• Informacje na temat:

    makaron razowy skład

Przepisy na temat: makaron razowy skład
  • Żelazna dieta na anemię

    Anemia zwana również niedokrwistością, często jest spowodowana niedoborem żelaza w organizmie. Ten pierwiastek wchodzi w skład hemoglobiny, barwnika czerwonych ciałek krwi, które transportują tlen(...) prawdopodobnie przepisze dziecku preparaty żelaza, bardzo ważny jest również właściwy jadłospis. Co powinno się w nim znaleźć, by cenny składnik nie tylko trafiał do brzuszka dziecka, ale i dobrze się...

  • Pomysł na kiełki

    ...przygotowanych warzywach. Czas przygotowania: 30 minut 1 porcja zawiera 410 kcal Makaron po chińsku Składniki na 4 porcje: paczka makaronu ryżowego, 1/2 papryki, 1/2 pora, mała marchewka(...) i... wyjątkowo wiosenne. Oto kilka propozycji na dania z użyciem kiełków: Placki z kiełkami rzodkiewki Składniki na 6 porcji: szklanka mąki mieszanej (białej i razowej), butelka kefiru, jajko, olej...

Artykuły na temat: makaron razowy skład
  • Makaronowa dieta odchudzająca

    Zjadamy go coraz więcej. I dobrze! Makaron dostarcza łatwo przyswajalnego białka i węglowodanów złożonych, robiących furorę w dietetyce. Zdaniem ekspertów powinno z nich pochodzić aż 70 proc. dziennej dawki energii. Na co warto zwracać uwagę podczas zakupów?

  • Zupy na zdrowie

    ...obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, chroni przez zawałem serca. Do zupy dodaj gruby makaron razowy lub z twardej pszenicy durum ugotowany al dente, brązowy lub dziki ryż, bądź komosę. Rosół Ugotowany(...)Nasze babcie nie wyobrażały sobie bez nich obiadu. W niedziele na stołach królował tradycyjny rosół z kury. Dziś zupy jemy coraz rzadziej. Szkoda, bo to ważny składnik zdrowego jadłospisu dla każdego...

  • Zdrowe zamienniki. Czym zastąpić niezdrowe składniki?

    ..., że biały makaron i jasne pieczywo tuczą - są wszak pełne "pustych" kalorii, które nie zapewniają uczucia sytości i nie dostarczają organizmowi niezbędnych mu składników odżywczych. Nie oznacza to, że z chleba czy makaronu powinniśmy w ogóle całkiem zrezygnować. Nic z tych rzeczy! Wystarczy je tylko zastąpić pożywnymi zamiennikami o prozdrowotnym działaniu - razowym lub pełnoziarnistym pieczywem...

  • Wysoki cholesterol

    ..., dorsz, sola, mintaj, morszczuk. Cholesterol obniżają też margaryny ze sterolami i stanolami roślinnymi, pieczywo razowe i pełnoziarniste, awokado, ryż brązowy, makaron razowy i z pszenicy durum(...) frakcji LDL cholesterolu. Kasze. Ziemniaki zamieńmy na grube kasze, ponieważ zawierają więcej błonnika. Z tego samego powodu zastąpmy zwykły makaron - razowym. Ruch. Wysiłek fizyczny sprawia, że...

  • Węglowodany, które nie tuczą

    Zapewne słyszałaś, że najszybciej można stracić na wadze, jeśli nie będzie się jadło chleba, makaronu, ryżu, klusek no i oczywiście słodyczy. Co do tych ostatnich - pełna zgoda, ale jeśli chodzi(...) oraz miodzie, a także galaktoza, wchodząca w skład laktozy (cukru mlecznego). Potocznie do prostych węglowodanów zalicza się też sacharozę, czyli cukier z cukierniczki, a także wszelkie wysoko...

  • Ta krągłość jest zdrowa!

    ...niezbędny w syntezie białek, osłania narządy wewnętrzne i znajduje się w szpiku kostnym. U zdrowych kobiet powinien stanowić od 23 do 34 procent masy. Analizę składu swojego ciała możesz zrobić w poradni(...) o funkcjonowanie mózgu, w tym pamięć i zdolność uczenia się.  Stosuj jadłospis oparty na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Wybieraj kasze i razowe pieczywo zamiast makaronu, ryżu i białych bułek...

  • Ziarno prawdy

    ...prawdopodobne w przypadku pieczywa paczkowanego z długim terminem przydatności do spożycia. Im krótszy skład, tym lepiej. Dotyczy to każdego produktu spożywczego. Ważne, by wybierać pieczywo bez zbędnych składników, takich jak substancje konserwujące (na ogół to propionian wapnia - E282), emulgatory, tłuszcz palmowy. Mit nr 3 Pieczywo z supermarketu jest gorsze od tego z piekarni. - Pewnie...

  • Ćwiczymy pamięć

    ...glikemicznym, jak np. makaron al dente (czyli lekko twardy) czy razowy, chleb wieloziarnisty, mąka z pełnego przemiału. Ich trawienie dłużej trwa, więc cukier w nich zawarty uwalnia się stopniowo(...) w okresie okołoporodowym i laktacyjnym. Szacuje się, że 15% kobiet ma niedobór żelaza, a przecież to ten minerał jest podstawą prawidłowego funkcjonowania mózgu. Dlaczego? Ponieważ wchodzi w skład...

  • Zdrowe elementy fit fast foodu

    ..." cholesterolu (LDL) w tętnicach. Dodatkowo przy odpowiednio dużym spożyciu cebula może być źródłem błonnika (1,7 g/100 g), potasu (146 mg) oraz innych witamin i składników mineralnych, dostarczając przy tym tylko 40 kcal głównie w postaci węglowodanów. Czosnek Czosnek jest produktem bogatym w różnorodne aktywne biologicznie substancje. Allicyna jako kluczowy składnik czosnku, odpowiada za jego...

  • Węglowodany proste, drogą do otyłości

    Czym są węglowodany? Na początku postarajmy się zrozumieć czym są węglowodany. Z chemicznego punktu widzenia są to związki organiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. A dla nas są to po prostu cukry. Można je podzielić na węglowodany proste takie jak glukoza, fruktoza, galaktoza oraz złożone do których zaliczamy disacharydy i polisacharydy.