• Informacje na temat:

    makaron muszle nadziewany zapiekany

Przepisy na temat: makaron muszle nadziewany zapiekany
  • Nadziewane muszle

    Makaronowe muszle nadziewane mięsem mielonym to wbrew pozorom bardzo konkretny, solidny i sycący posiłek. Można je zaserwować zamiast typowego drugiego dania, by nieco zaskoczyć domowników.

  • lekkie , aromatyczne danie, takie typowo letnie

  • Nadziewane muszle

    Składniki: 30 dag makaronu conchiglioni, czyli duże muszle 30 dag sera ricotta 40 dag świeżego szpinaku 15 dag sera pleśniowego 5 pomidorów 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła(...). Przetrzyj przez sitko i zmiksuj z oregano. Dopraw do smaku. 3. Makaron ugotuj al dente. Muszle napełnij masą serową. Ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Polej sosem pomidorowym i posyp serem...

  • Smakują wyśmienicie i pięknie prezentują się na stole.

  • Muszle z mięsem mielonym

    ...1. Makaron gotujemy al dente. 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojoną cebulkę i smażymy do lekkiego zrumienienia. Uważamy, by warzywa(...) przykryciem ok. 20 minut, aż odparuje płyn, a zawartość patelni zgęstnieje, co jakiś czas mieszamy. 4. Pomidory kroimy w plasterki i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego.  5. Muszle nadziewamy...

  • Tym razem danie mojej mamy. Pychotka:-))

  • Święta po włosku

    Co warto wiedzieć o włoskim makaronie.

  • Lekkie, jarskie danie dla miłośników serów.

  • Domowe makarony według włoskich przepisów

    Dla Włochów to danie narodowe. Bez codziennej porcji pasty, jak nazywają makaron przyrządzany na różne sposoby, nie wyobrażają sobie życia. Warto się skusić!

  • Świetna propozycja na obiad lub przekąskę dla znajomych. Kolejny raz "sprzątanie" lodówki pomyślnie zaowocowało.

Artykuły na temat: makaron muszle nadziewany zapiekany
  • Makaron na stół!

    Czy rodzaj makaronu ma znaczenie dla potrawy?

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Zapiekane muszelki

    Apetyczne, makaronowe muszle to świetny pomysł na wykwintny obiad.

  • Osoby będące na diecie bardzo często wykluczają makaron z menu, a to poważny błąd. Wbrew pozorom, to nie makaron odpowiada za nadprogramowe kilogramy, a nieprzemyślane dodatki, które znacząco podwyższają kaloryczność potrawy. Fot. www.barillastudio.it Właściwości makaronu w pełni zgadzają się z zaleceniami żywieniowymi specjalistów. To doskonałe źródło energii, w skład którego wchodzą białko i węglowodany. Regularne i w odpowiedniej ilości spożycie makaronu pozytywnie wpływa na pracę nerek...

  • Szyfr złamany

    Jeśli mnogość różnych kształtów i rodzajów makaronów przeraża cię i skutecznie odstrasza od próbowania nowości w restauracjach i we własnej kuchni, spróbujemy ci pomóc. Mniej znane i obco brzmiące nazwy przestaną być tajemnicą. Naukę czas rozpocząć!

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Odkrywamy smaki: Ricotta

    ...g oliwek nadziewanych papryką Łyżka kiełków (mieszanych) 150 g ricotty Sól, czarny pieprz 12 okrągłych kromek pumpernikla Paprykę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju(...) z nadzieniem z ricotty i bazylii w sosie pomidorowym Składniki: 12 dużych muszli (makaron) Sól Cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka koncentratu pomidorowego Puszka...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...