• Informacje na temat:

    makowce ciasta z serem

Przepisy na temat: makowce ciasta z serem
  • Bez ciasta nie ma Świąt

    Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Idealny makowiec, którego receptura przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenia. Albo ciasto na domowe pierniczki, które z pieczołowitością przygotowujemy już miesiąc wcześniej… To świąteczne pewniaki! A może w tym roku warto przełamać tradycję odrobiną nowoczesności i przygotować ciasta, które...

  • Ciasto makowe Julki

    ...z cytryny i cukrem. Rodzynki pokroić i dołożyć do masy serowej (nie miksować). Składniki ciasta zmiksować. Tortownicę posmarować masłem, również boki. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyciągnąć odstawić, aby wystygło. Nałożyć na spód ciasta masę makową, posiekaną skórkę pomarańczową oraz zmiksowany ser z rodzynkami. Całość włożyć do lodówki na 30 minut.

  • Seromakowiec z kruszonką

    Coś dla wielbicieli serników i makowców, czyli ciasto dwa w jednym. Kremowe nadzienie z chrupiącą i aromatyczną kruszonką zasmakują każdemu łasuchowi.

  • Czarno-biały duet

    Łączy zalety sernika i makowca.

  • Wigilijne przysmaki dla smyka

    ...dziecku, jednak kilka kąsków domowego makowca z przewagą drożdżowego ciasta z pewnością nie zaszkodzi dwulatkowi. Jabłka z bakaliami (po 2. roku życia) Jabłko przekrój na pół i wydrąż łyżeczką...

  • Wigilijne potrawy dla malucha

    Zanim zasiądziecie do uroczystej kolacji, sprawdź, jak przyrządzić świąteczne dania, by mógł ich spróbować również wasz brzdąc.

  • Wigilijne menu dla smyka

    ...pokarmowego trzylatka, dlatego jeśli chcemy, by malec mógł zjeść więcej niż jedną sztukę, lepiej przygotować mu pierożki z lżej strawnym farszem, np. serem czy warzywami. Takie pierożki może zjeść nawet...

Artykuły na temat: makowce ciasta z serem
  • Internet oszalał na punkcie tego ciasta!

    ...może być przyrządzone na nawet na słono, jak w wersji z pesto, czy serem i szynką.  Ponieważ największą atrakcją jest forma ciasta (nie tylko ładnie wygląda, ale z łatwością można oderwać kawałek) i cały sekret tkwi w odpowiednim nacięciu i zawinięciu ciasta, można w ten sposób serwować tradycyjne smaki. Jeśli zamiast nutelli użyjemy masy makowej - uzyskamy efektowny makowiec. Internauci...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • ...zapieczoną masę makową. Piecz przez 35 - 40 minut w temp. 220 stopni C. Lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny, dodając go tyle, by lukier miał konsystencję ciasta naleśnikowego. Czekoladę...

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Jak przedłużyć czas świątecznych przyjemności kulinarnych?

    ...tych tradycyjnych dań. Makowce - zamrożone do 3 miesięcy Świąteczne wypieki z powodzeniem można zamrażać i delektować się nimi już po świętach.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

  • Które świąteczne dania można zamrozić, a które się do tego nie nadają?

    ...słoików, zakręcić i włożyć do garnka z wodą bądź piekarnika. Po kwadransie termin ich przydatności do spożycia zostanie przedłużony. Do mrożenia nadają się ciasta: makowiec, sernik czy piernik(...) ciasta z kremem budyniowym". Lepiej nie mrozić też cytrusów. "Mają bardzo dużo wody, która je rozsadza i pozbawia jędrności. Podobnie dzieje się w przypadku ogórków, pomidorów (surowych, więc lepiej...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Triki kulinarne, dzięki którym wszystko się uda

    ..., puszyste i lekko lepiące się do rąk.  2. Aby farsz nie wypływał podczas gotowania, dodaj do ciasta jajko. Wtedy będzie ono bardziej zwarte.  Kolorowy lukier do dekoracji Chcesz zrobić...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...