• Informacje na temat:

    makowiec y masy

Przepisy na temat: makowiec y masy
  • Drożdżowy makowiec

    Wilgotny i pyszny, z dużą ilością masy...

  • Makowiec, że palce lizać

    ..., likierem, masłem oraz pianą ubitą z 5 jajek oraz 5 żółtkami ubitymi z pudrem. Masę podzielić na trzy części. Na każdym płacie ciasta rozsmarować porcję masy, zostawiając wolny brzeg. Płaty zwinąć...

  • Makowiec, że palce lizać

    ..., likierem, masłem oraz pianą ubitą z 5 jajek oraz 5 żółtkami ubitymi z pudrem. Masę podzielić na trzy części. Na każdym płacie ciasta rozsmarować porcję masy, zostawiając wolny brzeg. Płaty zwinąć...

  • Makowiec pod bakaliową kołderką

    Sposób przygotowania 1. Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem, 1/2 łyżeczki soli i masłem. Żółtka wymieszaj z ciepłym mlekiem, wlej do masy i zagnieć ciasto. Przykryj je ścierką i odstaw na 1,5 godziny.  2. Ciasto rozwałkuj, posmaruj masą makową, zwiń w roladę. Przełóż do natłuszczonej formy keksowej i spłaszcz od góry. Piecz godzinę w temp. 180 st. C. 3 Masło roztop, dodaj pokruszoną czekoladę...

  • Makowiec z żurawiną

    Makowiec jest nieodłącznym elementem każdego świątecznego stołu. My proponujemy delikatne odejście od tradycji i przygotowanie tego pysznego ciasta w wariacji z żurawiną i skórką pomarańczową.

  • Makowiec japoński - idealnie wilgotny i pyszny

    Przepis jest nieco uproszczony, gdyż wykorzystamy tu gotową masę makową z puszki, co oszczędzi nam nieco pracy.Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy: 900 g masy makowej z puszki, 5 jaj, 250(...) przypadku nie zda egzaminu. Makowiec japoński możemy udekorować z wierzchu polewą czekoladową lub lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru. (PAP Life) autorka: Dorota Kieras...

  • Makowiec jak u mamy

    ...i resztę składników. Wymieszaj. 3. Ciasto podziel na dwie części. Każde rozwałkuj na grubość 1 cm, nałóż połowę masy, zostawiając wolne 2 cm od brzegów, zwiń ciasto. Formy wyłóż papierem do pieczenia...

  • Szybki makowiec

    Świąteczny makowiec na ostatnią chwilę...

  • Szybki makowiec z orzechami

    Składniki: Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 100 g migdałów bez skórki 60 g pistacji Kilka kropel aromatu migdałowego 250 g masy makowej 1 jajko Łyżeczka mleka skondensowanego Przygotowanie: Ciasto rozmrozić. Migdały posiekać i wraz z pistacjami i aromatem migdałowym dodać do masy makowej. Jajko rozdzielić. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x30 cm...

  • Seromakowiec z kruszonką

    ...z makiem i skórką z cytryny. Do masy wlej cienkim strumieniem masło. Wymieszaj. Dodaj  białka ubite na sztywną pianę. Seromakowiec z kruszonką Wszystko delikatnie połącz. Masę rozłóż na upieczonym spodzie(...) w lodówce. Ewentualnie oprósz cukrem pudrem. Aromatyczna posypka Starte na tarce ciasto na kruszonkę wymieszaj z 3 łyżkami wiórków kokosowych i łyżeczką cynamonu. Posyp seromakowiec, upiecz.

Artykuły na temat: makowiec y masy
  • Podwójny makowiec

    ...(zajmuje to ok. 30 min), wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na długość blachy. Na każdym blacie rozłożyć połowę masy makowej, zwinąć...

  • Makowiec to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy. Makowiec na INTERIA.TV. 2 szklanki maku szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli zapachu migdałowego 3 łyżki miodu szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów) kostka masła 6 jajek szklanka cukru do dekoracji szklanka łuskanych orzechów włoskich szklanka cukru   Przygotowanie: Mak sparzyć, zostawić na noc....

  • Aromatyczny makowiec

    .... 1,5 godziny. Mak z puszki przełóż do miski. Dołóż ekstrakt wanilii. Białka ubij, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj szpatułką. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 3 mm. Wyłóż na nie...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Idealny makowiec

    Mak nie będzie odchodził od ciasta, jeśli już rozwałkowane posmarujesz lekko ubitym białkiem. Zbyt wilgotną masę makową możesz zagęścić kaszą manną lub tartą bułką. Robiąc struclę drożdżową z makiem, warto dodać trochę rozczynu do masy makowej. Wtedy masa nieco rośnie i nie oddziela się od ciasta. O ostatecznym smaku makowca decydują bakalie w masie, czyli orzechy laskowe i włoskie...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Makowiec z wiśniami

    Do masy makowej można dodać posiekane bakalie, np. suszoną żurawinę, migdały lub orzechy.

  • Każdy ma swojego faworyta, którego na dodatek zawsze piecze dokładnie tak, jak robiła to mama czy babcia. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia? Makowiec to wyjątkowo świąteczne ciasto. Wykorzystywany w nim mak jest symbolem urodzaju, płodności i obfitości. Kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może odbyć się bez maku (stąd wiele potraw, takich jak kutia, makiełki-makówki, kluski z makiem). I bardzo słusznie, bo oprócz pozytywnej...

  • Makowiec znad Sekwany

    .... Żółtka utrzyj z cukrem, białka ubij  na pianę i całość, wraz z kieliszkiem alkoholu, dodaj do schłodzonej masy makowej. Dokładnie wszystko wymieszaj. Płat ciasta francuskiego rozwiń na blacie, lekko...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...