• Informacje na temat:

    makowce z samego maku

Przepisy na temat: makowce z samego maku
  • Tradycyjne ciasta bożonarodzeniowe. Tym zajadano się pół wieku temu!

    ...ziarnom odpowiedni smak i aromat. Współcześnie uprawa maku, z którego można pozyskać opium, jest nielegalna. Przepis na makowiec Składniki: ·         2 szklanki mąki ·         2 szklanki drobnego cukru ·         1 ½ kostki margaryny Palma firmy Bielmar ·         6 jajek ·         1 łyżeczka proszku do pieczenia ·         500 g maku ·         bakalie Zmiksować cztery żółtka...

  • Makowiec rozpływa się w ustach.

  • 4 kulinarne symbole Wigilii

    ...wymienić mak oraz orzechy. Mak to symbol dobrobytu, obfitości, ale i odpoczynku - a jego brak w świątecznym menu ściągnąłby, zgodnie z wierzeniami, nieszczęście. Na bazie maku przyrządzano niegdyś zupę...

  • Bardzo pracochłonne ale nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowca.

  • Dietetyk: kolacja wigilijna może być nie tylko lekka, ale i bardzo zdrowa

    ...zbyt dużo zjeść, ale kiedy mamy na stole dania z makiem powinniśmy z nich korzystać. Mówiąc o maku nie przesadzałabym z dodatkiem cukru. Zachęcam, aby masę makową przygotować samodzielnie, niestety...

  • Proponuję dziś przepis na bardzo proste i smaczne ciasto z suchym makiem.Przepyszna makowa babka, serdecznie polecam :-)

  • Pyszne ciasto. Piekę je od wielu lat i ciągle wszystkim smakuje. Ponieważ jednym z głównych składników jest mak, piekę je również na Boże Narodzenie, ponieważ u mnie w domu nie ma wielu amatorów makowca, a mak na święta musi być. Składniki na ciasto : - 9 białek, - 1 1/2 szklanki cukru, - 1 1/2 szklanki maku suchego, - 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych, - 1 łyżka proszku do pieczenia, Z białek...

  • Zapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą. Przepis w wersji bardzo uproszczonej bo zrobiony z suchego mielonego maku, który jest moim tegorocznym odkryciem.

  • Mój ulubiony makowiec. Jest bardzo delikatny i przy krojeniu może się kruszyć, ale mnie to nie przeszkadza. Smak wynagradza wszystko. Jeśli nie chcecie sami robić masy makowej, to można użyć gotowej masy z puszki. Powiem jeszcze, że przy zawijaniu ciasta, nie jest łatwo, bo ciasto miejscami pęka. Nie zrażajcie się :) Surowe ciasto, można delikatnie skleić palcami. Ciasta do foremek, wkładamy w folii aluminiowej, właśnie dlatego, że jest delikatne. Zwracam na to uwagę, żebyście nie...

  • Smaczny pomysł na "Pstrąg w maku"

Artykuły na temat: makowce z samego maku
  • Święta inaczej

    ...grzybowej, nałóż sobie najmniejszy kawałek karpia i maksimum dwa pierogi dla smaku. Zadbaj też, by oprócz tradycyjnych dań na świątecznym stole nie zabrakło produktów zawierających błonnik, który ułatwia(...) tłuszczowej (zwłaszcza tzw. otyłości brzusznej). Po zmianie: Makowiec japoński bez mąki. Zrobiony z maku, jajek, orzechów, jabłek i ugotowanej kaszy manny, z niewielką ilością cukru. Ma korzystne proporcje...

  • Mak jest znany ludzkiej cywilizacji od czasów starożytnych. Egipcjanie stosowali go jako środek na uspokojenie. Był symbolem obfitości i płodności, a także snu. Słowianie wierzyli, że ziarenka maku są pokarmem zmarłych, dlatego dania z makiem tradycyjnie jedzono w Zaduszki oraz podczas kolacji wigilijnej. Jakie właściwości ma mak? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. W jednym gramie maku jest ok. 3,3 tys. ziarenek. Łyżka to ok. 10 gramów, jest w niej więc aż 33 tys. ziaren! 2. Mak to źródło błonnika. W...

  • ...??? Jego Smerfa nie potrafi sobie tego wyobrazić... Dziadek jest tak słodki makowiec, którym zajada się od wielu lat. Gdyby go kiedyś zabrakło to tak jakby w makowcu nie było już maku...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Triki kulinarne, dzięki którym wszystko się uda

    Dodaj do składników niebieski  ser pleśniowy w proporcjach 1/2 twarogu i 70 g sera pleśniowego. Taki dodatek zaostrza smak pierogów i jest polecany przez rodzinę Kuroniów. Karp bez mulistego smaku(...) z niego wówczas taka ciemniejsza warstwa i zanika mulisty smak. Aby makowiec się nie rozpadał podczas krojenia Dodaj do masy makowej więcej białek ubitych na sztywno na 30 dag maku. 5-6 białek, a przed...

  • Makowiec to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Beata Lipov z bloga Lawendowy Dom zdradziła nam przepis swojej mamy. Makowiec na INTERIA.TV. 2 szklanki maku szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli zapachu migdałowego 3 łyżki miodu szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów) kostka masła 6 jajek szklanka cukru do dekoracji szklanka łuskanych orzechów włoskich szklanka cukru   Przygotowanie: Mak sparzyć, zostawić na noc....

  • ​Świąteczne rewolucje

    ...kiedyś. Maku nie miele się mechanicznie, lecz uciera w makutrze. Jednak dla Jolanty i Caroline święta się nie liczą, jeśli wśród deserów nie ma tortu czekoladowego Duet. Czytelniczkom TS podarowały przepis na niego i dwa inne ulubione ciasta, wierząc, że szczypta odmienności doda smaku nawet najpiękniejszej tradycji. Bûche de noël  (tradycyjne francuskie ciasto bożonarodzeniowe)  Zrób krem...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Strucla makowa

    ...z maku robi się kutię, makiełki bądź śleżyki z masą makową oraz makowiec. Przestrzegam tej tradycji co roku pomimo geograficznego oddalenia od Polski i piekę strucle makowe. Zresztą wszyscy je w rodzinie bardzo lubimy.   Podstawą jest ciasto drożdżowe dobrze wyrobione i pulchne oraz masa makowa zrobiona z maku. Nie polecam wam gtowyc mas makowych, dostępnych w polskich sklepach, gdyż ich...

  • Soki kojarzą nam się z bogactwem smaków i zapachów, zamkniętym w kartonie. Dziś możemy cieszyć się również świeżymi sokami, stanowiącymi koncentrat zdrowia. Fot. 123RF/Picsel Obecnie możemy wybierać do woli w różnego rodzaju sokach, nektarach i napojach, których pełno jest na sklepowych półkach. Soki to napoje wytwarzane z owoców - jeśli chcemy kupić prawdziwy sok, musimy na kartonie szukać informacji, iż jest on w 100% wytwarzany z owoców. Soki takie zabezpieczone są przed zepsuciem przez...