• Informacje na temat:

    makaron z kostką rosołową

Przepisy na temat: makaron z kostką rosołową
  • Tradycyjny rosół z makaronem

    MAKARON: 30 dag mąki 3 jajka 2 łyżki oleju sól Przygotowanie: Jeśli masz czas, możesz zrobić makaronowe kluseczki (zajmą 35-40 min): zagnieć ciasto i rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, pokrój na dowolne kształty, np. foremką w gwiazdki, kostki itp. Ugotuj w osolonym wrzątku. Jeśli masz bardzo mało czasu, ugotuj kupny makaron i zahartuj. Warzywa oczyść, opłucz. Cebulę opiecz nad ogniem...

  • Makaron z jarzynami

    Prosty przepis na makaron z jarzynami...

  • Składniki: makaron wstążki. Sos: 0,25l wody; kostka rosołowa; 0,5l śmietany 18%; czosnek 2-4 ząbki; pieprz; wędzonka krotoszyńska lub boczek surowy wędzony; 40 dkg pieczarek.

  • Szpinak mrożony; 250 g makaronu typu rurki; główka czosnku; kostka rosołowa; szklanka śmietany, ser pleśniowy (najlepiej bez dodatków)

  • ...1 opakowanie makaronu kokardki (najlepiej wyglądają kolorowe); 1 papryka zielona; 1 papryka czerwona; 2 ząbki czosnku; 1 kostka rosołowa; 1/2 l śmietany 36%.

  • ...główka włoskiej kapusty, pół kilograma mięsa mielonego, paczka makaronu, 2 kostki rosołowe...

  • ...makaron spaghetti, przecier pomidorowy w kartoniku, 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, ser żółty, kostka rosołowa, cebula, olej, oregano, sól, pieprz, czosnek...

  • Przygotowanie Podsmażamy 100 g boczku. Po ok. 3-4 min wrzucamy dwie duże cebule pokrojone w kostkę. Rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody kostkę rosołową i zalewamy boczek z cebulą (jak ktoś lubi można wrzucić pokrojoną paprykę). Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 min. W międzyczasie gotujemy 200 g makaronu. Po ugotowaniu wrzucamy makaron na patelnię do całej reszty i smażymy 3-5 min. Na talerzu...

  • Wykonanie: Wstaw makaron do gotowania. Pokrój jedną cebul, utrzyj marchewkę, obierz ze skórki dwa-trzy duże pomidory. Cebule podsmaż, dodaj do niej marchewkę i jedną kostkę rosołową. Dolej odrobinę wody i dodaj pokrojone pomidory. Poczekaj aż się rozgorują i zabiel białym jogurtem albo śmietaną. Poczekaj aż się zagotuje i dodaj starty żółty ser. Dopraw do smaku bazylią, oregano, solą pieprzem...

  • Ulubiona zupa wszystkich dzieci?

    ...garnku gotujemy makaron, odcedzamy. 5. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, rumienimy, pilnując, by się nie przypaliła. Dodajemy szklankę passaty, koper i zmiksowane(...) podsmażoną zawartość patelni oraz mięsne kawałki, przyprawiamy zupę i gotujemy wszystko razem ok. 15-20 min. 8. Wykładamy makaron na talerze, zalewamy zupą, obficie posypujemy zieleniną. Wykwintna...

Artykuły na temat: makaron z kostką rosołową
  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...mieszka w miejscu, gdzie brak sklepów zaopatrzonych w nieco inny niż tradycyjny asortyment . Można zamówić sobie zestaw orientalnych przypraw, makaron ryżowy, liście limonki kaffir, które starczą nam na(...) warzyw, przecier pomidorowy, paczka makaronu, kaszy, suszona fasola, która może leżeć miesiącami i jest niesamowicie uniwersalna, dobra oliwa z oliwek. - Warto też planować sobie posiłki na cały tydzień...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Danie na kolanie

    ...żadnych, za to kalorii - morze. Zupa serowo-ziołowa z makaronem - 350 kcal w porcji. Tyle co przeszło trzy spore talerze domowej zupy pomidorowej z ryżem (niezbyt tłustej)! Makaron w sosie śmietanowo...

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Czas na pesto

    Czosnek rozkrusz w moździerzu. Następnie małymi porcjami dodawaj liście bazylii i rozcieraj je na jednolitą masę. Co jakiś czas dolewaj odrobinę oliwy z oliwek. W tym czasie zagotuj wodę z łyżką oliwy i kostką rosołową. Wrzuć tagliatelle i ugotuj al dente. Makaron wymieszaj z przygotowanym pesto i podawaj posypany startym parmezanem.

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Zdrowe zamienniki. Czym zastąpić niezdrowe składniki?

    ...w ciągu roku). W obecnej sytuacji zapasy warto zresztą zrobić z pewnym wyprzedzeniem - w ten sposób unikniemy tłumów i stania w kolejkach.  Biały makaron i jasne pieczywo   Wiadomo nie od dziś, że biały makaron i jasne pieczywo tuczą - są wszak pełne "pustych" kalorii, które nie zapewniają uczucia sytości i nie dostarczają organizmowi niezbędnych mu składników odżywczych. Nie oznacza to, że...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Jak można zużyć resztki jedzenia

    Jeśli poprzedniego dnia ugotowałaś za dużo makaronu lub ziemniaków, wykorzystaj je: dodaj np. kawałki wędliny, zalej jajkami rozkłóconymi ze śmietaną i zrób zapiekankę.  Ze zwiędłej włoszczyzny ugotuj bulion, który będzie bazą do zupy lub sosu. W lodówce zalega twaróg? Dodaj mąkę, jajko lub czerniejącego banana i usmaż placki!  Zostało ci trochę rosołu? Wlej go do pojemnika do robienia kostek...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...