• Informacje na temat:

    makaron z maki quinoa

Przepisy na temat: makaron z maki quinoa
  • To musisz wiedzieć o diecie bezglutenowej!

    ..., gryka (nie zanieczyszczona), kukurydza, proso, quinoa (komosa ryżowa), sezam, sorgo, tapioka, maniok, ziemniaki, ryż i ryż glutenowy ( nie jest to gluten zbożowy). Niedozwolone(...): beszamel (sos), Ryzykowne: gotowe sosy do makaronu, gotowe sosy do mięs, ryb i sałatek, masło niskotłuszczowe, kostki, buliony mięsne, preparaty rosołowe, aromaty zapachowe, zioła aromatyczne...

  • Wypróbowany przepis na "Egzotyczna quinoa"

  • Orzeźwiająca letnia sałatka z quinoa,świeżym ogórkiem,bazylią w cytrynowym vinaigrette. Quinoa zwana komosą ryżową (wymawiamy "Keen-wa") jest najzdrowszym z wszystkich ziaren.Ceniona ze względu na swoje unikalne właściwości zdrowotne.Bogata w błonnik,bezglutenowa,jest bogatym źródłem żelaza.Często używana jako alternatywa ryżu,kuskusu,makaronów i ziemniaków.Używana w sałatkach,zapiekankach słodkich i słonych,dodatek do zup i dań jednogarnkowych.

  • Szybki i wartościowy wegański obiad ;)

  • quinoa lub komosa ryżowa, zwana jest także świętym zbożem Inków (choć tak naprawdę nie jest zbożem), jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych, prócz tych wszystkich zalet jest też smaczna a jej ziarenka fajnie wzbogacają smak zup

  • Komosa na początku skusiła mnie swoim barwnym opakowaniem, a przy bliższym poznaniu polubiłam jej śliczne kiełki, które pojawiają się podczas gotowania, oraz jej orzechowy smak. Postanowiłam przygotować z niej danie proste, sycące, do którego wystarczy ulubiona surówka, ogórek konserwowy czy sałatka z pomidorów i cebuli. Serio, nic wiecej nie trzeba i jesteśmy najedzeni i szczęśliwi. Uwaga: Danie jest bezglutenowe, ponieważ komosa nie zawiera glutenu.

  • Moje pierwsze w życiu zrobione sushi. W prawdzie nie jestem zwolenniczką takiego rodzaju potrawy, ale od zawsze fascynowała mnie kolorystyka sushi.

  • Nasza wersja sushi, bez filozofowanie i udawania, że to arcytrudna sztuka.

  • Pomarańczowy chutney z ryżem i quinoa to pyszna rozgrzewająca przekąska do pracy. Można się nią delektować na ciepło, ale na zimno też rozgrzewa :) Przepis na 1 porcję ok 250g

  • Sałatka na bazie bardzo zdrowej kaszy quinoa z gillowaną cukinią i pistacjami. Jak już zjecie te wszystkie pączki dziś to może się przydać:)

Artykuły na temat: makaron z maki quinoa
  • Makaron: Jaki dla kogo?

    ..., z quinoa). Polecany jest osobom z celiakią, chorobą Hashimoto oraz nietolerancją glutenu. 100 g takiego makaronu po ugotowaniu dostarczy 128 kcal. Jest zalecany osobom, które mają niewydolność nerek. Makaron(...)Dobrze ugotowany makaron jest jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych dań. Dodaje energii, reguluje trawienie, poprawia nastrój, pomaga trzymać cukier w ryzach i wspomaga odchudzanie. Są i tacy...

  • Ostatnimi czasy coraz chętniej odchodzi się od ciężkostrawnych dań na rzecz lekkich i pożywnych potraw przygotowywanych na bazie produktów bogatych w cenne składniki odżywcze. Dodatkowo na popularności zyskują dieta wegetariańska czy wegańska. Fot. 123RF/Picsel Quinoa biała - bogate źródło zdrowych tłuszczów Quinoa biała zwana jest również komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim. Te nazwy zawdzięcza temu, że jest tzw. pseudozbożem, czyli rośliną, która mimo iż nie jest standardowym zbożem,...

  • Dietetyczne nasiona: Dlaczego pomagają schudnąć?

    ...odchudza: dostarcza mnóstwo błonnika pobudzającego perystaltykę jelit. Zastosowanie: jako zamiennik mąki, np. do wypieków, farszów, sałatek, legumin, muesli. Quinoa (czytaj kinoa): Cenne minerały(...) zawartości białka zwiększa metabolizm. Zastosowanie: ugotowana quinoa pasuje do zup i sałatek z warzyw i owoców. Uwaga! Przed użyciem przepłucz ją pod wodą. Gryka: Zdrowa energia i błonnik Warto ją...

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Dziecko na diecie bezglutenowej

    ...produktów spożywczych; płatki, wafle, makaron, groszek ptysiowy, napoje. Historyczną ciekawostką jest fakt, iż polski uczony Kazimierz Funk w roku 1912 wyodrębnił z otrąb ryżowych witaminę(...) tłuszcze jedno i wielonasycone, błonnik pokarmowy, wapń, magnez, potas, fosfor, witaminy i antyoksydanty. Na rynku można dostać amarantus w postaci mąki lub ziarna. Quinoa - inaczej...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Płaski brzuch bez glutenu

    ..., pokrojona w słupki marchewka, 1/2 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego, listki sałaty, gałązki kolendry, 4 gotowane krewetki, sos do maczania Papier ryżowy zwilż wodą. Ułóż na brzegu krążka sałatę, marchewkę, makaron i kolendrę. Zawiń papier w "chusteczkę". Pod ostatnią warstwę wsuń krewetkę. Zjedz na zimno. Zasady diety: Czego unikać, a co jeść bez obaw? Zawierają gluten: - pszenica, orkisz...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Cała prawda o glutenie

    Dieta bezglutenowa zakłada życie bez pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa oraz niektórych kasz i płatków zbożowych. Wyrzec trzeba się także wyprodukowanej na ich bazie mąki, pieczywa, makaronów, ciast(...) 2 - przestrzega dr Belowski. A wszystko za sprawą błonnika! Coś za coś Osoby przechodzące na dietę bezglutenową zastępują najczęściej tradycyjne pieczywo i makarony przemysłową żywnością bezglutenową...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...