• Informacje na temat:

    makaron z mąki durum

Przepisy na temat: makaron z mąki durum
  • ​Prawdziwy włoski makaron z durum

    Makaron, to jeden z głównych przysmaków Włochów. W ich kraju jednak nie je się takich makaronów, jak w Polsce. Tam króluje makaron, który powstaje z pszenicy durum. Jest świeży, sprężysty i nie skleja się podczas gotowania.

  • Makaron z mąki pełnoziarnistej. Prosto i smacznie. Z podanych składników otrzymałam makaron na 1-2 porcje.

  • Makaron będzie smaczniejszy. I zdrowszy...

    .... Pszenica durum służy do produkcji semoliny, z której powstają makarony. W pracy uczestniczyło 60 naukowców z 7 krajów, ale nietrudno zrozumieć, dlaczego kluczową rolę w badaniach odgrywali naukowcy(...)Międzynarodowa grupa naukowców rozkodowała genom pszenicy durum, jednego ze zbóż o kluczowym znaczeniu dla wyżywienia świata. Zadanie nie było łatwe, bo genom Triticum durum jest czterokrotnie...

  • Wiadomo, że domowy makaron jest najlepszy a jego wykonanie jest barzo proste :) Zapraszam :)

  • Jak zrzucić wagę jedząc makaron

    Makaron postrzegany jest jako produkt, który w chudnięciu nie pomaga. Niesłusznie – pałaszując kilka porcji pasty tygodniowo można schudnąć. Potwierdzają to badania naukowe.

  • Pyszny chlebek bez grama mąki!

  • Makaron? Nie zjem! Przecież przytyję!

    Makaron, ziemniaki i chleb – to chyba najsilniejsze trio na liście produktów zakazanych, która funkcjonuje w wielu głowach. Przecież, jeśli zrzucać nadprogramowe kilogramy to tylko ekspresowo i najlepiej już dziś. Znacie to? Nawet jeśli sami nie wdrażaliście w życie takiego postępowania, to zapewne macie kogoś takiego w swoim otoczeniu.

  • Kruche ciasteczka maszynkowe z mąki pszennej tortowej i mąki owsianej. Są pyszne i łatwe do zrobienia.

  • Z tej mąki chleba nie będzie

    Durum, razowa, pszenna – czy warto zastanawiać się nad mąką? Mamy tak dużo spraw na głowie. Po co ją jeszcze zaprzątać jedzeniem?

  • Od lat piekę chleby ale zmieniam dodatki i rodzaje mąki. Dzisiaj z przewagą maki orkiszowej.

Artykuły na temat: makaron z mąki durum
  • Makaron: Jaki dla kogo?

    ..."hartują" go zimną wodą. Jeśli chcesz podać sałatkę z makaronem, możesz go przelać zimną wodą. Gdy chcesz podać makaron do sosu - rób jak Włosi. Tradycyjny Makaron z mąki pszennej jest źródłem(...) niewiele błonnika i wysoki indeks glikemiczny - IG 70. Dlatego lepiej ich unikać przy kłopotach z utrzymaniem poziomu cukru we krwi i przy nadwadze. Z pszenicy durum Wytwarzany z mąki durum (semoliny...

  • Wydawałoby się, że gotowanie makaronu to nic trudnego. Po prostu, wrzucamy makaron do wody, gotujemy i już. Tylko dlaczego we włoskich restauracjach smakuje jak nigdzie indziej? W czym tkwi sekret prawdziwej pasty? Nie skleja się, jest zdrowy i doskonale smakuje - czy to sposób gotowania, czy rodzaj makaronu sprawia, że w tradycyjnym włoskim makaronie jest zakochany prawie każdy? Sekret włoskiej pasty jest prosty: nie jest on przyrządzany ze zwykłej mąki pszennej, lecz z pszenicy DURUM. Czym...

  • Makaron z serem w wersji de luxe

    Danie uniwersalne, tanie, bezmięsne i szybkie. Nierzadko ratuje z opresji, gdy zakamarki spiżarek i lodówek wydają się już wysprzątane z ostatnich zapasów. Dziś urozmaicona wersja makaronu z serem. Jak odczarować nudę w kuchni?

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Chudnąć na makaronie? Czemu nie…

    Makaron postrzegany jest jako produkt, który w chudnięciu nie pomaga. Niesłusznie – pałaszując kilka porcji pasty tygodniowo można schudnąć. Potwierdzają to badania naukowe.

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Rodzaje makaronów. Jaki wybrać?

    ...z różnych zbóż a nawet innych roślin. Np. makaron sojowy używany w daniach orientalnych produkowany jest z mąki fasolowej lub grochowej. Najczęściej stosujemy ten z mąki pszennej. Jego szlachetna odmiana powstaje z twardej pszenicy durum, czyli semoliny. Jest wartościowa, bogata w białko, witaminy, minerały. Makaron ten zachowuje twardość, nie skleja się, nie wymaga przelewania wodą. Idealnie nadaje...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Szlachetna pszenica durum

    Wartościami odżywczymi znacznie przewyższa zwykłą pszenicę, a pozyskiwane z niej kasze i makarony są wspaniałym sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę.

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...