• Informacje na temat:

    makaron sojowy z warzywami

Przepisy na temat: makaron sojowy z warzywami
  • Makaron – odżywia czy tuczy?

    Wciąż funkcjonują mity, przekazywane również dzieciom, że makaronu trzeba unikać, bo rujnuje naszą sylwetkę. Skąd się biorą legendy o ponadprzeciętnej kaloryczności makaronu? Dlaczego robimy z niego produkt zakazany? Nie straszmy, przekazujmy najmłodszym fakty i uczmy mądrego odżywiania.

  • Smaczne i szybkie danie.

  • ​Chow Main z warzywami

    Moim zdaniem kuchnia mamy z kilkutygodniowym lub kilkomiesięcznym maluchem powinna być błyskawiczna, prosta i oczywiście zdrowa. Dlatego uwielbiam mieszane w woku dania typu stir-fry, z dużą ilością warzyw i (najlepiej) makaronem ryżowym.

  • Aromatyczny wegański gulasz sojowy z dodatkiem warzyw.

  • Czy znasz makaron z cukinii?

    ..."U nas w domu makaron z cukinii to hit. Dzieciaki cukiniowy makaron przyjęły z wielkim entuzjazmem" - mówi Magdalena Gembacka, autorka książki "Więcej warzyw na talerzu". Jej zdaniem znakomicie pasuje on do zupy pieczarkowej. Tradycyjne danie pojawia się w zupełnie nowej odsłonie.

  • Troche orientalnie

  • Makaron ryżowy z krewetkami

    Makaron zalej wrzątkiem, posól odrobinę i odstaw pod przykryciem na 4-5 minut.

  • Soja to strączkowe warzywo, które jest źródłem pełnowartościowego białka, ma w sobie dużo potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, witaminę E, tiaminy, ryboflawiny oraz niacyny. Syci na długo, obniża stężenie cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Jeśli jeszcze jej nie odkryliście, to szczerze zachęcam, bo można ją szczerze polubić. Moja propozycja na danie jednogarnkowe zawiera jedynie 4 rodzaje warzyw i kostkę sojową, które pławią się w aromatycznym sosie.

  • Jak robić perfekcyjne sałatki z makaronem?

    Za bazę do sałatek z powodzeniem posłużyć może nam ryż, ziemniaki lub makaron. Ten ostatni jest bardzo szybki w przygotowaniu oraz dobrze komponuje się z rozmaitymi składnikami i sosami. Sałatki z makaronem to doskonałe rozwiązanie zarówno na lekką przekąskę, drugie śniadanie czy kolację, jak i pełnowartościowe danie obiadowe. Oto garść przydatnych wskazówek na ten temat.

  • Chrupiący pasztet z soi to pyszny, a zarazem zdrowy dodatek na kanapki.

Artykuły na temat: makaron sojowy z warzywami
  • Makaron soba z tofu i warzywami

    Jeśli chciałabyś jeść mniej mięsa, ale trudno Ci z niego zrezygnować, spróbuj je zastąpić. Idealnie nadaje się do tego tofu, czyli twarożek sojowy.

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Makaron z woka

    ..., wymieszaj. 3. Na rozgrzaną 1 łyżkę oleju wrzuć czosnek, dodaj sos sojowy, sok z cytryny oraz makaron, dokładnie wymieszaj. Smaż na małym ogniu przez ok. 5 minut często mieszając. Następnie dodaj mięso(...)  1. Makaron włóż do głębokiego naczynia, zalej wrzącą wodą. Odstaw na ok. 3 min, a gdy makaron zmięknie, odcedź. Mięso umyj, pokrój w cienkie paski. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Makaron ryżowy z tofu

    Masz ochotę na nutę orientu w kuchni? Wypróbuj prosty i smaczny przepis na makaron ryżowy z tofu i brokułami.

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Makaron po azjatycku z jajkiem sadzonym

    Przygotowanie: Czosnek, cebulę i szczypior posiekać, brokuły podzielić na różyczki, kapustę pokroić. Na połowie oleju usmażyć cebulę i czosnek. Dodać kapustę i brokuły, smażyć na silnym ogniu 3 minuty, stale mieszając, dodać połowę sosu sojowego. Zmiksować masło orzechowe, pozostały sos sojowy i sos chili, sok z cytryny i szklankę gorącej wody, ew. posolić. Spaghetti wymieszać z warzywami...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Makaron chow mein z mięsem i warzywami

    ...mięso się zarumieni, wlej 1/4 szklanki wody wymieszanej z sosem sojowym i cukrem. Dodaj ugotowany makaron i smaż jeszcze 3 minuty. Zobacz także:

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...