• Informacje na temat:

    makowiec szklanka

Przepisy na temat: makowiec szklanka
  • Makowiec japoński - idealnie wilgotny i pyszny

    ...przypadku nie zda egzaminu. Makowiec japoński możemy udekorować z wierzchu polewą czekoladową lub lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru. (PAP Life) autorka: Dorota Kieras...

  • MAKOWIEC - 2 STRUCLE

  • Rolada makowa

    Zamiast tradycyjnego makowca.

  • Przepis na idealny makowiec.

  • Czarno-biały duet

    Składniki na 16 porcji: Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki, - 1 żółtko, - 1/2 kostki margaryny, - 1/2 szklanki cukru pudru. Masa makowa: - 1/2 kg maku, - białko z 1 jajka, - 2 jajka, - szklanka cukru pudru, - aromat waniliowy, - 2 łyżki bułki tartej. Masa serowa: - 1 kg mielonego białego sera, - 5 jajek, - 1/2 kostki masła, - szklanka cukru pudru. Przygotowanie: Składniki...

  • Co prawda tradycyjny makowiec to przeważnie „zawijaniec”, ja proponuję dzisiaj nieco inną formę – makowiec przekładany, tak dla urozmaicenia. Smakuje równie dobrze, serdecznie zapraszam.

  • Ucierana babka

    Jest bardzo prosta, a sam czas mieszania składników zajmie ci kilka minut! Jeżeli chcesz podać jakieś ciasto dla dziecka po 10. miesiącu, to zdecydowanie polecamy babkę drożdżową. Jest najbezpieczniejsza i maluch po zjedzeniu jej nie powinien mieć żadnych dolegliwości.  Składniki: 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka maki pszennej 4 jajka 250 g margaryny (możesz dać 200

  • Mój ulubiony makowiec. Jest bardzo delikatny i przy krojeniu może się kruszyć, ale mnie to nie przeszkadza. Smak wynagradza wszystko. Jeśli nie chcecie sami robić masy makowej, to można użyć gotowej masy z puszki. Powiem jeszcze, że przy zawijaniu ciasta, nie jest łatwo, bo ciasto miejscami pęka. Nie zrażajcie się :) Surowe ciasto, można delikatnie skleić palcami. Ciasta do foremek, wkładamy w folii aluminiowej, właśnie dlatego, że jest delikatne. Zwracam na to uwagę, żebyście nie...

  • Kwadraty makowe

    Z całego makowca najbardziej lubisz masę makową? To ciasto jest dla ciebie!

  • Bardzo makowe ciasto.

Artykuły na temat: makowiec szklanka
  • Makowiec

    Na te kilka dni w roku zapominamy o dietach, cholesterolu i poziomie cukru. Najważniejsze są chwile z bliskimi, emocje z nimi związane, uczucie bycia w domu, wśród swoich. Wystarczy przywołać wspomnienie zapachu i smaku babcinego makowca i od razu znajdujemy się przy stole z tymi, których kochamy.

  • Makowiec to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy. Makowiec na INTERIA.TV. 2 szklanki maku szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli zapachu migdałowego 3 łyżki miodu szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów) kostka masła 6 jajek szklanka cukru do dekoracji szklanka łuskanych orzechów włoskich szklanka cukru   Przygotowanie: Mak sparzyć, zostawić na noc....

  • Strucla makowa czyli MAKOWIEC

    .... Oczywisce sa lepsze przepisy na makowiec, wiecej jajek w niektorych wiecej skorki pomaranczowej w innych ale ten jest moj , daze go wielkim sentymentem. We Francji maku prawie wcale nie ma. Francuzi(...) 1 szklanka mleka cukier waniliowy, sol 60 g masla 2 zoltka Drozdze rozrobic lyzeczka cukru i cieplym mlekiem, postawic do wyrosniecia. W tym czasie utrzec zoltka z cukrami i z sola. Do przesianje maki...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Masa makowa: szklanka maku; 125 dkg masła; 0,5 szklanki miodu; 3 jajka; łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: kg sera; 2,5 szklanki cukru; 8 jajek; 250 dkg masła; 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Lukier: szklanka cukru pudru; tabliczka czekolady; sok z 1 cytryny; masło i bułka tarta do blachy.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Smakołyki i... ból brzucha

    ..., ugaś pragnienie dwiema szklankami wody niegazowanej, • zrezygnuj z mocnych alkoholi, na rzecz kieliszka czerwonego wina, • po posiłku nie siedź przy stole czy przed telewizorem, idź na dłuższy spacer...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. 1. Babka wielkanocna To ona rządzi na wielkanocnym stole. Jej odmian i rodzajów jest tyle, że przestałyśmy liczyć. Pieczona według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. My proponujemy...

  • ...: - trudno jest odmówić znajomym, którzy zachęcają nas do jedzenia. Ćwicz przed lustrem miłe, lecz stanowcze "nie" - zanim sięgniesz po lampkę wina, ugaś pragnienie dwiema szklankami wody niegazowanej...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...