• Informacje na temat:

    makaron robiony

Przepisy na temat: makaron robiony
  • Jak robić perfekcyjne sałatki z makaronem?

    Za bazę do sałatek z powodzeniem posłużyć może nam ryż, ziemniaki lub makaron. Ten ostatni jest bardzo szybki w przygotowaniu oraz dobrze komponuje się z rozmaitymi składnikami i sosami. Sałatki z makaronem to doskonałe rozwiązanie zarówno na lekką przekąskę, drugie śniadanie czy kolację, jak i pełnowartościowe danie obiadowe. Oto garść przydatnych wskazówek na ten temat.

  • Brunost to norweski ser wykonany z serwatki koziej. W naszych cywilizowanych polskich warunkach można jednak użyć zwykłej serwatki krowiej.

  • Makaron – odżywia czy tuczy?

    Wciąż funkcjonują mity, przekazywane również dzieciom, że makaronu trzeba unikać, bo rujnuje naszą sylwetkę. Skąd się biorą legendy o ponadprzeciętnej kaloryczności makaronu? Dlaczego robimy z niego produkt zakazany? Nie straszmy, przekazujmy najmłodszym fakty i uczmy mądrego odżywiania.

  • Makaron perfekcyjny

    Miękki czy aldente? Jak ugotować perfekcyjny makaron?

  • Wiadomo, że domowy makaron jest najlepszy a jego wykonanie jest barzo proste :) Zapraszam :)

  • Złote zasady gotowania makaronu

    Gotowanie makaronu wymaga skrupulatności i przestrzegania kilku zasad - przypominają eksperci. Podkreślają, że przy tej tylko pozornie łatwej czynności można popełnić błędy, które pogorszą smak potrawy. Pierwsza zasada to dobrać kształt makaronu do sosu.

  • Z kuchni włoskiej. Makaron trofiette zrobiony jest z mąki semolina (mąka z ziarna twardego) ,ręcznie robiony ,wg tradycyjnej kuchni Ligurii najlepiej smakuje z pesto.

  • Czy znasz makaron z cukinii?

    ..."U nas w domu makaron z cukinii to hit. Dzieciaki cukiniowy makaron przyjęły z wielkim entuzjazmem" - mówi Magdalena Gembacka, autorka książki "Więcej warzyw na talerzu". Jej zdaniem znakomicie pasuje on do zupy pieczarkowej. Tradycyjne danie pojawia się w zupełnie nowej odsłonie.

  • Makaron domowy przygotujemy w ciągu 45 minut, o tanim koszcie, nie jest to czynność bardzo trudna, myślę że każdy sobie z nim poradzi. Rosół domowy z kury, też może być bardzo smaczny. Wykonuje się znacznie szybciej, bo jeśli użyjemy mięsa z kury wystarczy go gotować 1- 1,5 godziny i będzie gotowy. Podany z makaronem własnej roboty albo ugotowanymi ziemniakami, z dodatkiem marchewki i natki pietruszki na pewno zachwyci domowników.

Artykuły na temat: makaron robiony
  • Makaron: Jaki dla kogo?

    ...- IG 34. Makaron orkiszowy Robiony jest z mąki orkiszowej (orkisz to odmiana pszenicy). Zawiera sporo błonnika i żelaza. 100 g ugotowanego makaronu orkiszowego dostarczy ok. 181 kcal i 3,9(...)Dobrze ugotowany makaron jest jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych dań. Dodaje energii, reguluje trawienie, poprawia nastrój, pomaga trzymać cukier w ryzach i wspomaga odchudzanie. Są i tacy...

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Makaron z łososiem

    Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotuj al dente.  2. Łososia pokrój na kawałki.  3. Pieczarki z czosnkiem przesmaż na oliwie.  4. Zmniejsz płomień, dodaj śmietanę kremówkę i chwilę smaż. Dolej łyżkę lub dwie oliwy. Wyłóż na patelnię makaron i dokładnie wymieszaj z pieczarkami, śmietaną oraz cebulą i czosnkiem.  5. Wyłącz palnik pod patelnią. Dodaj łososia i drobno posiekaną natkę pietruszki...

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Makaron perfekcyjny

    Woda to podstawa: makaron w czasie gotowania wchłania ją i nawet trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Dlatego ważna jest jej ilość - powinno być 1 litr na każde 10 dag suchego makaronu. Słona tajemnica: jeśli solisz wodę przed jej zagotowaniem, to robisz błąd! Wydłuża to czas jej gotowania. A co z ilością soli? Najlepsze proporcje to: 1 łyżeczka soli na 10 dag makaronu i 1 litr wody...

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Jak gotować makaron?

    Po ugotowaniu powinien być al dente, czyli półtwardy. Aby makaron się nie rozgotował, przestrzegaj czasu podanego na opakowaniu. Zwykle wynosi on od 8 do 12 minut. Sprawdzaj tę informacje szczególnie wtedy, gdy przygotowujesz makarony orientalne, z mąki innej niż pszenna.

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Kilkudniowy makaron może nawet zabić

    ...przechowywać jedzenie. Wszyscy wiemy, że nie wolno zostawiać mięsa poza lodówką Zwłaszcza surowego. To samo dotyczy także ryb. Ale makaron czy ryż? Nawet kilkudniowych nikt się raczej nie obawia. To(...) się właśnie ryżem, makaronem, nabiałem, warzywami czy suszonymi owocami. Większość odmian Bacillus cereus jest niegroźna Ale są i takie, które po rozmnożeniu mogą wywoływać zatrucia pokarmowe...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

Zdjęcia na temat: makaron robiony
Wideo na temat: makaron robiony
  • Jak chronić witaminy w żywności?

    tracą witaminę C i witaminy z grupy B. Warzywa strączkowe, makaron, ryż i mąkę najlepiej przechowywać w ciemnych pojemnikach, gdyż promienie słoneczne niszczą zawartą w nich witaminę B2. Zdjęcia pochodzą

  • Jak zapobiegać utracie witamin w żywności?

    tracą witaminę C i witaminy z grupy B. Warzywa strączkowe, makaron, ryż i mąkę najlepiej przechowywać w ciemnych pojemnikach, gdyż promienie słoneczne niszczą zawartą w nich witaminę B2.

  • Sekrety kuchni polskiej reprezentacji

    - Na śniadanie nie może zabraknąć owsianki robionej na płatkach ryżowych lub jaglanych z mlekiem kokosowym i dodatkami. Jeśli chodzi o obiad, to zawsze jest mocny, esencjonalny rosół, do tego podajemy makaron bezglutenowy, chude mięsa, grilowana pierś z kurczaka, perlicy, cielęcina, czy filet z białej ryby. Z kolei posiłek najbliżej meczu to bataty, ryż czerwony czy kasza gryczana, ewentualnie