• Informacje na temat:

    makaron z boczkiem i sosem śmietaną

Przepisy na temat: makaron z boczkiem i sosem śmietaną
  • Makaron po polsku

    Włosi znają niezliczone rodzaje makaronów, a dania które z nich przyrządzają są słynne na cały świat. Ale w kuchni polskiej makaron również ma swoje miejsce - potrafimy przyrządzać go według receptur, o jakich Włochom nawet się nie śniło!

  • Makaron z boczkiem to bomba kaloryczna a zarazem prawdziwa eksplozja smaku;). Makaron w tłustym sosie - czy jest ktoś kto tego nie lubi?

  • Grzyby - smak jesieni

    ...składnikami, np. mięsem, warzywami czy makaronem doskonale urozmaicą i wzbogacą, nie tylko jesienne menu.

  • Makaron ze śmietaną i boczkiem

  • Smaczny obiad na każdy dzień tygodnia

    ...i plastry pomidora.  2. Posyp solą i pieprzem, posmaruj według upodobania keczupem, musztardą lub innym sosem. Przykryj. Układaj na grillowanej patelni lub na wkładce grillowej do piekarnika i zapiekaj(...) sos. Do brytfanki włóż mielone mięso, sos beszamelowy i ułóż purée. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Roladki z boczkiem Sposób przygotowania 1. Mięso umyj, osusz, oczyść, pokrój na plastry...

  • Tajemnicą mojego przepisu są oczywiście świeże i dobre produkty: boczek od zaufanego masarza, jajka z wolnego wybiegu i prawdziwy parmezan.

  • Smakowite zapiekanki z mięsem mielonym

    ...5 minut. Dołóż boczek, podsmaż.  2. Dodaj mięso, smaż, aż się zrumieni. Bulion podgrzej, wlej do mięsa z warzywami i boczkiem. Dołóż przecier i koncentrat, dopraw oregano, solą, pieprzem. Duś ok. 40(...).  4. Śmietaną polej wierzch zapiekanki. Posyp resztą parmezanu. Piecz ok. 50 minut w 180°C (przez pierwsze 30 min przykrytą folią). Podaj posypaną posiekanymi listkami bazylii. Warstwowiec z cukinią...

  • Makaron mogłabym jeść codziennie :) Nieważne czy z zawiesistym sosem, czy z samą oliwą, czosnkiem i ziołami ???? To danie jest bardzo proste, a ponieważ do sosu śmietanowego dorzuciłam też sporo boczku, to nawet mój mięsożerny mąż był zadowolony :)

  • Makaronowy przysmak

    ...wrzuć makaron, ugotuj, osącz, wymieszaj z pesto. Boczek pokrój w kosteczkę. Podsmaż na suchej patelni. Jajka zmiksuj ze śmietaną 18%, domieszaj ser i boczek. Dopraw solą i pieprzem.  2. Do wydrążonych kalarepek włóż po małej porcji makaronu i po 2-3 łyżki masy jajecznej. Przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika, piecz 15 minut w 180 st. C.  3. Wymieszaj koperek, jogurt, śmietanę 12

  • Proste danie obiadowe,szybkie w przygotowaniu a do tego smakuje dużym i małym :-) Testowałam przepis Tereski z serwisu Przyślij Przepis. https://smaker.pl/przepis-makaron-z-kalafiorem-i-boczkiem,167608,babcitereskiciasta.html

Artykuły na temat: makaron z boczkiem i sosem śmietaną
  • Makaron carbonara z cukinią

    Pokrój cukinię. Zetrzyj ser. Oderwij listki tymianku. Pokrój boczek i usmaż na patelni. Rozdziel jajka.  Żółtka zmieszaj ze śmietaną i parmezanem.  Dopraw solą i pieprzem. Do zrumienionego boczku dodaj cukinię.  Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Ugotuj makaron. Makaron dodaj do boczku z cukinią, zalej sosem i gotuj jeszcze chwilę.

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...

  • Makaron to nie tylko spaghetti

    ...przykryciem. Podawaj makaron natychmiast po przygotowaniu, polany sosem sojowym i udekorowany natką pietruszki. Wstążki domowej roboty Składniki: Zielone wstążki: • pęczek bazylii • pęczek natki(...). Dopraw solą, pieprzem i sokiem Upraż piniole na suchej patelni. Makaron polej sosem, posyp piniami i płatkami parmezanu. Udekoruj listkami bazylii. Przystawka z cukinią Składniki: • 1/2 paczki...

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Muszelki, nitki, uszka

    Makaron nie jest wynalazkiem włoskim. Ale to Włosi wymyślili ponad sto jego rodzajów! I co najmniej tysiąc dodatków oraz sosów, z którymi można go zjeść. Wnioski? Bez makaronu kuchnia włoska jest jak lato bez słońca. Kto chce ją poznać, powinien nauczyć się kilku przepisów na dobrą pastę.

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    Emulsje są efektywnym narzędziem służącym do wzbogacania prostych smaków, co możemy uczynić na przykład poprzez dodanie dwóch łyżek masła do smażonego na patelni makaronu, łyżki majonezu do suchej i kruszącej się sałatki z jajek lub kremowego winegretu do pokrojonych w plasterki ogórków i pomidorów w celu uzyskania prostej i smacznej letniej sałatki - pisze Samin Nosrat w swojej książce "Salt...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...- My jemy dużo chleba i Włosi jedzą dużo chleba. Jemy dużo klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari i polskie(...) i bloger Krakowski Makaroniarz.

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...