• Informacje na temat:

    makaron serowy z brokułami

Przepisy na temat: makaron serowy z brokułami
  • Przysmaki z ryb

    ...przez sitko o drobnych oczkach. Aby zagęścić sos, dodaj do niego masło i mąkę. Polaną nim rybę udekoruj natką. Morszczuk w muszlach (po 10. miesiącu) SKŁADNIKI: ● 150 g makaronu muszelki ● 100 g fileta z morszczuka ● 2 marchewki ● 3 łyżeczki oliwy ● suszone zioła: pietruszka i koperek ● świeża natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Ugotuj makaron, odcedź, przelej zimną wodą. Marchew...

Artykuły na temat: makaron serowy z brokułami
  • Cudeńka z makaronu

    Są proste do przygotowania, przepyszne i efektowne. Dania z makaronem nie mogą się nie udać.

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem...

  • Domowy sos serowy

    Gesty i kremowy sosu serowy lubi chyba każdy! Jego miłośnikami są zwłaszcza dzieci, które przepadają za makaronem z takim sosem. Sos nadaje się doskonale do zapiekanek lub lasagne. Wzbogaci smak grillowanego mięsa, i będzie świetną omastą do gotowanych brokułów, szparagów lub kalafiora. Sos zrobi nawet początkujący kucharz, a do jego przygotowania można wykorzystać resztki serów, nawet te nieco...

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Nie wyrzucaj, lepiej odśwież

    Wczorajszy makaron Może być dodatkiem do zupy mlecznej lub pomidorowej. To także doskonała baza do wszelkich zapiekanek.  W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami makaron, pokrojone w słupki warzywa (marchew, pietruszkę, selera), cząstki kalafiora lub brokułu. Dodaj posiekanego i podsmażonego na oleju pora. Dorzuć kilkanaście kaparów, trochę ulubionych ziół i zalej sosem pomidorowym lub serowym...

  • Domowy makaron to jedno z tych dań, które powinien umieć przygotować każdy kucharz. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do zupy, ale również podstawa smacznych dań głównych. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Dania z mozarellą

    Zapiekanka mięsno-makaronowa Składniki na 6 porcji: 7,5 dag wędzonego boczku, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 60 dag pomidorów, 25 dag mozzarelli, 20 dag makaronu, 1 łyżka oleju, sól, pieprz(...). gouda), listki bazylii do dekoracji, tłuszcz do formy. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidory i mozzarellę pokroić w plasterki, a boczek w kosteczkę. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Z serem pleśniowym

    Tagliatelle w sosie serowym Składniki na 4 porcje: 50 dag makaronu grube wstążki, np. tagliatelle, 15 dag sera gorgonzolaDD8 dag suszonych pomidorów w oliwie, 2 łyżki oleju, 5 dag orzeszków piniowych, 0,25 l bulionu warzywnego, 0,25 l mleka, 3-4 łyżki jasnej zasmażki błyskawicznej, biały pieprz, sól, pół pęczka natki pietruszki. Makaron wrzucić na posolony wrzątek...

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...