• Informacje na temat:

    makaron z grzybami i porami

Przepisy na temat: makaron z grzybami i porami
  • Makaron po polsku

    Włosi znają niezliczone rodzaje makaronów, a dania które z nich przyrządzają są słynne na cały świat. Ale w kuchni polskiej makaron również ma swoje miejsce - potrafimy przyrządzać go według receptur, o jakich Włochom nawet się nie śniło!

  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami...

  • Grzyby, którym trudno się oprzeć

    ...około 15-20 minut, dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem. Całość przelewamy do blendera i miksujemy. Możemy podawać z grzankami. Makaron z kurkami i suszonymi pomidorami Dość szybkie w przygotowaniu danie i bardzo sycące! To kurki grają tu pierwsze skrzypce, choć już sam smak makaronu typu bucatini oblepionego wiórkami suszonych pomidorów może...

  • Dania na każdy dzień tygodnia

    Suflet z grzybami 1. Na maśle klarowanym podsmaż przyprawione solą i pieprzem grzyby. W rondelku rozpuść 2 łyżki masła, dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej mleko, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotuj sos beszamelowy, aż zgęstnieje.  2. Sos wymieszaj z grzybami, majerankiem i ziołami prowansalskimi, wybij żółtka jaj, wymieszaj. Białka ubij z solą, dodaj do grzybowego ciasta, delikatnie...

  • Jak grzyby, to po deszczu

    ...). Ostudź. Maślakowo-ślimakowe penne z warzywami Składniki: 1/2 kg makaronu penne, 30 dag maślaków zwyczajnych, 1/2 bakłażana, 10 dag selera naciowego, 20 dag żółtych pomidorów, 10 dag pora(...) z wierzchniej skórki. Umyj je i osusz na ręczniku papierowym. Pokrój w kostkę grzyby, bakłażan, seler i pomidory. Czosnek, dymkę i pora pokrój w plastry. Ugotuj makaron: powinien być lekko sprężysty i twardawy...

  • Składniki: - filet z piersi kurczaka, - 60 g. makaronu chińskiego jajecznego (ew. mogą być polskie wstążki), - 100 g. makaronu sojowego, - 2 drobiowe kostki rosołowe, - garść kiełków sojowych(...) będzie lekko miękka (nie powinna być zbyt miękka). Przyprawić wszystko solą, pieprzem, sproszkowaną papryką i curry (troszeczkę mniej niż papryki). Wrzucić makarony i gotować jeszcze ok. 3 minuty. Jeśli...

  • ...jeszcze ok.5 minut. Gotowe! Podawać z ryżem lub makaronem. Czas przygotowania:ok.1 godzina Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć...

  • Szybki i tani obiad

    ...w plasterkach, - pieprz Przygotowanie: Grzyby pokroić, cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę przez 1-2 minuty. Dodać grzyby i smażyć 4 minuty. Makaron ugotować w osolonej(...) mieszając gotować 3-4 minuty. Makaron odcedzić, salami pokroić w szerokie paski. Sos doprawić solą i pierzem. Makaron, salami,pietruszkę i grzyby wrzucić do sosu i dobrze wymieszać. Podawać udekorowane...

Artykuły na temat: makaron z grzybami i porami
  • Grzybowa z makaronem: Smak z dzieciństwa

    ...minut przed końcem doprawiam solą, pieprzem i zaprawiam śmietanką. Ozdobny makaron, np. w kształcie choinek albo tradycyjne kluski gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Dodaję do zupy, mieszam...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • W dolinie trufli

    ...pojechaliśmydo Livade. Pozwoliliśmysobie na odrobinę szaleństwa i zamówiliśmy makaron z truflowym sosem. Kosztował aż 230 kun! Ale obiad był królewski.- Raz się żyje! - śmiał się mąż. Taki to, pachnący truflami...

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Bezglutenowa wigilia i Boże Narodzenie

    Bezglutenowe uszka i pierogi? To możliwe! Nie sposób wyobrazić sobie tradycyjnej wigilii bez uszek z grzybami w barszczu oraz pysznych pierogów z kapustą i grzybami. Tradycyjne  przepisy na Boże(...) z makiem. Jeśli posiłkujesz się gotowym makaronem, zwróć uwagę, by kupić ten bez glutenu (np. z mąki kukurydzianej, gryczanej lub ryżowej), a jeśli robisz kluski samodzielne, postaw na przepisy na bazie...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Tajemnica dobrego gulaszu

    ...z papryką (pokrojoną w paski lub sypką), marchewką, a nawet z wieprzowiną. Dziś już nie podaje się do niego tylko pieczywo, ale też ziemniaki, kluski, makaron, ryż, a także kaszę gryczaną. Chudą wołowinę(...) papryki. Leczo możesz zamknąć w czystym słoiku i kilka minut pasteryzować. Następnym razem wystarczy je tylko podgrzać.  Wypróbuj nasze przepisy: Gulasz wołowy z warzywami Jesienny gulasz z grzybami...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Słodki amok

    ...zakażenie grzybami z gatunku drożdżaków. Zatem jeśli zauważysz u siebie większy niż zazwyczaj pociąg do słodkiego, idź do internisty po skierowanie na morfologię, w tym koniecznie na oznaczenie poziomu(...) i makarony, jesz więcej chudego mięsa i innych produktów białkowych. Owoców wcale albo niewiele, bo zawierają "zakazany" cukier prosty, fruktozę. - Odżywiając się w taki sposób przez dłuższy czas...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...