• Informacje na temat:

    makaron wg pascala

Przepisy na temat: makaron wg pascala
Artykuły na temat: makaron wg pascala
  • Coś na drogę

    ...wcześniej ugotuj gęstą zupę, np. krem z pomidorów, i razowy makaron (to źródło węglowodanów złożonych, które dodadzą ci sił na kilka godzin). Zabierz w jednym termosie zupę (nie nalewaj do pełna), w drugim...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Podano do stołu

    ...siły do wieczora. Jednak mięso powinno być podawane z warzywami, kaszą, ryżem, makaronem (bo zawarte w nich węglowodany to niezbędne źródło energii dla komórek). Co wtedy zjeść na kolację? Danie...

  • Jak kupować mądrze, przechowywać sprytnie i gotować pysznie? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w najnowszej książce Pascala Brodnickiego, którą możecie wygrać w naszym konkursie. Znany kucharz Pascal Brodnicki postanowił podzielić się z nami swoimi sprawdzonymi sposobami, dzięki którym gotuje smaczniej i mądrzej. W swojej książce radzi jak gotować sprytnie, mądrze i smacznie. Aby wygrać jedną z 3 książek "Kuchnia z pomysłem" wystarczy odpowiedzieć na jedno, proste pytanie....

  • Spaghetti z anchois, pietruszką i czosnkową bułką tartą

    ...​To proste danie na bazie makaronu jest hołdem, który składam mojej włoskiej babci o sycylijskim sercu. Całość opiera się na świeżych pomidorach, bo to właśnie one nadają daniu smak i aromat. Jeśli nigdzie nie możesz dostać białych anchois, zamień je na hiszpańskie lub włoskie odpowiedniki.

  • Jak zbierać grzyby? Jak powinniśmy je smażyć i mrozić? Ciekawostki o tzw. „darach lasu” zdradza znany i ceniony kucharz - Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni. Fot. 123RF/Picsel Uwielbiam polską tradycję jesiennego zbierania grzybów. Grzyby zbierać możemy już na przełomie czerwca i lipca - w tym roku na Warmii mieliśmy prawdziwe zatrzęsienie koźlarzy, które lokalni grzybiarze nazywają osakami" - mówi Pascal. „Sam nie wiem co sprawia mi większą przyjemność - chodzenie po lesie...

  • "Toskania, że Mucha nie siada"

    ..."Toskania, że Mucha nie siada! to coś więcej niż poradnik. To fascynująca, osobista opowieść o życiowych przyjemnościach: rozkoszy jedzenia i odkrywaniu smaków, zakupach, słodkim lenistwie. Ania prowadzi czytelników do małych cukierni z domowymi lodami i legendarnych restauracji z najlepszymi makaronami i tatarem z truflami. Podpowiada, gdzie w Sienie szukać unikatowych perfum, jak zdobyć...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • George Calombaris: "Kuchnia grecka"

    .... Znajdziemy w niej między innymi przepisy na ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta, krokiety pasticcio, koktajl Baklawa i pasticcio - grecką zapiekankę makaronową. Książka podzielona jest na 11 rozdziałów, w tym poświęcony greckiej kuchni ulicznej, sosom, makaronom, deserom i napojom. Georga Calombaris, "Kuchnia grecka", wydawnictwo Pascal, premiera: 9 listopada...

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...