• Informacje na temat:

    makowiec ciasto na oleju

Przepisy na temat: makowiec ciasto na oleju
  • Ucierana babka

    Długo zastanawiałam się jaki przepis wam podać na świąteczne ciasto. Nie lubię mazurków, makowców ani innych bakaliowych i kremowych ciast. Zdecydowałam się zrobić dla was moją ulubioną ucieraną babkę, którą zawsze piekła dla mnie babcia.

  • szybki do zrobienia i bardzo smaczny makowiec

  • Jak odchudzić święta?

    ...świątecznych ciastach. Z jego dodatkiem udaje się makowiec na kruchym cieście, sernik, a nawet pierniki. Jedynie do ciasta drożdżowego musimy użyć cukru, ponieważ inaczej ciasto nie wyrośnie, radzi(...) rybę na płytkim, ale bardzo gorącym oleju, a następnie włóżmy ją na kilka minut do nagrzanego piekarnika, aby nie była surowa. Śledź - kolejna tradycyjna ryba wigilijnej wieczerzy, może być podany nie...

  • Idealny na święta, wilgotny i nie za słodki. Puszysty biszkopt i domowa masa makowa z bakaliami.

  • Podaruj rodzinie zdrowe święta – zdrowe tłuszcze w świątecznych potrawach

    Świąteczne wypieki, takie jak piernik czy makowiec, zdecydowanie lepiej jest przygotowywać samodzielnie, niż kupować gotowy wyrób w sklepie. Tylko wtedy będziemy mieć gwarancję, że do ich pieczenia(...) jednonienasyconych (oleinowego i linolowego).   ...i do pieczenia Piekąc bożonarodzeniowe ciasta przygotujmy je na bazie wysokiej jakości margaryny lub oleju roślinnego, dzięki czemu będą nie tylko...

  • MAKOWIEC - 2 STRUCLE

  • Dieta bezglutenowa: Klops mięsny w sosie z kurek

    ..., posypać ją bezglutenową bułką tartą. Wyłożyć ciasto, na środek dać farsz mięsny, zawinąć jak makowiec, posmarować wierzch żółtkiem z jaja. Piec w gorącym piekarniku, około ½ godziny. Po upieczeniu(...) sól pieprz pół łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki bezglutenowej bułki tartej 1 łyżka masła Sposób przyrządzenia: Mięso ugotować z włoszczyzną, ostudzić...

  • pracochłonne ciasto ale nie ma bez niego świąt

  • Wigilijne menu dla smyka

    ...w smaku). Jeśli chcesz poczęstować śledziem dwulatka, przyrządź danie z jogurtem naturalnym i startym kwaśnym jabłkiem. Makowiec Ciasto z cukierni, poza dość ciężkostrawnym makiem i sporą ilością cukru(...) czy halibutem. Jeśli usmażymy taką rybę bez panierki, kilka kąsków możemy podsunąć już półtorarocznemu dziecku. Do smażenia najlepiej używać oleju rzepakowego, który podniesie walory smakowe potrawy...

  • Przepis na idealny makowiec.

Artykuły na temat: makowiec ciasto na oleju
  • Świąteczne ciasta z bakaliami

    Nie tylko piernik i makowiec powinien nam się kojarzyć ze świętami. Podczas choinkowego spotkania nie możne zabraknąć pełnego owoców keksu albo orzechowca.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Triki kulinarne, dzięki którym wszystko się uda

    Sekret idealnych pierogów 1. Delikatne ciasto. Niby nic wielkiego - mąka, woda i szczypta soli. A jednak... Cała sztuka polega na tym, aby dodać do niego gorącej wody i trochę oleju (ok.  2 łyżek na 1/2 kg mąki). Aby się nie poparzyć, najpierw wymieszaj ciasto łyżką. Niektórzy idą dalej i zastępują wodę zsiadłym mlekiem  - taką ilością, by masa była zwarta. Finalnie ciasto powinno być wilgotne...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...i staram się je powtórzyć w każdą Wigilię. Mocno ukiszoną kapustę zasmażam na oleju lnianym, dodaję grzyby i kawałki aromatycznej pigwy. No i... kompot z suszu. Ten kompot muszę zawsze ugotować sama(...). Gwiazdą wieczoru jest makowiec z dużą ilością bakalii, z różą, najlepszym makiem, robiony według przepisu mamy. Każdego roku zjeżdżamy się całą rodziną do mojego rodzinnego domu w Krakowie, by się spotkać...

  • Makowiec to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy. Makowiec na INTERIA.TV. 2 szklanki maku szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli zapachu migdałowego 3 łyżki miodu szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów) kostka masła 6 jajek szklanka cukru do dekoracji szklanka łuskanych orzechów włoskich szklanka cukru   Przygotowanie: Mak sparzyć, zostawić na noc....

  • Święta inaczej

    ...witamin i mikroelementów (m.in. żelaza), ułatwiają pracę układu pokarmowego. Pierogi Tradycyjnie: Obsmażane w oleju na patelni. Czyli kolejne kaloryczne i ciężkostrawne danie. Ale lubisz je i nie(...) w oleju. Dostarczą nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy D, która chroni przed osteoporozą. Po zmianie: W sałatce z jabłkiem, selerem naciowym, skropione oliwą. Seler naciowy zawiera m.in. sporo...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Jak zdrowo świętować Boże Narodzenie?

    Smażony karp, smażona kapusta z grzybami, pierogi okraszone tłuszczem, tradycyjny sernik czy makowiec to typowe dania i desery wigilijne, które są źródłem ogromnej ilości kalorii. Jednakże niewielkie(...) i pierogów dodaj mąkę pełnoziarnistą. Uważaj ponadto, aby użyty do nich farsz nie był zbyt tłusty. Staraj się przygotować go z minimalną ilością oleju, dusząc składniki. Możesz też poeksperymentować...

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...