• Informacje na temat:

    makowiec całe jajka

Przepisy na temat: makowiec całe jajka
  • Dietetyk: kolacja wigilijna może być nie tylko lekka, ale i bardzo zdrowa

    ...-3 - wyjaśnia dietetyk. Mówiąc jednak o karpiu, dietetyk zwraca szczególną uwagę na sposób jego przyrządzenia. Karp bardzo często podawany jest w formie smażonej, obtoczony panierką z bułki tartej i jajka...

  • Wigilijne przysmaki dla smyka

    ...i jajka). Na farsz wymieszaj szklankę ugotowanej kaszy gryczanej z 15 dag białego sera. Dodaj do smaku odrobinę soli, pieprzu, majeranku. Przemiel składniki przez maszynkę. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj...

  • Wigilijne potrawy dla malucha

    ...: Zagnieć ciasto na pierogi (np. z 2 szklanek mąki, wody i jajka). Na farsz wymieszaj szklankę ugotowanej kaszy gryczanej z 15 dag białego sera. Dodaj do smaku odrobinę soli, pieprzu oraz majeranku...

Artykuły na temat: makowiec całe jajka
  • Makowiec z kruszonką

    ...4 razy. Mak wymieszać z jajkami, cukrem, bakaliami, osączonymi z alkoholu rodzynkami i kilkoma kroplami aromatu.  2. Miękkie masło utrzeć na puch, pod koniec ucierania dodawać porcjami cukier zwykły i waniliowy, jajka, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na cieście rozłożyć masę makową...

  • Makowiec to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy. Makowiec na INTERIA.TV. 2 szklanki maku szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli zapachu migdałowego 3 łyżki miodu szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów) kostka masła 6 jajek szklanka cukru do dekoracji szklanka łuskanych orzechów włoskich szklanka cukru   Przygotowanie: Mak sparzyć, zostawić na noc....

  • Chrzan i jajka są super

    Warto jeść i chrzan, i jajka. Z rozmowy z dr Martą Mańczuk z Centrum Onkologii dowiesz się, czemu jajeczny cholesterol nie szkodzi, ile prawdy jest w reklamach jaj kur zielononóżek i wielu innych ważnych spraw dotyczących świątecznego stołu.

  • Książka Michela Roux, jednego z najbardziej cenionych i utytułowanych szefów kuchni na świecie, zawiera ponad 130 przepisów i pomysłów na wykorzystanie jaj. Książka dzieli się na rozdziały, z których każdy poświęcony został innemu sposobowi przyrządzania jajek - począwszy od ich gotowania, smażenia, pieczenia, poprzez przyrządzanie naleśników, omletów, sufletów i tart, a skończywszy na deserach, takich jak kremy, ody, biszkopty i bezy. Przepisy zawarte w każdym rozdziale są ułożone od...

  • Nowe smaki na Wielkanoc

    ...potrawy wielkanocne to przede wszystkim żurek z białą kiełbasą, jajka przyrządzone na wiele sposobów, sałatka jarzynowa a na deser sernik, mazurek czy makowiec. Ciekawe jaka byłaby reakcja gości, gdyby...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Triki kulinarne, dzięki którym wszystko się uda

    ...z niego wówczas taka ciemniejsza warstwa i zanika mulisty smak. Aby makowiec się nie rozpadał podczas krojenia Dodaj do masy makowej więcej białek ubitych na sztywno na 30 dag maku. 5-6 białek, a przed...

  • Na naszych wielkanocnych stołach niepodzielnie rządzą jaja. Użytkownicy Smakera mają wiele pomysłów na to, jak w bardzo kreatywny sposób zaserwować je na świątecznym stole. Fot. 123RF/Picsel W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym. Czasem kilka drobnych eksperymentów kulinarnych może...

  • Od zasmażki do fusion

    ...w kuchni fusion, która łączy przepisy z całego świata. Ale i tak najbardziej przez 30 lat pokochaliśmy kuchnię włoską. A konkretnie co czwarty Polak pokochał (dane OBOP). Aż 69 proc. z nas deklaruje, że(...) i lorneta", gdzie można napić się czystej wódki i zakąsić. Modne są domówki jak u cioci na imieninach. Sałatka warzywna, tatar, jajka w majonezie, nóżki w galarecie i śledzik (bo jak śpiewał Wojciech...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...