• Informacje na temat:

    makaron tagliatelle z sosem

Przepisy na temat: makaron tagliatelle z sosem
  • Tagliatelle z mascarpone

    Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Czosnek obrać, posiekać, delikatnie zrumienić na lekko rozgrzanej oliwie, mieszać, uważając, aby się nie przypalił. 2 Do czosnku dodać posiekane orzechy, podprażać na małym ogniu 2-3 minuty. 3 Mascarpone podgrzać w rondlu, dodać masło, dobrze wymieszać. Kiedy ser się rozpuści, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Sosem polać gorący makaron...

  • Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym

    Składniki: śmietana 18% np. "Piątnica" 250g  Masło Ekstra 2 łyżki makaron tagliatelle 250g świeże borowiki 500g cebula 1 średnia szt. mąka pszenna 1 łyżeczka sól, pieprz czarny(...), wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu...

  • Tagliatelle z zielonym sosem

    Składniki: 25 dag makaronu wstążki np. tagliatelle 20 dag jarmużu 20 dag śmietany 36% 1/3 szklanki mleka 2 serki topione naturalne olej do smażenia sól, pieprz, słodka papryka(...) podgrzewaj. W tym czasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Gorący makaron polej sosem i od razu podawaj.

  • Pożywne tagliatelle z zielonym groszkiem

    Składniki na 4 porcje: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 200 g wędzonego boczku 120 ml wytrawnego białego wina 200 ml śmietany sól, pieprz 500 g makaronu tagliatelle 200(...) połowę, wlej śmietanę. Duś kolejne 3 minuty. Posól i popieprz. Makaron ugotuj al dente. Minutę przed końcem gotowania dorzuć zielony groszek. Odcedź makaron z groszkiem, przełóż na patelnię...

  • Ulubiony makaron Włochów to carbonara

    Spośród wszystkich dań z makaronu Włosi najbardziej lubią carbonarę - wynika z sondażu przeprowadzonego przed Światowym Dniem Makaronu, który obchodzony jest 25 października. Niektórzy eksperci mówią, że talerz makaronu uczyni cię szczęśliwym, a nawet zapewni dobry sen...

  • Jak dobrać makaron do potrawy?

    Rodzajów makaronów jest tak wiele, że bez trudu można dopasować je do każdego dania. Większość z nas jednak, w przeciwieństwie do Włochów, nie zastanawia się nad tym, jaki rodzaj makaronu użyć do przygotowywanego dania. Podpowiadamy!

  • Tagliatelle z szyjkami rakowymi w sosie z białego wina

    Szybkie i pyszne danie makaronowe...

  • Makaron i ser - doskonała para na talerzu

    Makaron i włoski ser - to doskonała para na talerzu. Dzięki połączeniu tych dwóch podstawowych składników oraz innych dodatków powstanie gama prostych do przygotowania dań.

  • Makaron w sosie cytrynowym w pół godziny (Tagliatelle al limone)

    ...bulionu sól, pieprz 400 g makaronu wstążki 1 łyżka oleju   Przygotowanie:   Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Odłozyc nieco ziół do dekoracji, resztę drobno pokroić. Mięso pokroić w kostkę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, wlać mleko i bulion (cały czas mieszając) zagotować, dodac skórkę z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Makaron ugotować zgodnie...

  • Makaron po polsku

    Włosi znają niezliczone rodzaje makaronów, a dania które z nich przyrządzają są słynne na cały świat. Ale w kuchni polskiej makaron również ma swoje miejsce - potrafimy przyrządzać go według receptur, o jakich Włochom nawet się nie śniło!

Artykuły na temat: makaron tagliatelle z sosem
  • Polędwiczki z tagliatelle

    ..., do pomidorków i brokułów dodaj bitą śmietanę, wymieszaj. Duś wszystko razem ok. 2 minuty. 11. Ułóż na talerzu mięso, porcję tagliatelle i warzywa. Polej je sosem z patelni i posyp natką.(...) durszlak i przelej zimną wodą. 5. Wrzuć makaron do wrzątku, posól i gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Uważaj, żeby nie rozgotować. Odcedź go i przelej zimną wodą. 6. Umyj i przekrój pomidorki na...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Tagliatelle z łososiem

    Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj posiekane kapary, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wlej śmietanę i duś przez 2 minuty, dołóż ser. Ugotowany, gorący makaron wymieszaj z sosem śmietanowym i kawałkami łososia.

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Tagliatelle z mascarpone

    Przygotowanie Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Czosnek obrać, posiekać, delikatnie zrumienić na lekko rozgrzanej oliwie, mieszać, uważając, aby się nie przypalił. 2 Do czosnku dodać posiekane orzechy, podprażać na małym ogniu 2-3 minuty. 3 Mascarpone podgrzać w rondlu, dodać masło, dobrze wymieszać. Kiedy ser się rozpuści, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Sosem polać...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Makaron z kurkami

    Aromatyczny, sycący i prosty w przygotowaniu. Taki jest właśnie makaron tagliatelle w sosie kurkowym.

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Tagliatelle z borowikami

    Przygotowanie: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Oczyść borowiki i razem z pieczarkami pokrój w paski. Makaron wrzuć do wrzątku i ugotuj al dente. Odcedź i przełóż do miski. Rozgrzej(...) odparuje. Wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć pokruszoną szynkę. Wymieszaj sos z makaronem. Zobacz także:

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...