• Informacje na temat:

    makowiec latwy

Przepisy na temat: makowiec latwy
  • Podaruj rodzinie zdrowe święta – zdrowe tłuszcze w świątecznych potrawach

    Świąteczne wypieki, takie jak piernik czy makowiec, zdecydowanie lepiej jest przygotowywać samodzielnie, niż kupować gotowy wyrób w sklepie. Tylko wtedy będziemy mieć gwarancję, że do ich pieczenia użyto naturalnych, zdrowych produktów, nie zawierających tłuszczów trans (TFA), które uznawane są za najbardziej szkodliwy dla zdrowia typ kwasów tłuszczowych, gdyż spożywane w nadmiarze stanowią...

  • Wigilijne potrawy dla malucha

    Zanim zasiądziecie do uroczystej kolacji, sprawdź, jak przyrządzić świąteczne dania, by mógł ich spróbować również wasz brzdąc.

Artykuły na temat: makowiec latwy
  • Gdzie jest świąteczny przepis?

    Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy Polacy nie tylko rozglądają się po sklepowych półkach w poszukiwaniu prezentów. To również moment, gdy intensywniej myślimy o gotowaniu i poszukujemy przepisów na świąteczne dania. Niestety, jak wynika z badania „Fooder – Polacy, przepisy i internet”, aż 42% z nas nie pamięta, skąd wzięło przepisy świąteczne w poprzednich latach i ponownie musi poświęcać czas na odnalezienie wigilijnego przepisu. Z odsieczą wszystkim przychodzi Fooder – internetowe...

  • Święta w wersji light

    ...suszonych (250g) - 100 kcal - kutia (100g) - 280 kcal - makowiec (50g) - 180 kcal - sernik domowy (50g) - 120 kcal - keks (50g) - 160 kcal - pierniczki (50g) - 160 kcal - piernik z orzechami (50g) -175 kcal...

  • Sekrety wypieków

    Gotowe mrożone ciasto francuskie nie zapełnia całej blaszki? Po rozmrożeniu połóżmy kawałki ciasta obok siebie tak, aby lekko się na siebie nakładały. Wałkujemy je dotąd, aż ciasto uzyska odpowiednią wielkość, a miejsca łączenia znikną. Z takiego kawałka można już wykroić spód dopasowany do rozmiaru blachy. Makowiec stanie się bardziej wilgotny, a przy okazji zyska na smaku, jeśli masę...

  • Wigilia w wersji light dla całej rodziny

    Zbliżają się święta. Nadchodzi więc okres zakupów i przygotowań tradycyjnych potraw. Polskie dania świąteczne nie należą jednak do lekkich i niskokalorycznych – wręcz przeciwnie. Jak więc w tym czasie utrzymać dietę i nie przytyć? Jest na to kilka sprawdzonych sposobów.

  • Jak zdrowo świętować Boże Narodzenie?

    Smażony karp, smażona kapusta z grzybami, pierogi okraszone tłuszczem, tradycyjny sernik czy makowiec to typowe dania i desery wigilijne, które są źródłem ogromnej ilości kalorii. Jednakże niewielkie zmiany receptury i sposobu przygotowania uczynią te i inne propozycje świąteczne zdrowymi, pożywnymi i nadal smacznymi. Jak zatem odchudzić Święta? 1. Zamiast smażonego karpia podaj karpia...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    .... Gwiazdą wieczoru jest makowiec z dużą ilością bakalii, z różą, najlepszym makiem, robiony według przepisu mamy. Każdego roku zjeżdżamy się całą rodziną do mojego rodzinnego domu w Krakowie, by się spotkać(...) nie wyobrażam sobie, że święta spędzam daleko od rodzinnego domu. I nieważne, ile jest potraw na stole, czy karp się przypalił, a sernik opadł, makowiec się zbytnio przyrumienił. Nie to jest...

  • To będą zdrowe święta!

    Cieszymy się na świętowanie, ale jesteśmy przy tym pełni obaw. Bo znów zjemy za dużo, za tłusto... Są sposoby na to, aby takich problemów uniknąć, a przy tym dochować tradycji.

  • Od zasmażki do fusion

    ​Gdyby ktoś w roku 1989 zaproponował nam kimchi, food porn i papardelle, bylibyśmy trochę onieśmieleni. Po 30 latach wolnej Polski wykształceni przez podróże, reklamy i kucharzy celebrytów o jedzeniu wiemy wszystko. Jak to się zmieniało? Twój Styl zabiera was w kulinarną podróż. Będzie szczypta humoru, garść wiedzy oraz łyżka nostalgii. Do smaku.

  • O świętach, miłości i wspomnieniach z dzieciństwa

    ...poza nią. Piekła też przepyszne ciasta drożdżowe, wielkie blachy... Jej makowiec był nie do powtórzenia. Niestety, zabrała przepisy ze sobą. - Największą atrakcją świątecznego stołu był pasztet...

  • Święta przyszłej mamy

    ...kluski z makiem oraz kompot z suszu, makowiec i piernik. Na pewno nie zaszkodzi ci także ryba po grecku lub w galarecie. Za to, jeśli chodzi o smażonego karpia, lepiej zachowaj umiar - jest bardzo...