• Informacje na temat:

    makaron z fasoli mung

Przepisy na temat: makaron z fasoli mung
  • Makaron ryżowy z kiełkami

    Składniki: opakowanie makaronu ryżowego pierś z kurczaka kilka łodyżek selera naciowego por opakowanie kiełków fasoli Mung lub soi kawałek świeżego imbiru 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżki(...) imbirem, solą, pieprzem, polej sosem sojowym i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. 2 Seler naciowy i pora pokrój, usmaż. Dodaj mięso, smaż...

  • Tajska zupa z kurczakiem

    Sposób przygotowania 1.  Na pokrywie naczynia miksującego postawić wazę, odważyć do niej makaron z fasoli mung i jarmuż, odstawić. 2.  Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i chili, dodać(...) parze 20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowaną na parze paprykę przełożyć do wazy z makaronem z fasoli mung i jarmużem, odstawić. 5.  Do naczynia miksującego dodać ugotowane na parze...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    Zamiast zwykłego obiadu możesz zaserwować rodzinie sycącą sałatkę warzywną z dodatkiem mięsa, ryb, makaronu, sera lub ziemniaków. Nikt się jej nie oprze!

  • Planowanie gotowania – jak nie spędzać więcej niż 30 minut na gotowaniu obiadu?

    .... Warzywa z kiełkami fasoli mung będą doskonałą bazą do potraw chińskich - wystarczy dodać do dania pędy bambusa ze słoika i suszone grzyby chińskie oraz ugotować ryż lub makaron. Mieszanka wiosennych(...) tego łyżeczki, zacznie nam "uciekać". W tym celu warto użyć innej skorupki. Jeśli zaś mowa o "uciekaniu": chyba każdemu zdarzyło się załamać ręce nad makaronem, który przez chwilę nieuwagi wykipiał...

  • Kierunek - Orient!

    Miłośnicy orientalnej kuchni zainteresowani będą możliwością znalezienia podstawowych azjatyckich produktów, które stanowią bazę dla wielu smakowitych kombinacji. Wśród nich nie może zabraknąć makaronu sojowego (2,29 zł/100 g/1 opak.) w  postaci długich, przezroczystych nitek z fasoli mung, czy wywodzącego się z kuchni japońskiej makaronu soba (3,49 zł/300 g/1 opak.) - na bazie mąki gryczanej...

  • Pomysł na kiełki

    ...półmisku. Na środku ułożyć sałatę, a wokół grzanki. Czas przyrządzania: 1 godzina. Potrawka orientalna Skład: marchew, kiełki fasoli mung, papryka, groch zielony, por, grzyby chińskie, groch cukrowy(...) przygotowanych warzywach. Czas przygotowania: 30 minut 1 porcja zawiera 410 kcal Makaron po chińsku Składniki na 4 porcje: paczka makaronu ryżowego, 1/2 papryki, 1/2 pora, mała marchewka...

  • Szybki obiad dla singla

    ...na 1 porcję: - 150 g marchewki, - 75 g groszku cukrowego, - 50 g ryżu basmati, - sól, - 150 g piersi z kaczki, - 2 łyżki sosu sojowego, - 50 g pędów bambusa, - 20 g kiełków fasoli mung, - 2 łyżki(...)Filet z pangi z zasmażanymi pomidorami i makaronem Składniki na 1 porcję: - 120 g filetu z pangi, - 200 g pomidorków koktajlowych, - 1 mała czerwona cebula, - 2 łodyżki bazylii, - 50 g makaronu...

  • Kuchnia fit w wersji orientalnej

    ...termicznej. Indonezyjczycy zjadają także ogromne ilości rozmaitych kiełków (np. dostępnej także w Polsce fasoli mung), zawierających mnóstwo witamin oraz soli mineralnych. Bardzo popularny jest również makaron. Jednak - w odróżnieniu od Europy - w Indonezji dominują makarony sojowe oraz razowe, będące świetnym źródłem błonnika. Tajniki soi Osobnym zagadnieniem jest natomiast soja, będąca wręcz...

  • ...wodzie, ok.20 min. - 1 duży por - 2 ząbki czosnku - 2 papryki czerwona i żółta (świeże) - 1 puszka fasoli Mung (w razie braku puszka czerwonej fasoli kidney) - 1 puszka pędów bambusa(...) fasole mung (lub czerwona kidney) a następnie smażyć wszystko około 15 minut na średnim ogniu mieszając. Dolać czerwone wino i sos sojowy. Następnie należy rozluźnić konsystencję dolewając niewielką...

Artykuły na temat: makaron z fasoli mung
  • Makaron nie tuczy!

    Makaron należy do produktów spożywczych budzących emocje. Dlaczego? Ma swoich zagorzałych zwolenników, ale i równie zaciętych przeciwników.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Makaron nie tuczy: Porady żywieniowca

    Makaron należy do produktów spożywczych budzących emocje. Dlaczego? Ma swoich zagorzałych zwolenników, ale i równie zaciętych przeciwników.

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Makaronowa dieta odchudzająca

    Zjadamy go coraz więcej. I dobrze! Makaron dostarcza łatwo przyswajalnego białka i węglowodanów złożonych, robiących furorę w dietetyce. Zdaniem ekspertów powinno z nich pochodzić aż 70 proc. dziennej dawki energii. Na co warto zwracać uwagę podczas zakupów?

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Kalejdoskop kształtów i kolorów

    Makaron to jedno z naszych ulubionych dań - szybki i łatwy w przygotowaniu, daje jednocześnie duże pole do popisu, stanowiąc bazę do wielu różnorodnych potraw.

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • W roli głównej

    Makaron w kuchniach naszych mam i babć służył głównie jako dodatek do zagęszczania zup, w naszych kuchniach awansował już do roli dania głównego.

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...