• Informacje na temat:

    makaron z pesto z liści rzodkiewki

Przepisy na temat: makaron z pesto z liści rzodkiewki
  • Uwielbiam wszelkiego rodzaje pesta - są szybkie w przygotowaniu i bogate w witaminy i cenne składniki mineralne. Wystarczy zmieszać zielone liście z pestkami/orzechami, oliwą i parmezanem, ugotować makaron i obiad gotowy :) Dzisiaj mam dla Was pyszny pomysł na pesto z liści rzodkiewki i rukoli. Wiecie, że liście rzodkiewki, które zazwyczaj trafiają do kosza - mają więcej witamin i minerałów niż same rzodkiewki? Są bogate w wit. C (mają jej więcej niż cytryna), fosfor, żelazo i wapń. Mają...

  • Najczesciej dodajemy rzodkiewki do salatek albo twarozków, a mozemy wykorzystac ich liscie równiez do salat, pesto, sosów i zup. Kremowa zupa rzodkiewkowa przyrzadzona z rzodkiewek i ich lisci jest prostym, szybkim i bardzo smacznym daniem.

  • Młode liście marchewki w smaku są raczej pikantne i lekko gorzkawe. W połączeniu z chili, parmezanem i pestkami dyni tworzą pyszne i wartościowe pesto, które ja dodaję do makaronów, lub smaruję nim świeży chleb z masełkiem. Mniam!

  • Proste smarowanie.

  • Bardzo chrupiąca surówka z kalarepki. Warto wykorzystać także liście, które są zupełnie niedocenane

  • Propozycja na makaron otulony aromatycznym i wyrazistym w smaku pesto z młodych listków rzodkiewki oraz listków bazylii. Całość dopełnia intensywna nuta sera Cheddar, prażone orzechy włoskie i młody, polski czosnek.

  • Bardzo proste i szybkie danie. Najlepiej smakuje ze świeżym domowym pesto ale te ze słoiczka również się nada ;) zapraszam!

  • Danie ze słoika? W sumie tak. Od przyjaciela Włoch dostałem paczkę makaronu linguine z Ligurii i słoik pesto z bazylii i orzeszków. W sam raz na obiad.

  • DOSKONAŁA NA DŁUGIE JESIENNO-ZIMOWE WIECZORY.

  • szybki łatwy ciepły posiłek

Artykuły na temat: makaron z pesto z liści rzodkiewki
  • Liście należny ocalić

    Przyjęło się, że zjada się tylko korzeń rzodkiewki, a liście lądują w koszu. Te nawyki należny zmienić. Dlaczego?

  • Klasyczne pesto przygotowuje się z aromatycznych listków bazylii. Czy wiedzieliście jednak, że nie jest to jedyna wersja tego smakowitego sosu? Fot. 123RF/Picsel Kuchnia Półwyspu Apenińskiego słynie z prostoty i wyrazistych smaków. Lasagne, spaghetti carbonara lub pizza to klasyczne potrawy, po które bardzo chętnie sięgają smakosze z całego świata. Do kanonu włoskiej kuchni zalicza się również prosta pasta pesto, której korzenie sięgają Ligurii. To właśnie z Genui, stolicy tego regionu,...

  • Czego lekarz nie powie ci o osteoporozie?

    ...i migdałach. Jedz pesto z pokrzywy Zblenduj garść świeżych liści pokrzywy, 2 łyżki słonecznika,  ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny. Dodaj sól i pieprz do smaku. Podawaj z makaronem lub z warzywami. Pastę przechowuj w lodówce do 5 dni. W sezonie jedz 2-3 razy w tygodniu. Ma dużo żelaza, które przyspiesza wchłanianie wapnia. Pij sok pomarańczowy Ten w kartonach wzbogacony...

  • Ta cudownie zielona pasta przywędrowała do nas wprost ze słonecznej Italii i jest jednym z symboli tamtejszej kuchni. Pełno w niej aromatów i witamin, które usprawniają pracę naszego organizmu. Klasyczna wersja składa się głównie z bazylii, ale pesto niejedno ma imię. Czy znacie inne oblicza tej pasty? Fot. 123RF/Picsel Kuchnia Półwyspu Apenińskiego słynie z prostoty i wyrazistych smaków. Lasagne, spaghetti carbonara lub pizza to klasyczne potrawy, po które bardzo chętnie sięgają smakosze z...

  • Odchudzające młode... chwasty

    ..., mozzarellą). Duszona z czosnkiem na oliwie (do sosów do makaronów). Zupa pokrzywowa (garść liści parzymy, dusimy na maśle z czosnkiem, miksujemy i łączymy z wywarem z włoszczyzny). Odtruwający sok: 1 kg(...). Dodatkowe właściwości ziela: obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych. Zastosowanie: Świeże liście można dodawać do zup, sosów do makaronów, twarożków...

  • Sałata lodowa, masłowa, rzymska, rukola i wiele innych - różne odmiany liściastych warzyw łączy jedno: wszystkie są niskokaloryczne i równocześnie bogate w witaminy i minerały, które zmniejszają ryzyko raka, poprawiają działanie układu nerwowego i korzystnie wpływają na odporność. Sałata to sprzymierzeniec osób będących na diecie i dbających o zdrowie. Czy na pewno? Amerykańskie badania przeprowadzone na początku tego roku mówią, że to warzywa liściaste odpowiadają za większość zatruć...

  • Grajmy latem w zielone

    ..., jarmużu, zielonej kapusty, awokado, kiwi, a nawet liści rzodkiewki. Dostarczymy wówczas organizmowi dużej dawki witamin C, K i A, żelaza, wapnia, błonnika. Sam jarmuż zawiera sporo witamin(...) oliwę i jeszcze chwile blendujemy. Pesto pietruszkowe można podawać z makaronem, na grzankach lub jako dodatek do sałatek. (PAP Life) autorka: Dorota Kieras edytor: Zbigniew Krzyżanowski...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Zdążysz schudnąć do sylwestra: 7 tygodniowych diet

    ...i garścią liści szpinaku baby. SYSTEM 2+1 Tygodniowa dieta to czas bezpieczny. Zwiększona ilość białka nie obciąży trzustki ani nerek. Pamiętaj tylko, aby pić teraz dużo wody, przynajmniej 2,5(...) pomidorowym. ● KOLACJA: 150 g gotowanego łososia, salsa z rzodkiewki i marchewki, zielony groszek lub fasolka szparagowa. MAGICZNE ZUPY Dieta zupowa to idealny pomysł na zimę - jest łatwa i lekka...

  • Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny! Składniki: 130 g śledzia norweskiego 1 patat ok.120 g Łyżeczka świeżego estragonu Łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru Oliwa z oliwek 1 bułka ciabatta Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej...