• Informacje na temat:

    makaron z mąki gryczanej

Przepisy na temat: makaron z mąki gryczanej
  • Makaron – odżywia czy tuczy?

    Wciąż funkcjonują mity, przekazywane również dzieciom, że makaronu trzeba unikać, bo rujnuje naszą sylwetkę. Skąd się biorą legendy o ponadprzeciętnej kaloryczności makaronu? Dlaczego robimy z niego produkt zakazany? Nie straszmy, przekazujmy najmłodszym fakty i uczmy mądrego odżywiania.

  • Gryczane rurki z ricottą i migdałami

    Rurki to jeden z twardszych rodzajów makaronów. Jeżeli do tej pory przyrządzałaś głównie makarony z białej mąki, możesz rurki zastąpić np. muszelkami lub drobnymi kolankami. Wydadzą się bardziej miękkie, a danie będzie delikatniejsze.

  • Makaron? Nie zjem! Przecież przytyję!

    Makaron, ziemniaki i chleb – to chyba najsilniejsze trio na liście produktów zakazanych, która funkcjonuje w wielu głowach. Przecież, jeśli zrzucać nadprogramowe kilogramy to tylko ekspresowo i najlepiej już dziś. Znacie to? Nawet jeśli sami nie wdrażaliście w życie takiego postępowania, to zapewne macie kogoś takiego w swoim otoczeniu.

  • Z tej mąki chleba nie będzie

    .... Skrajności są niezdrowe. W każdej dziedzinie, zwłaszcza w kwestii zdrowia. Każde życie kiedyś się kończy, ale my mamy realny wpływ na jego jakość. "Z tej mąki chleba nie będzie" - powtarzamy mechanicznie w sytuacji, w której rezygnujemy z działania, bo nie spodziewamy się pożądanego efektu. Zwrot ten ma nie tylko symboliczne znaczenie. Warto wiedzieć, że nie każdy rodzaj mąki nadaje się do...

  • Makaron w czterech kolorach

    Przepis na ciasto podstawowe 1. Wymieszaj 15 dag mąki, 1 łyżeczkę soli i 15 dag kaszy manny. 2. Wbij 3 jajka. Dodaj 2-3 łyżki oleju i wybrany barwnik. Zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. 3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy lekko oprószonej mąką. Placek potnij na makaron o dowolnym kształcie. Żółty...

  • Makarony – wartościowa baza wiosennego menu

    ...bazą do jego skomponowania są makarony. Ich liczne kształty i rodzaje inspirują do przygotowania wiosennych sałatek, delikatnych dań głównych czy zup. Z łatwością połączymy makaron z ulubionymi dodatkami: świeżymi warzywami i owocami, mięsem, rybą, owocami morza czy egzotycznymi przyprawami. Ekspert podkreśla też, że oprócz tysiąca inspiracji do przygotowania smacznych posiłków, makarony stanowią...

  • Pięć propozycji zdrowego lunchu

    ...i posypujemy czosnkiem niedźwiedziem lub inną ulubioną przyprawą. Dodajemy rukolę, pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka. Wtorek - 45 gramów makaronu z mąki durum; - dwie łyżeczki pesto(...) jajka; - 35 gramów kaszy gryczanej niepalonej; - garść rukoli, jeden ogórek kiszony, połowa czerwonej papryki; - czosnek niedźwiedzi. Porcję kaszy wsypujemy na sitko i porządnie płuczemy pod...

  • Wyzwania diety bezglutenowej

    Sadowski, ekspert marki Ocelio. Mieszanki dostępne na rynku występują również z dodatkami, np. mąki gryczanej, która wzbogaca mieszankę nie tylko o kolor i smak, ale również o wartościowe białko(...) i cukierniczych, w zdecydowanej większości, przeważa mąka pszenna: ciasta drożdżowe, słodkie bułki, pączki czy ciastka. Ale także dania obiadowe, czyli klasyczna pizza włoska, biały makaron pod każdą...

  • Przepisy na przysmaki z kuchni babci

    Z okazji Dnia Babci Anna Starmach i Zygmunt Chajzer przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" przysmaki inspirowane przepisami sprzed lat, m.in. naleśniki z serem, makaron na słodko oraz szarlotkę sypaną babci Zosi. Szarlotka sypana babci Zosi Łyżka cukru waniliowego szklanka kaszy manny łyżka cynamonu szklanka cukru szklanka mąki 100 g masła 6 jabłek Kasza gryczana mojej babci...

  • Marchewkowe gnocchi - wiosennie po włosku

    Gnocchi to rodzaj włoskich klusek. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnego puree, sera, mąki gryczanej. Dodatkami do gnocchi są różne sosy, np. te typowe dla makaronów, jak pomodoro, funghi, pesto. Jedna z wersji gnocchi - znana ze swojej zielonej barwy, przygotowywana ze szpinakiem i ricottą - zwana jest w Toskanii strozzapreti lub w regionie Trydent-Górna...

Artykuły na temat: makaron z mąki gryczanej
  • Makaron: Jaki dla kogo?

    ..."hartują" go zimną wodą. Jeśli chcesz podać sałatkę z makaronem, możesz go przelać zimną wodą. Gdy chcesz podać makaron do sosu - rób jak Włosi. Tradycyjny Makaron z mąki pszennej jest źródłem(...) - IG 34. Makaron orkiszowy Robiony jest z mąki orkiszowej (orkisz to odmiana pszenicy). Zawiera sporo błonnika i żelaza. 100 g ugotowanego makaronu orkiszowego dostarczy ok. 181 kcal i 3,9

  • Mąką można leczyć

    ...​Wybierz taką, która poprawi twoje zdrowie! Jest niezbędna, aby powstały pyszne wypieki, naleśniki czy makaron. Początkowo mąkę wytwarzano rozcierając ziarna roślin pomiędzy dwoma kamieniami. Z uzyskanego w ten sposób proszku, wymieszanego z wodą, powstawało pierwsze pieczywo - podpłomyki. Ale mąkę można wytwarzać nie tylko ze zbóż.

  • Dieta bez glutenu

    ...​Trzeba zrezygnować z tradycyjnego pieczywa i produktów zbożowych, bo w pszenicy, jęczmieniu i życie jest gluten. Nie występuje w owsie, ryżu, prosie, kukurydzy, ziemniakach, kaszy gryczanej. Należy używać bezglutenowej mąki. Ponieważ domieszka glutenu może się znajdować w większości produktów (np. w płatkach kukurydzianych - słód jęczmienny), najlepiej kupować te oznaczone przekreślonym kłosem...

  • Makaronowa dieta odchudzająca

    Zjadamy go coraz więcej. I dobrze! Makaron dostarcza łatwo przyswajalnego białka i węglowodanów złożonych, robiących furorę w dietetyce. Zdaniem ekspertów powinno z nich pochodzić aż 70 proc. dziennej dawki energii. Na co warto zwracać uwagę podczas zakupów?

  • Chiński, japoński i indyjski

    Przygotowuje się go z ryżu, mąki gryczanej, soi lub konjacu. Zwykle podawany jest w miseczkach, ale czasem trzeba wyławiać go z bambusowej rury lub wkładać do bułki po hot-dogu. Mowa o azjatyckim makaronie.

  • Co jeść, jeśli się ma uczulenie na gluten

    Należy zrezygnować z mąki pszennej, żytniej i jęczmiennej oraz produktów z nich przyrządzonych. Dozwolony jest owies, który zawiera aweninę (bezpieczny jest tylko ten, który ma certyfikat, co oznacza, że nie jest zanieczyszczony ziarnami innych zbóż).

  • Czym zastąpić mąkę pszenną

    ...​Gluten to białko roślinne, które przez niektóre osoby jest nietolerowane. Znajduje się głównie w mące pszennej, ale także jęczmiennej i żytniej. Zawiera go także, choć w mniejszych ilościach, mąka owsiana. Powoduje bóle brzucha, chudnięcie i w konsekwencji uszkodzenie jelit. Aby uniknąć tych dolegliwości, sięgaj po mąki pozbawioną glutenu.

  • Nasza kasza

    ...drożdży, 5 dag cukru, 1/2 szklanki mleka, jajko. Farsz: 60 dag ziemniaków, 5 dag smalcu, cebula, 4 łyżki kaszy gryczanej, jajko, 10 dag suszonych śliwek, sól. Przygotowanie: Zrób zaczyn z połowy mąki(...)Pod względem wartości odżywczych przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Powinni je jadać nadciśnieniowcy, cierpiący na choroby serca i układu krążenia, także osoby zagrożone anemią, żyjące w ciągłym...

  • Płaski brzuch bez glutenu

    ...mąki bez glutenu Muffiny bezglutenowe Składniki: po szklance mąki gryczanej i kukurydzianej, łyżeczka sody (lub bezglutenowego proszku do pieczenia, z przekreślonym kłosem),1/2 szklanki cukru(...) Składniki: 1/2 szklanki mąki gryczanej, 2 jajka, po 1/2 szklanki wody i mleka, sól, pieprz, olej, duszone jabłka Mikserem wymieszaj mąkę z wodą, mlekiem, jajkami i łyżką oleju. Przypraw. Smaż na...

  • Chudnij z Adele

    ...włoskimi 2. płatki gryczane z orzechami i borówkami 3. naleśniki z mąki gryczanej z syropem z daktyli Obiad: 1. pieczona pierś kurczaka w pesto z natki pietruszki, sałatka z cykorii(...). Z wyjątkiem fast foodów, słodyczy, białej mąki czy ryżu można jeść to, co zwykle, tyle że z umiarem i w posiłkach uwzględnić produkty z listy sirt. Ryż można zastąpić kaszą gryczaną, płatki owsiane...

Wideo na temat: makaron z mąki gryczanej
  • Jaka mąka do jakiego wypieku? Mikołaj Rey na tropie

    W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, którą powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? W "Dzień Dobry TVN" młynarz z pasją Józef Flak opowiedział o swojej pracy w młynie. Mikołaj Rey wyjaśnił również, co można zrobić z mąki kukurydzianej, gryczanej lub migdałowej.

  • Jaka mąka do jakiego wypieku?

    W wyniku rozdrobnienia ziarna zbóż powstaje mąka, którą powszechnie używa się do wyrobu pieczywa, produkcji makaronów i wyrobów cukierniczych. Jakie są rodzaje i typy mąki? W jaki sposób powstaje biała mąka? W "Dzień Dobry TVN" młynarz z pasją Józef Flak opowiedział o swojej pracy w młynie. Mikołaj Rey wyjaśnił również, co można zrobić z mąki kukurydzianej, gryczanej lub migdałowej.