 30 dag maku. 5-6 białek, a przed...

  • Makowiec to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy. Makowiec na INTERIA.TV. 2 szklanki maku szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli zapachu migdałowego 3 łyżki miodu szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów) kostka masła 6 jajek szklanka cukru do dekoracji szklanka łuskanych orzechów włoskich szklanka cukru   Przygotowanie: Mak sparzyć, zostawić na noc....

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...i staram się je powtórzyć w każdą Wigilię. Mocno ukiszoną kapustę zasmażam na oleju lnianym, dodaję grzyby i kawałki aromatycznej pigwy. No i... kompot z suszu. Ten kompot muszę zawsze ugotować sama(...). Gwiazdą wieczoru jest makowiec z dużą ilością bakalii, z różą, najlepszym makiem, robiony według przepisu mamy. Każdego roku zjeżdżamy się całą rodziną do mojego rodzinnego domu w Krakowie, by się spotkać...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Jak zdrowo świętować Boże Narodzenie?

    Smażony karp, smażona kapusta z grzybami, pierogi okraszone tłuszczem, tradycyjny sernik czy makowiec to typowe dania i desery wigilijne, które są źródłem ogromnej ilości kalorii. Jednakże niewielkie(...) i pierogów dodaj mąkę pełnoziarnistą. Uważaj ponadto, aby użyty do nich farsz nie był zbyt tłusty. Staraj się przygotować go z minimalną ilością oleju, dusząc składniki. Możesz też poeksperymentować...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Wigilia w wersji light dla całej rodziny

    ...zdrowe niż te smażone na patelni na głębokim oleju. Ryby na wigilię lub świąteczne obiady warto przyrządzić w piekarniku. Wystarczy odpowiednio je przyprawić, owinąć folią aluminiową albo włożyć do...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...