• Informacje na temat:

    makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami

Przepisy na temat: makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami
  • Makaron z suszonymi pomidorami i rukolą

    Składniki: opakowanie makaronu kilka suszonych pomidorów opakowanie rukoli oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku pomidor ew. ser do posypania Przygotowanie: Ugotuj makaron. Na rozgrzanej oliwie przysmaż pokrojone pomidory oraz pokrojony czosnek. Ugotowany makaron wymieszaj z listkami rukoli, polej sosem i posyp wiórkami serowymi.

  • Danie proste, tanie i niezwykle smaczne. Idealna propozycja na letni obiad, gdy nie chcemy długich godzin spędzić w kuchni.

  • "Straszny", zielony makaron

    Sposób przygotowania Makaron: Zblanszowany szpinak zmiksować na gładką masę i odsączyć cały sok. Z mąki i jajek zagnieść ciasto na makaron. Stopniowo dodawać szpinak, aż do uzyskania pożądanej barwy. Ciasto cienko rozwałkować i suszyć po 10 min z każdej strony. Dobrze wysuszone ciasto posypać mąką, następnie zwinąć w luźny rulon i pokroić na wstążki (ok. 1 cm grubości). Makaron gotować ok...

  • To danie przygotujecie w ekspresowym tempie. Zajmuje to 20 minut i to tylko dlatego że musimy ugotować makaron. Sam sos przygotujecie w jakieś 5-6 minut. Spaghetti z suszonymi pomidorami, szynką parmeńską i oliwkami to bardzo sycące danie. Spróbujcie koniecznie.

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    Zamiast zwykłego obiadu możesz zaserwować rodzinie sycącą sałatkę warzywną z dodatkiem mięsa, ryb, makaronu, sera lub ziemniaków. Nikt się jej nie oprze!

  • Dla zabieganych bardzo szybkie danie. Pyszny makaron z pomidorami. Sprawdza się także na imprezach.

  • Z garnków świata - Grecja

    Nasłynniejsze greckie dania to: Dolmadhes - warzywa z ryżem, zawinięte w liście winogron; Ellinikos kafes - kawa po grecku; Gyros - mięso przygotowane na specjalnym palenisku, opiekane dookoła; Moschari - cielęcina z grilla; Mousakas - drobno posiekane mięso z bakłażanem, sosem pomidorowym i serem; Ouzo mezedes - przekąski z kawałków sera, chleba, kiełbasy, ośmiornic; Pastizio - gruby makaron...

  • Propozycja na pyszne śniadanko lub przekąskę, dla wielbicieli włoskich smaków:)

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ..., z makaronem w kształcie ryżu o nazwie orso (obydwa składniki dusi się razem). Oprócz ośmiornicy w greckiej kuchni ogromnie popularne są potrawy z kalmarów i małży. Te ostatnie jada się najczęściej ugotowane(...) ilościach i dosłownie ze wszystkim - mięsem, makaronem, ryżem i ziemniakami. Na zakończenie posiłku, wycierają dokładnie talerz kawałkami chleb. Chętnie jadają go polany oliwą, albo zanurzany w niej - nie...

  • Chrupiący włoski chlebek z pysznymi dodatkami.

Artykuły na temat: makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami
  • Makaronowa „pizza” z oliwkami i karczochami

    ...1/2 sosu. Ułóż papryki, dymki, serca karczochów i oliwki. Posyp posiekanymi suszonymi pomidorami. Polej pozostałym sosem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 40 minut. Gotowe danie udekoruj(...)1. Makaron spaghetti wrzuć do posolonej, wrzącej wody. Gotuj ok. 8 minut. Serca karczochów odsącz na sitku, potem pokrój na połówki. Dymki potnij w plasterki, a papryki w paseczki. Czosnek  obierz...

  • W ostatnich dniach Polacy zaczęli masowo zaopatrywać się w różnego rodzaju makarony. Jeśli i ty jesteś w tej grupie, sprawdź co pysznego możesz z niego ugotować. Fot 123RF/Picsel Makaron jest jednym z tych produktów, które najłatwiej jest przechowywać, gdyż nie psuje się i nie wymaga szczególnych warunków. O ile nie dostaną się do niego mole spożywcze, nadaje się do jedzenia przez bardzo długi czas. Nic więc dziwnego, że tak wielu z nas goromadzi go na tzw. "czarną godzinę". Tylko jakie...

  • Pomidory w każdej postaci

    ...w różnych kolorach - czerwone, żółte, pomarańczowe. Sprawdzą się w sałatkach, daniach z makaronu oraz do koreczków. Doskonale komponują się z czarnymi oliwkami. Zielone To pomidory niedojrzałe. Nie(...) doskonała przystawka, wzbogacą smak mięs, sałatek. Domowy sos czy przecier pomidorowy przyda się do zup, makaronów, mięs czy pizzy. Smak lata zatrzymają domowe suszone pomidory. Co prawda nie ma warunków, by...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Sałatka z oliwkami i szpinakiem

    Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente (na półtwardo). Osącz, ostudź.  Liście szpinaku umyj, osusz. Przeduś je lekko na maśle, dopraw do smaku, na...

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Ach, te suszone pomidory!

    ...jako przekąska do wina. Świetnie pasują do wszelkich makaronów, sałatek i jako dodatek do pizzy. Sprawdzają się też jako dodatek do omletu lub - zmiksowne z ziołami i włoskim serem - są baza do czerwonego pesto. Są bardzo słodkie i soczyste - nafaszerowane nimi mięso (np. kurczak lub indyk) nabierze wyjątkowego aromatu i pozostanie wilgotne. Szaszłyki z suszonymi pomidorami Składniki: 0,5

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...- My jemy dużo chleba i Włosi jedzą dużo chleba. Jemy dużo klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari i polskie(...) i bloger Krakowski Makaroniarz.

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...